INF – Repeasant

Yes! Een jazzy CD met lyrics in perfect Engels die, als klap op de vuurpijl, ook nog eens zeer goed doordacht zijn. Oftewel precies wat van deze man te verwachten was.

De titel van dit juweeltje is ‘Repeasant’, wat een samenvoeging is van de woorden peasant (boer) en represent. Achter deze onwaarschijnlijke combinatie schuilt een verwijt jegens al het onzinnige gerepresent, en een aanval op de contemporele term ‘Urban’, die bij hiphoppers een walgelijke smaak in de mond nalaat.

Wat begon als een klein projectje is uitgegroeid tot een 21 tracks tellend album, dat tevens de nodige collaboraties bevat. Zo komen we op het tekstuele vlak natuurlijk de rest van de Monotypes tegen, maar ook Bones (met wie INF eerdaags nog een minialbum zal gaan droppen), en Max Fisher, een Amerikaanse MC. Daarnaast rapt ook Per-C van de groep ‘Wreedzaam’ mee in onze moerstaal. Op muzikaal gebied wordt een bijdrage geleverd door gitarist/toetsenist Alwin uit de band ‘Dubio’, die bij de grote prijs van België de 6e plaats in de wacht sleepte. Ook Peer, de gast rapper op het nummer ‘Marketing TV’ van de vorige CD is weer van de partij. Ditmaal echter als saxofonist. DJ Illvester, beter bekend als een van de Boemklatch DJ’s heeft alle cut verzorgd, met uitzondering van de Monotypes-track waarop DJ Danjah de one-two’s bewerkt.

Voor zover de huishoudelijke mededelingen. De sleutelbegrippen van dit album zijn ‘that dusty jazz-funk feeling’ en ‘inhoudelijkheid’. Onderwerpen variëren van persoonlijke en maatschappelijke zaken tot enkele meer op Hiphop zelf georiënteerde tracks. Ergo: serieuze content. Op dit album zal je geen oeverloos gebrag en geboast aantreffen.

Na de intro trapt INF af met ‘Smee again’, een flinke dosis toepasselijk commentaar op de gang van zaken in het Hiphop wereldje, en op de met minder skills bedeelde figuranten in de scene. Zo wordt in ‘Biggish’, waar Bones op featured, het prototype ‘rijke rapper’ op de korrel genomen, want tja… Hoewel velen zich zo willen profileren, zoveel welgestelde rappers zijn er niet. Over de funky beat van ‘Mr Sarcasm’, waardoor je hoofd volautomatisch naar nod-mode schakelt, trekt INF de kurk uit een welgevulde kruik sarcasme. Samen met Max Fisher beschrijft hij het gevoel van “in de zone zijn”, dit nummer loodst ook luisteraars al snel diezelfde zone binnen.

Dit wat betreft de meer in Hiphop geaarde subjecten. Op maatschappelijk vlak heeft deze MC ook heel wat te melden. “Lifeform Deluxe 2.2” gaat over het hedendaagse materialisme en hoe de samenleving wordt uitgebuit: “And you really don’t wanna be a fool, so do buy it / And notice people admiring you for having the finances to get it.” Wij mensen ontwikkelen ons steeds verder, maar is dit wel een goede zaak? Dat is het hoofdthema van “Fact becomes Fiction”, de Monotypes track. Hierop voortbordurend is “Dead end evolution”. Zijn wij slechts een doodlopende tak der evolutie? Zal alles nog goed komen na al de hedendaagse decadentie in de wetenschap, techniek en maatschappij? We weten het niet. Alles is mogelijk… Wat er ook gebeurt, you must learn! Hieraan wordt een korte track met dope cuts gewijd. Op “Nothing is what it seems” worden met hulp van Per-C enkele anekdotes verteld over hoe personen zich anders voordoen en anders overkomen dan ze werkelijk zijn.

Bij INF zal zo een misvatting niet snel optreden, want op deze CD legt hij een stukje van zijn ziel bloot. Hij verhaalt over zijn levenservaringen en opvattingen. Over de vele keuzes en onzekerheden die tot twijfel kunnen leiden. In zijn eigen woorden: “You doubt more than I do… ? I doubt that.” Een opvallend thema is dat van “Personality death match”, waar Bas de Braak het opneemt tegen zijn rappende alterego. Wat hier geportretteerd wordt is het onzekere ingetogen karakter van Bas en de uitbundige zelfverzekerde persoon die INF schijnt te zijn. Drie tracks behelsen een moment van introspectie: “Resting Piece” gaat over onrust en een zoektocht naar zelf, “Blue skies” is een verhandeling over de hectiek van het leven. Toch kan INF teruglachen naar de vrolijke blauwe lucht. Ten derde een zelf-analyse waarin hij zijn relatie met- en opvattingen over Hiphop beschrijft. Wat relaties betreft, op dat punt heeft Infinite nog wat handige pointers. Hij legt uit wat de werkelijke betekenis van liefde is, dat een relatie inhoudt dat je moet geven en nemen. En geven dat doet hij. Op “Thank you”, een tribute opgedragen aan de persoon die hem heeft geholpen in moeilijke tijden.

Muziekaal is dit album heerlijk sfeervol en rustgevend. Dat er veel instrumenten live zijn ingespeeld is te horen en vooral te voelen, het voegt net dat kleine beetje extra toe. Veel invloeden uit jazz en funk zijn in de verscheidene tracks terug te vinden, alsmede enkele dope stem-samples zoals in “Blue skies”. Enkele additionele vrouwelijke vocals maken het plaatje compleet . Het enige gemis is misschien het rauwe korstje dat zo eigen is aan Hiphop, maar dit is slechts een redelijk subjectieve kanttekening, want muziek en rap gaan wat betreft de content hand in hand.

Als je de cd in je computer laat draaien kom je terecht in een interactief menu. Hier kan je wat meer achtergrondinfo vinden over de MC INF en is het mogelijk om zijn vorige album volledig te luisteren dus eigenlijk heb je gewoon twee cd’s te pakken voor de prijs van één.

Al met al is Reapeasant een aanrader voor iedereen die voor hiphop met inhoud gaat. Zeker ook voor eenieder die gewoon even wil ontspannen met muziek op de achtergrond. Bovenal is het naar Nederlandse maatstaven een kwaliteitsalbum van de bovenste plank wat Engelstalige producties betreft. De CD kost slechts 8 Euro’s en is te verkrijgen op de Boemklatch party’s, bij Cafe Tilt in Utrecht en op de Monotypes site. Check http://www.meestgezochte.nl/radio/index.php om 5 van de tracks te beluisteren.

Tracklist:
01. Repeasant
02. Smee again
03. 44 lines
04. No doubt (feat. Archana)
05. Mr. Sarcasm
06. Biggish (feat Bones)
07. Personality Death Match
08. Lost it
09. The Zone (feat. Max Fischer, USA)
10. Lifeform Deluxe 2.1
11. Lifeform Deluxe 2.2
12. Fact becomes Fiction (feat. Monotypes)
13. Must learn
14. Dead-end Evolution
15. Themepark feelings
16. Resting Piece
17. Nothing is what it seems (feat. Per C & Urok)
18. Purpose of loving
19. Thank you
20. Blue skies
21. Self II

Meer info: http://www.monotypes.nl & http://www.4xmpl.nl/Infinite

Geplaatst door bowie op 9 oktober 2004