De bboy-cultuur: “Leven van battlen is echt nog wel lastig”

Komend weekend vindt in de Effenaar in Eindhoven de World Bboy Classic (WBC) plaats; één van de, of misschien zelfs dé meest uitdagende breakdance-battle van Nederland. Een goede gelegenheid om eens te peilen hoe het ervoor staat met de Nederlandse breakdance-scene. Want Nederlandse bboys en crews doen op internationaal niveau mee om de prijzen en de ontwikkeling van de scene voltrekt zich in een razend tempo. Maar wat betekent dat voor de oorspronkelijke waarden van de cultuur die ooit zo nauw verbonden was met de andere elementen van hiphop?

“Als je écht goed wil worden, moet je ook een beetje bezig zijn met de cultuur en kennis hebben van de geschiedenis. Dan pas snap je de grondbeginselen en waarden die het breakdance maken tot wat het is.” Raymon Truien (30) loopt al lang mee in de breakdance-wereld en kent deze van binnen en buiten. Hij won in 2012 de WBC en maakte deel uit van de crews Team Shmetta uit Vlaanderen en  Floor Burnin’ uit Weert. Daar, in Noord Limburg, leidt hij nu de bboys van morgen op in zijn dansschool Fresh. Truien vreest niet direct voor de teloorgang van de cultuur. “Je ziet bij veel jonge gastjes dat die interesse in de geschiedenis echt nog wel leeft. Maar de cultuur is ook niet alles hè. Soms heb je van die jonge bboys die de hele dag bezig zijn met hiphop en tijdens de training zitten ze constant op hun mobiel te kijken. Breakdance is, behalve een lifestyle, ook een sport waarvoor hard getraind moet worden om verder te komen.”

Zelf leerde Truien vanaf 2001 de kunst beheersen en maakte al snel deel uit van de lokale crew die over een gezonde battle-mentaliteit beschikte. Toch is er volgens hem ook veel veranderd sindsdien. “Er waren maar een paar battles per jaar waar wij voor trainden. Wij lééfden echt voor Battle of the Year (toen nog in Duitsland, tegenwoordig in Frankrijk, red.). Verder had je Spin Off en de Dutch Bboy Championship, maar dat was het wel zo’n beetje. Tegenwoordig zijn er zoveel meer.” Niet alleen de organisatie van de competities, ook de mentaliteit is veranderd volgens Truien. “De honger onder de nieuwe generatie lijkt wat minder. Veel jonge dansers gaan voor de show, terwijl wij vroeger meer een battle-mentaliteit hadden en respect wilden afdwingen. Zo gaf ik bij battles regelmatig iemand een call-out (iemand tot battle uitdagen buiten de wedstrijden om, red.) en dan had je al snel een spontane cypher. Tegenwoordig wordt je eerder raar aangekeken dan dat ‘ie wordt beantwoord.”

Met de professionalisering van breakdance als sport, bijvoorbeeld door de Olympische Spelen van 2024, waar breakdance waarschijnlijk voor het eerst op het programma staat, kan het culturele aspect flink onder druk komen te staan van regels, commercie en partijen die weinig op hebben met de route die breakdance tot nu toe heeft afgelegd. Toch leeft die angst niet bij Sjoerd Poldermans (23), beter bekend als bboy Stepper. “Ik zie vooral kansen om breakdance naar een hoger level te tillen. Tot nu toe wordt de scene, waaronder ikzelf, heel erg betrokken bij bijvoorbeeld het Olympische verhaal. We hebben dus inspraak in hoe breakdance als sport moet worden benaderd.” Toch is Poldermans ondanks die sportieve benadering ook een purist. “Breakdance is en blijft een kunstvorm waarbij, net als bij andere hiphopelementen, van niets iets maken centraal staat. Voor mij zit de lol en passie dan ook echt in het dansen met mijn eigen crew, The Ruggeds. Zij zijn als familie en samen dansen en mooie dingen maken is mijn belangrijkste doel.”

Ook Truien is voorzichtig optimistisch over de huidige ontwikkelingen. “Vroeger moesten we alles zelf uitzoeken, maar tegenwoordig ligt er veel meer binnen handbereik. Goede faciliteiten, maar vooral goede lessen en kennis zijn steeds meer voor handen. Daarnaast krijgen we meer en meer steun vanuit de lokale overheden en dan moet het Olympische verhaal nog beginnen.” De kans bestaat dat Truiens dansschool Fresh daar ook van gaat profiteren, want er loopt flink wat talent bij hem rond, zoals de 14-jarige bboy Lorenzo die internationaal nu al hoge ogen gooit bij de junior battles. Desondanks houdt Truien pas op de plaats. “Hij zou het heel ver kunnen schoppen in de toekomst, kunnen leven van battlen en wie weet wat nog meer. Maar het is nog wel erg vroeg om daarover te praten. Die jongen is pas 14. Vooralsnog is leven van prijzengeld uit battles voor een bboy echt wel lastig.”

Dat onderschrijft ook Sjoerd Poldermans, die ondanks een volle battle-agenda en goede internationale reputatie daar geen modaal salaris aan overhoudt. “Er zijn ontzettend veel battles met flinke prijzenpotten waarvoor we over de hele wereld reizen, maar de concurrentie is ook enorm. Dus het valt niet mee om dat prijzengeld daadwerkelijk mee naar huis te nemen.”
Zijn meest recente eindzege op de Redbull BC One Holland Cypher bevestigt dat. De BC One is de meest prestigieuze 1 tegen 1 battle ter wereld. De nationale zege binnen slepen betekent dat je met nog zo’n 40 andere winnaars mag strijden om 3 finaleplaatsen bij de laatste 16 waarvan de overige 13 plaatsen al vergeven zijn aan diverse topdansers van over heel de wereld.

Toch is Poldermans positief: “Ik mag hoe dan ook naar Mumbai voor de kwalificaties en ga daar gewoon knallen. Voor nu is het lekker dat ik de winst in Nederland meeneem in mijn focus op de WBC komend weekend. Ik vorm daar een team met mijn vaste crewmaatje Zoopreme en hij haalde een paar weken geleden op de IBE nog de finale van Undisputed, ook een grote battle. Dus we zijn on fire en wat dat betreft misschien niet de favorieten, maar zeker wel kanshebbers op de WBC.”

Lees alles over WBC -aankomend weekend dus in Eindhoven- op de officiële website!

Geplaatst door bowie op 6 september 2019