Indigenous

Wie zijn jullie?
Static: Ik ben MC Static, also known as Static De Belgique. Ik ben de base-vocal van Indigenous.
Spok: Ik ben Bernard, aka Spok en ik ben de nasale stem van Indigenous. Ik ben begonnen rappen door naar oldschool tapes te luisteren en begon dat mee te rappen…
DJ Glue: Ik ben de beatcreater, DJ Glue, ik verzorg de beats en de opnames.
Static: we zijn met ons drieën zo gestart. Daarna zijn Leen en Emily erbij gekomen.

Is het moeilijk om een groep te zijn als Glue in Liverpool werkt?
Glue: Ja, is wel moeilijk, maar binnen twee weken kom ik terug in België wonen. Daardoor duurde het wel lang om het album te maken. Het duurde toch wel een jaar… Dat zorgde wel voor wat tijdsdruk. We kwamen samen tijdens kerstvakanties enzo om dan de nummers te schrijven en op te nemen. Zo is de helft van het album gemaakt.

Hoe komen jullie aan de dames?
Leen: Wel eeuhm… Glue is mijn vriend en ik heb een keertje wat gezongen met hen in Amsterdam.
Glue: Toen hadden wij iets van: waarom niet? Nadien is Emily er ook bij gekomen en dat werkte!

Doet de cd het goed?
Static: We weten niets van de verkoop! Ik denk dat we het vooral van de mond op mond reclame hebben… De single was wel goed, maar nu ook geen mega hit. Maar we denken dat de verkoop wel goed zit, niet superhoog maar ook niet laag.

Hoe komen jullie bij Kinkystar?
Static: Via ’T Hof Van Commerce. Ik had meegewerkt aan het nummer “Allo Concurrentie” op Rocky 7. Daarna hebben we de baas van Kinkystar ontmoet op de TMF Awards en zo aan de praat geslagen over “mijn groepje”. Uiteindelijk hebben ze onze demo gekregen waarover ze heel enthousiast waren.

Hoe kennen jullie ’T Hof?
Static: Ik heb Flip en Serge leren kennen via mijn zus. Haar man was bevriend met Serge. Zo heeft hij ons eerste demootje gehoord. Er stond een stukje in het West-Vlaams op. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. Zo zijn we via springplankjes steeds meer mensen gaan kennen en meer gaan doen.

Waarom staat er maar één Nederlandstalig nummer op jullie cd?
Static: We zijn begonnen in het Engels en dat werd goed ontvangen… Waarom zouden we dan veranderen? Alhoewel er meer een trend is om in je moedertaal te rappen… We trekken ons er niets van aan en blijven in het Engels rappen.

Waar hebben jullie Engels geleerd?
Static: Van de films natuurlijk.
Glue: Ik woon nu al twee jaar in Engeland en heb daarvoor ook al zes maand daar gewoond.
Spok: Ik ben naar de internationale school in Brussel gegaan.
Leen: Ik heb het in Liverpool geleerd bij Glue.

Waar halen jullie je inspiratie?
Static: Niet echt uit het dagelijkse leven. Eerder uit wat we vroeger luisterden zoals Gangstarr, J5, alles waar een goede vibe inzit. Dat kan ook rock of blues zijn ofzo.

Wat zijn de toekomstplannen?
Glue: Eerst nog een plaat. Nu dat ik terug hier kom wonen zullen er ook wel wat zijprojectjes ontstaan. Er komt nog wel een collabo met Blade. We kennen hem via Grazz en hebben hem dan gezien in Engeland en het klikte meteen. Hij heeft vorige week onze plaat gehoord en was erg onder de indruk.
Static: Vorige week gaven we een show in Brugge met hem en toen wij moesten stond hij als grootste fan vanvoor… toffe kerel!

Leeft de Brugse scène?
Static: We kunnen niet klagen. Het is niet zo’n grote stad, maar er is altijd wel iets geweest… En nu zeker met Indigenous!

Hebben jullie nog connecties buiten Brugge?
Static: In Gent, Dyno van Outspoken woont in Gent en nog veel anderen. De Nihilisten uit Oostende kennen we ook heel goed. Van de Nederlandse scène weten we niet veel, ik heb gewoon geen tijd om die dingen te checken. Ik hoor sommige dingen wel zoals Opgezwolle en Extince, die zijn de max.
Glue: In Antwerpen kennen we Golden Lifestyle, dat zijn onze beste maten. We gaan er op zeven augustus optreden op het benefiet voor UNICEF met Saïan Supa Crew, Blade, Slick Rick, Sint Andries MC’s…
Static: Die mannen van Sint Andries zijn zalig ja! Hun beats zijn zalig.

Jullie hebben geluk gehad met de media-aandacht, de nieuwe single van Sint Andries wordt gewoon genegeerd bij Studio Brussel…
Static: Juist hetzelfde bij De Nihilisten, die krijgen ook geen airplay. Dat is jammer natuurlijk. Daar ligt de taak van programma’s als De Hop van Lefto. Daar krijgen ze wel de kans om Belgische shit te promoten. Er loopt veel talent rond in België. Het is natuurlijk veel ingewikkelder, je moet de steun hebben van een major enzo… Wij hebben geluk gehad ja.

Mogen we jullie op festivals verwachten deze zomer?
Static: Dit jaar nog niet, maar vanaf volgend jaar vliegen we erin en gaan we veel meer optredens droppen.

Shout-outs?
Static: Naar de meno, de Brugse partyshakers, iedereen die meegewerkt heeft aan het album: Blade, Woody, Grazz, De Nihilisten, ’T Hof van Commerce… Al de heads in België die naar onze optredens komen, zonder hen zouden we er niet staan!
Spok: Naar jullie!
Glue: Naar iedereen die bezig is in de scène!

Geplaatst door bowie op 9 augustus 2004