Wie het Tilburgse nachtleven kent óf de afgelopen maanden rondbanjerde op Brabantse festivals als Paaspop, 7th Sunday of Daisy Festival heeft hem tegen het lijf kunnen lopen; Dirk Stolk, alias De Manager, is een manusje van alles in de muziekindustrie. Hij managed, verzorgt boekingen, organiseert evenementen en is steeds vaker ook zelf achter de draaitafels te vinden. Vandaag brengt hij een mixtape uit waardoor luisteraars zijn muzikale voorkeur kunnen leren kennen. 

In het Tilburgse café Studio zit Dirk, door de barman steevast ‘Stolk’ genoemd, al te wachten. Hij heeft vandaag verschillende afspraken, allemaal op dezelfde locatie. “Da’s wel zo makkelijk, dan hoef ik niet te reizen.” Want reizen heeft Dirk de afgelopen tijd genoeg gedaan. Hij ging in zijn uppie naar Amerika voor het New Orleans Jazz & Heritage Festival, waar hij nét van terug is. Onder meer Aerosmith, Lionel Richie, Steve Miller Band en hiphopiconen als Common en LL Cool J stonden daar gedurende twee weekenden op het affiche. Dirk z’n organisatie-hart begint meteen te spreken als hem wordt gevraagd hoe het was: “Heel tof, maar er gaat zó veel fout op Amerikaanse festivals. Logistiek gezien maar ook qua geluid, dat was echt een drama. En elke keer jezelf moeten legitimeren aan de bar als je een biertje bestelt in plaats van met een 18+ polsbandje werken. Ze kunnen daar nog heel wat leren van Europa.”

De Tilburger was van jongs af aan actief als drummer, en heeft zodanig ook veel opgetreden.Toen hij met zijn eigen organisatie HENG het management van de Tilburgse dj-act BANGANAGANGBANGERS verzorgde, ontwikkelde hij zelf ook een gezonde interesse in het draaien van muziek. Omdat hij het podium miste, en ook omdat hij op die manier zijn eigen muzikale voorkeuren beter kwijt kon. “Aanvankelijk was het nog voor de lol, maar zo kun je het nu eigenlijk niet meer noemen. Ik ben tegenwoordig bezig met een perskit en foto’s et cetera.”

Én met een mixtape, misschien wel het belangrijkste visitekaartje: “Ja, boekers willen toch weten wat ik te bieden heb, hoe ik draai. Ik ben een dj, geen producer. Dus dan willen ze ook weten wát ik draai. De ene keer zijn dat future beats of disco met bijvoorbeeld Disco Snolly, maar ik wil ook mijn eigen voorkeur laten zien en horen, en op hiphop- en clubavonden draaien.”

“The Eminem Show en Get Rich Or Die Tryin’ waren mijn eerste hiphopcd’s, dus daar moest sowieso muziek van op de tape komen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Hij gooide precies vijftig tracks in een uur durende tape. “Gewoon, om te checken hoeveel nummers ik in een uur gepropt kreeg. Toen ik tracks aan het selecteren was, kwam ik erachter dat het een beetje stond voor mijn eigen ontdekkingsreis door hiphop. The Eminem Show en Get Rich Or Die Tryin’ waren mijn eerste hiphopcd’s, dus daar moest sowieso muziek van op de tape komen. Daarna ging ik via Kanye en JAY-Z terug in de tijd en dan kom je al snel bij Biggie, Busta Rhymes en Grandmaster Flash uit. Wat nieuwere tracks betreft vind je alleen Kendrick en Drake erop. Niet omdat ik de rest niet voel, maar die vind ik er kwalitatief vaak bovenuit steken als we het hebben over future classics.”

Hiphop You Don’t Stop is een mixtape geworden waarop niet alleen Dirk’s muzikale ontdekkingsreis te horen is, maar een tijdreis door de jaren ‘90 en ‘00, waarop de post-2000 era een iets prominentere rol heeft gekregen. Commerciële hiphopsuccessen als Fiddy’s In Da Club en Nelly’s Ride With Me worden afgewisseld met onbetwiste classics van Ice Cube, Dr. Dre en zelfs tunes uit de tachtiger jaren; Kurtis Blow en N.W.A. Toch speelt het vorige decennium de grootste rol en zijn er prominente plekken voor hits van Outkast, Delinquent Habits en N*E*R*D weggelegd.

Stream de mixtape hieronder:

De Manager kun je deze zomer nog zien en horen draaien op bijvoorbeeld The Village Festival en Solar Weekend Festival en houd ook zijn eigen feest en organisatie HENG in de gaten via deze pagina.

Meer Interviews, Releases