International Women’s Day: een speciale update van onze Spotify-playlist

Het is Internationale Vrouwendag. Wij willen het niet bij één dag houden en richten de hele week onze spotlights op vrouwelijke hiphop-initiatieven en artiesten. Openen doen we met onze nieuwste Spotify-update, waarin we heel veel nieuwe (en ook wat redelijk recente) singles belichten. Uiteraard beschrijven we net als in andere weken er weer een aantal voor je, waarna je zelf de rest kunt checken in onze playlist. Laat dit niet een moment zijn waarop je tijdelijk aandacht geeft aan vrouwelijke makers in de hiphopscene, maar zie het als een nieuw startpunt om die aandacht structureel te geven.

LION BABE – Harder (ft. Busta Rhymes)

LION BABE’s eerste single van 2022 is er eentje met Busta Rhymes. De track was al te horen in de game NBA 2K21, maar is nu ook wereldwijd beschikbaar op de streamingplatformen. “Het zwanger zijn gaf me de ruimte om het leven dat ik had te waarderen, en gaf me een heel nieuw perspectief op hoe ik door de wereld wil bewegen”, zegt zangeres Jillian Hervey. “Ik moest en zou mijn best doen om een kalme en liefdevolle omgeving te creëeren waarin mijn baby kon groeien.”

Harder is zodoende een track geworden waar de wereld zijn opgekropte energie op los kan laten. “Het is upbeat en benadert zowel house als dance, maar we wilden ook elementen van 90’s New York-jazz en soul erin verwerken. Hiphoplegende Busta Rhymes maakt het helemaal compleet, door zijn explosieve energie en iconische flow en stem. Hij maakt het letterlijk ‘Harder’.”

Quesswho – Wavy (ft. Burleson & Damico)

Tweeënhalf jaar duurde de radiostilte die Quesswho liet vallen. Maar vorige maand verscheen er nieuwe muziek. De track Wavy doet de titel eer aan. De golvende akoestische gitaarpartij wordt vermengd met een zware bas en waarschijnlijk de populairste drill-snare ter wereld. Maar door de saus die het duo verder bestaande uit Burleson, er geheel op eigen wijze al zingend en rappend overheen gooit, verdwijnt die in het muzikale geheel. Een ode van Bonnie aan Clyde en vice versa.

Amaarae – SAD GIRLZ LUV MONEY (ft. Kali Uchis)

In 2021 remixte Kali Uchis deze single van de Ghanees-Amerikaanse singer-songwriter Amaarae. Eerder dit jaar verscheen er een bijpassende video. Die is geregisseerd door Laudat, en behoudt het levendig gekleurde thema van het origineel. Maar in plaats van een meidenavondje beleven, is Amaarae nu de baas van haar eigen bedrijf en gooit ze letterlijk haar concurrentie uit het raam. Een voorbeeld van het antwoord op de vraag: Who run the world?

Che Noir & Jynx716 – Lava Lamp (ft. Stove God Cooks)

Afkomstig uit dezelfde stad als waar het Griselda-kamp gevestigd is, Buffalo, levert Che Noir harde rhymes en een real life-kijk op topics die klinken alsof ze direct is komen tijdreizen vanuit haar geboortejaar: 1994. Haar nieuwste EP is een samenwerking met de voor ons nog onbekende Jynx716, en op de single Lava Lamp levert ze zowel het afsluitende couplet als de hele sfeervolle beat, waarin ze een een sfeervolle loop haalt uit een zangsample, om er fijne pianopartij en er niet al te aanwezige drums onder te monteren. Zo legt ze de focus op wat de mc’s te zeggen hebben.

Leikeli47 – BITM

Vers van het succes van haar laatste single Chitty Bang, keert Brooklyn-spitter Leikeli47 terug met BITM. Dat staat voor Bitch I’m The Man. In de videoclip zien we haar optreden in het stadsdeel dat ze vertegenwoordigt. Haar nieuwe album Shape Up is onderweg, en dit is er de tweede single van. “Op Shape Up zie je me eindelijk lopen in het vertrouwen dat ik altijd heb voorgewend te hebben.” Dat belooft een stevig werk.

De hele playlist check je hieronder. Tip: abonneer en je krijgt wekelijks twintig tracks voorgeschoteld die wij blazen op onze office!

Geplaatst door bowie op 8 maart 2022