De Nederlands/Palestijnse mc Amier Papier (22) is slechts 2 jaar serieus bezig met muziek en doet in 2010 mee met de Grote Prijs. Na zijn uitschakeling in de kwartfinale herpakt hij zich en brengt de track 'Lege Maag' uit, die spontaan het 'beste gewaardeerde' item op 101Barz wordt.

Zijn compilatie ‘Hard voor Weinig #1’ volgt al snel en inmiddels is hij druk bezig met ‘Hard voor Weinig #2’ en zijn debuutalbum ‘Rijzende Ster’. Amier komt rustig vanuit de studio van Killing Skills aangelopen na wat heen en weer gebel. We gaan zitten in een creatief ogend atelier/kantoor dat bezaaid is met spullen, enkele fashionable creaties in wording en bespetterde verfdoeken.

Begin

“Zo’n 3, 4 jaar geleden rapte ik al, maar had ik nog nooit iets opgenomen. Op een dag lagen er wat tracks klaar die ik wilde opnemen. Mijn producer Olle P (Oliver Pattinama) kende Manu en had hem benaderd om de tracks in zijn thuisstudio op te nemen. Hij zei: ‘Dope, kom maar langs’. We hadden een afspraak in de Canvas en ik kwam met Olle langs. Hij gaf ons zo de huissleutel, want hij moest zelf die avond nog wat dingen doen. We zijn toen naar zijn huis gegaan en hebben heel de nacht opgenomen, zeker 3 tracks. Uit die sessie is mijn eerste uitgebrachte track ontstaan, Rijzende Ster. Ik bracht die track toen uit op mijn Hyves, waarna die binnen een week ruim 3000 keer beluisterd werd. Dat was meer dan bij sommige grote artiesten. Toen had ik eigenlijk gelijk door moeten gaan. Lege Maag lag bijvoorbeeld al klaar, maar ik had nog niet de opties en de mensen om me heen die ik nu wel heb. Vandaar dat het stil werd, ik me terugtrok, om pas in 2010 serieus naar buiten te treden.

Veel artiesten treden naar mijn mening te snel naar buiten. Ik vind het belangrijk dat de kwaliteit goed is, je moet een goed team hebben, goed materiaal, ik wilde er klaar voor zijn. Ik zag de Grote Prijs eigenlijk als een launch van mezelf. Ik had als enige deelnemer flyers laten drukken en zelfs een merchandise tentje opgezet bij de ingang. Het was mijn allereerste show ooit, de showcase ging echt goed en de respons vanuit het publiek was enorm. In het begin was ik heel blij en trots,maar het is zwaar tegengevallen. Iedereen zei achteraf dat ik dat had kunnen verwachten bij de Grote Prijs, maar het was toch wel een klap in mijn gezicht. Ik heb ook nooit duidelijke feedback 
gekregen waarom ik niet door ben gegaan. Aan de andere kant heeft het me nog meer gemotiveerd. Ik besef dat niet alles afhangt van de Grote Prijs. Inmiddels heb ik een naam opgebouwd met heel weinig dingen. Mijn naam staat stevig nu, ik heb een basis."

Hard voor Weinig

“Ik ben op veel plaatsen te vinden waar iets met hiphop te doen is, dat maakt een deel van me. Ik connect ook vaak met mensen die zich met hiphop bezig houden op de een of andere manier. Ik ben een open persoon en heb een breed netwerk, zo is het eigenlijk ontstaan. Ten eerste ben ik naast artiest ook een hiphopfan, als iets dope is dan bijt ik niet op mijn tong om het te zeggen. Ik vind ook echt dat we een hele dope scene hebben. Er zijn zat mensen die haten op de scene, maar er is genoeg talent en er is voor iedereen wel wat wils.

Met Hard voor Weinig wil ik een platform bieden voor onafhankelijke artiesten in de Nederlandse hiphopscene en de breedheid ervan reflecteren. In 2011 komt Hard voor Weinig #2, die is nu bijna af. Verder kom ik met mijn debuutalbum, een mixtape met tracks die het album niet hebben gehaald en verschillende clips. Hard voor Weinig #2 zal begin 2011 uitkomen. Het is hetzelfde concept maar dan met een hele nieuwe line up die ik nog even geheim houd, want ik ben nog druk met samenstellen en niet alles is definitief."

Hongerig publiek

“Het feit dat ik nog weinig heb uitgebracht betekent niet dat ik niet veel materiaal heb. Ik ben er van overtuigd dat je het publiek niet teveel moet geven. Je moet ze hongerig houden, als je teveel geeft gaan ze weg, raken ze sneller uitgekeken. Als je weet wat je wilt en je bedenkt een strategie, dan kun je met weinig middelen ver komen. Ik merk dat mensen over me praten en dat is een goed teken, ze willen meer. Veel artiesten praten al lang van tevoren, maar twee jaar later is het album er dan nog niet.

Het is is ook niet meer per definitie nodig, niet alles draait tegenwoordig nog om albums. Het geld komt uit je optredens, je show moet strak zijn. Clips kun je goed gebruiken om je naam rollende te houden. Je ziet artiesten die al jaren bezig zijn zonder een album te brengen. Ik voel van binnen echter de drang om mezelf te bewijzen met een album."

Rijzende Ster

“Ik werk graag binnen een concept. Om een geheel te creëren heb ik met mijn huisproducer Olle P en Killings Skills het album gemaakt en de laatste hebben het ook gemixt en gemasterd. Er zijn zodoende maar vier mensen betrokken geweest bij het proces; Olle, Chris en Jaap van Killing Skills en ikzelf. Het feit dat ik met een heel klein team heb gewerkt is bevorderlijk geweest voor het complete gevoel, meer dan wanneer je 10 featurings erop zet en gaat samenwerken met 11 producers.

Een kennis van me had een track van me gehoord en naar Killing Skills doorgespeeld, zo zijn we in contact met elkaar gekomen. Ik kwam bij Killings Skills eigenlijk al aan met een album. Ik had mijn teksten en beats voor het album al allemaal bij elkaar, maar tijdens het opnameproces is er veel veranderd. Uiteindelijk is de basis nog hetzelfde, maar er zijn tracks bijgekomen en afgegaan.

Het grootste deel van de producties is gedaan door Olle P. Ik vind hem een talentvolle producer en heb vertrouwen in hem. Bij hem kom ik altijd op de eerste plaats. Nadat ik een schets heb voor een track, ga ik naar hem toe en beschrijf ik het gevoel dat ik zoek. Vaak komt hij dan precies met een beat die erbij past. Als je een klik met elkaar hebt krijg je de beste muziek. Ik heb het liefst een vast team waar ik op kan bouwen, zodat ik alles bij de hand heb, voor video, voor grafisch design, voor de studio enz. Ik heb nu overal mensen voor, maar dat heeft zeker tijd gekost."

Op eigen kracht

“Verder heb ik er bewust voor gekozen om geen featurings op mijn album te zetten. Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen na Hard voor Weinig denken, die kan het moeilijk alleen. Maar ik wil het album persoonlijker houden. Als je luistert ken je mij, weet je wat ik denk, wat er in mijn hoofd omgaat. Het gaat bijvoorbeeld ook over mijn verleden, het opgroeien zonder vader; alles wat ik heb doorgemaakt tot waar ik nu ben. Ik haal de inspiratie uit mijn leven. Het is niet een en al drama, wel een rollercoaster-gevoel. Ik neem je mee in mijn wereld vanaf het moment dat je op play drukt.

Je krijgt mijn verhaal te horen zonder rare poespas, ik ga niet experimenteren. In de toekomst wil ik dat wel gaan doen. In het afgelopen jaar heb ik ook met Raven Bros samengewerkt en dat is goed bevallen, misschien komt dat terug op het tweede album. Ik krijg sowieso regelmatig mails van producers dat ze beats hebben. Dat is tof, ik mail ze terug en op den duur probeer ik er iets mee te doen als het kwalitatief sterk is. Dit album moet de basis worden van wat er nog komen gaat. Alles waar mijn naam op staat, van clips tot artwork tot featurings en tracks moet kwalitatief goed zijn. Amier is kwaliteit. Ik ben hier serieus mee bezig. Ik ben erg trots op mijn album, daar ga ik vriend en vijand mee verrassen."

Underground/Label

“Voor mijn debuutalbum ga ik wel op zoek naar een label, maar ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Het scheelt veel werk als er een label achter je staat. Het helpt ook om een stempel op je product te hebben. Vaak wordt dat toch ervaren als een soort kwaliteitskeurmerk. De underground scene verzet zich vaak wel tegen het tekenen en daar heb ik liefde voor. Steeds meer artiesten of labels doen hun ding onafhankelijk en dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Ambitie

“Mijn ambitie voor de komende jaren is om een aantal dope albums uit te brengen en de lijn van Hard voor Weinig door te zetten, maar ook om nieuwe talenten te ontdekken en evenementen te organiseren. Ik heb zelf veel kennis hierover vergaard tijdens mijn studie Media en Entertainment Management. Daar heb ik mezelf gespecialiseerd in muziek en evenementen, dus ik heb al enige kennis van het zakelijke deel. Ik vind het zelfs leuk. Dingen zoals artiestenmanagement, contracten; dat zakelijke denken is er. Ik heb geen onrealistisch beeld van de industrie. Hoewel de zakelijke kant me wel trekt, zie ik het niet voor me in de vorm van een eigen label. De Nederlandse hiphopscene is zo onzeker. Er zit weinig geld in, artiesten komen en gaan en ik zou het moeilijk vinden om artiesten te tekenen waar ik volle 100% achter sta. Ik teken dan liever bij een bestaand label, waarbinnen ik iets kan betekenen. Het lijkt me leuk om mee te denken over plannen en strategieën.

Nu mijn album klaar ligt, is het enige waar ik nog aan moet werken mijn performance. Alles draait om de show. Ik heb tijdens de Grote Prijs mijn eerste echte show gegeven en het ging lekker. Als ik daarin verder was gekomen had ik mijn album misschien nu al uitgebracht. Ik moet nu een langere weg afleggen. De deur stond op een kier bij de Grote Prijs, werd dichtgeslagen, waarna ik hem vol heb opengetrapt: wacht maar tot ik er doorheen ben…"

Beeld door Joel Frijhoff (www.joelfrijhoff.com)

Meer Interviews