Skiggy Rapz is een tijdje niet veel in beeld geweest, maar laat nu weer van zich horen met een nieuwe mixtape als voorproefje op zijn in januari te verschijnen album. Goede reden voor HIJS om even met de beste man te spreken.

De mixtape
De What’s Cookin’ Good Lookin’ Mixtape bevat maar liefst 28 tracks die benadrukken hoe veelzijdig Skiggy eigenlijk is. Het hadden meer tracks kunnen zijn want er lagen nog eens 15 tracks op de planken, maar Skiggy vond deze bij nader inzien niet goed genoeg.
“Het idee erachter is dat ik alweer een tijd niks van me heb laten horen en ik over ‘n paar maanden met een nieuw album kom. Het leek me tof om naast het album mensen wat extra’s te geven. En natuurlijk hoop ik daardoor weer wat meer aandacht te vestigen op mijn nieuwe album. Tracks op de mixtape zijn geselecteerd op kwaliteit, niet op stijl. Ik vind ook dat de release wel verschillende flavours heeft, het is puur een extraatje.”

Productiewerk
Als MC mag het de afgelopen tijd dan stil zijn geweest rond Marcel Tegelaar (Skiggy Rapz), stil gezeten heeft hij niet. Als het gaat om produceren komt de veelzijdigheid van Skiggy ook naar voren; hij beperkt zich niet alleen tot hiphop. Zo werkte hij de afgelopen periode samen met o.a. Eefje de Visser, Krystl, Rachel Louise, Diggy Dex en Color Ones.
“Ik heb ook periodes gehad dat ik zelf geen zin had om muziek te maken en dan doe ik dat dus ook niet. Dan vul ik mijn tijd met producties voor anderen. Maar als ik wel een periode heb waarin ik voor m’n eigen muziek wil gaan, dan communiceer ik dat naar de mensen die met me willen werken en aangezien ze zelf ook artiest zijn, is daar altijd begrip voor. Nu is inspiratie natuurlijk niet te plannen. Als m’n week overdag al volgepland staat met andere artiesten, dan doe ik mijn eigen muziek in de avonden en weekenden. Ik kan me ook niet meer herinneren wat m’n laatste vrije dag was. Dit kan natuurlijk uitputtend werken, dus soms moet ik streng voor mezelf zijn en het wat rustiger aan doen. Lukt me alleen niet altijd.”

Skiggy anno 2012
In januari 2013 staat het nieuwe album getiteld Satellites gepland. Onlangs verscheen de eerste single Circle Round in de vorm van een video. Skiggy heeft ervoor gekozen om het album alleen voor zijn rekening te nemen waardoor er slechts ruimte is voor één featuring, door oude bekende Tinus die vaak als backup te zien was tijdens liveshows.
“Ik gebruik geen samples, dat deed ik vroeger wel. Mijn hooks hebben meer melodie nu. Mijn raps zijn strakker. En de tracks zijn meer ‘liedjes’ nu; meer melodie, toegankelijker maar wel nog met een dikke onderkant. Ik denk dat het komt omdat elk persoon door de jaren heen verandert en dit gewoon is wat ik wil maken. Zo heb ik het eigenlijk altijd al gedaan. Is dan ook vrij logisch.”

“Het wordt zeker divers maar het is in mijn ogen wel een geheel. Het is vrij frontaal in your face qua sound maar wel toegankelijk voor een hoop mensen denk ik zelf. Als ik een paar steekwoorden zou moeten gebruiken, ga ik voor fris, aanstekelijk, hard, vrolijk, emotioneel, opzwepend, melodisch en retegoed. Gentlemen, Peter Fox en de rapper van de Gym Class Heroes had ik graag op mijn album gehad, maar dat willen zoveel mensen, daarom is dat helaas niet gelukt.”

Planning
De raps zijn nog steeds Engelstalig en de hoge mate van diversiteit draagt ertoe bij dat er ook kansen in het buitenland liggen. Ondanks dit gegeven heeft Skiggy geen hoge verwachtingen over de grenzen.
“Ik heb geen verwachtingen aangezien het heel erg moeilijk is om in het buitenland voet aan de grond te krijgen. Maar ik hoop natuurlijk dat er heel veel mensen in heel veel verschillende landen zijn die het tof vinden zodat ik daar ook heen kan om te touren. Ik verwacht niks maar ik hoop dat het aan zal slaan. Ik heb al eerder goede response in het buitenland gehad en hoop op meer.”
Skiggy trekt zich niets aan van de hiphopontwikkelingen waarbij de doelgroep is veranderd en veel nieuwe luisteraars onbekend zijn met de rapper die in 2003 de Grote Prijs van Nederland wist te winnen. Ondanks dat hij de meeste releases niet zo interessant vindt en bij lange na niet alles meer volgt, blijft hiphop de basis. “De basis is absoluut hiphop en dat zal ook altijd zo blijven!"

Meer Interviews