Insight – The Blast Radius

Het eerste wat opviel bij dit album waren de titels van de nummers, Als de eerste letters van de titels achter elkaar gezet worden spellen ze de titel van het album. Dergelijke details zijn kenmerkend voor Insight, onder het mom van “als je wilt dat iets goed gebeurt moet je het zelf doen” heeft Insight praktisch alles aan dit album zelf gedaan. Zelfs een aantal van de features neemt hij zelf onder handen, zo neemt hij zelf de rol van alle vocals op zich bij de posse-cut Seventeen MC’s, daarbij wisselt hij iedere keer van stemgeluid, snelheid en flow, erg indrukwekkend.

Het album is eigenlijk een non-stop verbale aanval op alles waar Insight zich mee bezig houdt. Rappen over de toestand van hiphop is niets nieuws, zeker niet in de underground, en ook het veelvuldig vermelden van de superioriteit over anderen in een nummer is allesbehalve ongehoord. Maar daarnaast zijn de tracks van dit album gevuld met onderwerpen als irritante vrienden (Bother Me), de moderne stroom van misinformatie (Lots Of Facts About Control), invloeden op zijn persoonlijkheid en omgeving (Time Frame), het proces van persoonlijke en algemene groei (Evolve) en de dagelijkse handelingen die we tot in de eeuwigheid herhalen zonder dat ze ons ergens brengen (Another Cycle en Daily Routine) Dit alles wordt gebracht met slimme woordspelingen en een intense delivery. De vocalen van Insight klinken zwaar en dwingend, een beetje vergelijkbaar met Big Daddy Kane.

Ook de producties zitten prima in elkaar, de beats klinken vol en zijn erg toegankelijk voor een undergroundplaat. Dreunende beats en zware basgeluiden vormen een passende ondergrond voor de zware stem van Insight. En de features zijn erg aangenaam gekozen en verdeeld over het album, Edo G, AG en zijn kameraad Edan zijn redelijk ver naar het einde geplaatst. Hierdoor zorgen ze voor wat welverdiende afwisseling na driekwart plaat Insight. Dit alles zorgt ervoor dat “The Blast Radius” een solide geheel vormt, waarbij alles net als de tracklist tot in de puntjes is uitgewerkt. Het enige punt van kritiek is dat het allemaal wat te zwaar kan vallen. Het geluid van het album is niet erg gevarieerd en de overdonderende stortvloed die Insight over je heen laat komen kan voor de nietsvermoedende luisteraar iets te veel van het goede zijn.

Feit is dat “The Blast Radius” je niet onbewogen laat. Qua geluid verrast dit album nergens. Maar als je de teksten goed luistert en laat bezinken zet dit album je ongetwijfeld aan het denken. Wat blijft is een onbehaaglijk gevoel dat je niet voor de helft weet wat er daadwerkelijk om je heen gebeurt, en dat je ver beneden je kunnen presteert. Knap dat een album dergelijke gevoelens op kan brengen, maar om dit te relativeren: 99,99% van de wereld presteert te weinig vergeleken met Insight.

Tracklist:
01. Time Frame
02. Hazardous Material
03. Evolve
04. Bother Me
05. Lots Of Facts About Control
06. Another Cycle
07. Seventeen MC’s
08. The Method Of Madness (featuring DAGHA)
09. Ready & Able
10. Another Intermission
11. Daily Routine
12. Inventors (Black)
13. Unexplained Phenomena (featuring Edan)
14. Strategy (featuring AG & Edo G)
15. Visual Audio Bonus Track Introducing Midnight Shipment

Meer info: http://www.brickrecords.com

Geplaatst door bowie op 25 oktober 2004