Inna-Truth & The people of… Live

Direct na de intro gaat de plaat knallend van start met het korte March with me, dat ongemerkt overgaat in Ain’t no moral. De toon is gezet: vlotte, melodieuze raps worden ondersteund door het funky geluid van The people of…, bestaande uit een bassist, een gitarist, een drummer en een keyboardspeler. Het geluid van de opnames is van opvallend hoge kwaliteit en dat is een compliment waard, niet alleen naar de producer maar ook naar Poppodium Merleyn uit Nijmegen, waar het optreden plaatsvond.

De bandleden zijn stuk voor stuk muzikanten van een hoog kaliber. Met name de gitarist gooit hoge ogen met indrukwekkende solo’s op bijvoorbeeld Creatures of freedom en Get away. Verder vormen de verschillende individuen een stabiel geheel en laten ze horen goed op elkaar ingespeeld te zijn. Dit geldt eveneens voor vocalist Inna-Truth, die met zijn stem natuurlijkerwijs reageert op de excessen van zijn band. Nergens doen de vocalen onder voor de instrumenten of andersom; de vijf leden vullen elkaar juist aan.

Het optreden kent ingetogen en onstuimige momenten. Een aangenaam aspect is dat de show weinig onderbrekingen kent. De MC beperkt zich tot een ‘dank jullie wel’ aan het publiek en het noemen van de titel van de volgende track. Af en toe laat hij ook wat Nederlandse teksten horen en deze blijken inderdaad een poëtisch karakter te hebben. Het album duurt ruim veertig minuten, maar wordt nergens langdradig. Dit is mede te danken aan de afwisselende opbouw van de set.

Inna-Truth & The people of… Live is een sterk album met een paar minpunten. Enerzijds swingen de instrumenten de pan uit en komt de MC op de proppen met pakkende refreinen en doordachte lyrics. Anderzijds echter, is Inna-Truth niet altijd goed te verstaan en dat gaat helaas ten koste van zijn boodschap – die, blijkens de website, toch belangrijk geacht wordt. De flow klinkt energiek en soepel, de stem ligt goed in het gehoor, maar het kan hinderlijk worden als de luisteraar voornamelijk aandachtig moet luisteren om de raps te ontcijferen.

Alles bij elkaar opgeteld is deze plaat prima luistermateriaal en heeft Inna-Truth voldoende te melden om vaker dan één keer te blijven boeien, want ‘men denkt dat de zon schijnt, maar ik kijk naar de schaduw’ – een instelling die meestal meer diepgang oplevert dan de dagelijkse smalltalk. The people of… laat blijken een volwassen band te zijn met de potentie een knallende show neer te zetten op de grote festivals in Nederland. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is het ingeslagen pad te blijven volgen.

Tracklist:
01. Enter
02. March With Me
03. Ain’t No Moral
04. Creatures of Freedom
05. Get Away
06. Life of a Warrior
07. No Return
08. Summertime (the blinding sun theory)
09. Seven Insights
10. Mandy Don’t Know

Meer info: Inna-Truth

Geplaatst door bowie op 17 augustus 2007