International Women’s Day: dit zijn de vrouwen die hiphop hielpen te vormen

In 2023 is het een halve eeuw geleden dat hiphop ontstond, op een eind-van-de-zomer-feest in The Bronx. Vandaag de dag is hiphop niet enkel een genre maar een wereldwijde popcultuur, die de manier waarop we praten en de trends die we volgen uitermate beïnvloedt. De vrouwen in het genre moesten – én moeten – vaak twee keer zo hard werken als de mannen om door te breken. Het is tijd om dat tij te keren. Daar helpen we graag een heel klein beetje aan mee.

Er heerst nog altijd een stevige onderwaardering, terwijl de vrouwen van het genre vaak de baanbrekers zijn; de mode-iconen, de verhalenvertellers, degenen die voortdurend op zoek zijn naar routes waar het genre naartoe kan. De erkenning is er inmiddels, maar lang niet overal. Speciaal voor Internationale Vrouwendag cureerden we een uitgebreide playlist en vieren we de vrouwen die de game hebben veranderd.

Ratchet Ass Friends

Vorig jaar verscheen Megan Thee Stallion’s album Traumazine, bijvoorbeeld, dat expliciet gaat over de vrouwenhaat die ze heeft ervaren in de muziekindustrie. Op de plaat beschrijft ze onder meer de druk die vrouwelijke rappers ondervinden om “aardig te zijn en aardig gevonden te moeten worden.”

Ook kon je afgelopen zomer amper om de track F.N.F. (Let’s Go) heen. De 23-jarige GloRilla stond met haar assertieve rapstijl in veel eindejaarslijstjes. Er zijn dan ook amper recente regels te bedenken die meer vreugde bezorgen dan “Outside, hanging out the window with my ratchet-ass friends!” Het leverde haar onder meer een Grammy-nominatie en een optreden in de iconische #Hiphop50-performance op, tijdens de uitreikingsceremonie.

SpongeBob

Dan is er ook nog Bronx-powerhouse Ice Spice, die haar single Bikini Bottom inspireerde op – jawel! – Spongebob SquarePants. Samen met GloRilla maakt ze deel uit van het nieuwste deel van de evolutie van hiphop. Een tijdperk waarin steeds meer ruimte lijkt om viraal te gaan en op te vallen. Die werd al redelijk ingezet toen in de donkerste periode van de pandemie sterren als Coi Leray en Latto oppopten, msar ook een underground-spitter als Che Noir op stoom begon te raken met releases en zo haar plek claimde.

Het zijn vrouwen die met een zware dosis branie plots uit het niets lijken te verschijnen. Ze hebben hun plek in het genre verdiend op het pad dat onder meer Foxy Brown, Lil Kim, Nicki Minaj en Cardi B voor hen hebben geplaveid. De onverschrokken benadering van het leven én hun muziek is net zo aanstekelijk als hun lyrics. Met onderstaande mega-playlist vieren we zowel de nieuwkomers als de grondleggers.

Stream:

Geplaatst door bowie op 8 maart 2023