InDepth and The Escape Artists – Red sprites and blue jets

Met meer dan twaalf full-length releases op zijn naam sinds 1998, mag N(obody) met recht een routinier genoemd worden. Al jaren geniet hij een groeiende bekendheid in de undergroundscenes van Amerika, Canada en tegenwoordig ook Japan. De Nederlandse heads zien de rapper echter nogal over het hoofd, en dat is zonde van zo’n creatieve geest. Ook zijn compagnon, DJ Syah uit Groningen, draait al een tijd mee en beschikt over de nodige ervaring.

Al deze voorkennis maakt het simpel te verklaren waarom Red sprites and blue jets zo zorgvuldig uitgewerkt en professioneel klinkt. Niet dat de plaat even gemakkelijk weg luistert als de meeste hiphop die je via de gewijde kanalen aangeboden wordt, maar juist het gemak waarmee de artiesten experimenteren met muziek, stemmen en taal maakt duidelijk dat zij hiphop vanuit een brede visie benaderen – een opvatting die met de jaren uitgegroeid is tot de huidige.

Toch is de muziek afkomstig uit de Ourplace-stal wel eens lastiger te doorgronden geweest. Waar voorgaande releases zich nogal eens lieten kenmerken door zeer onnatuurlijke en onregelmatige ritmes, is Red sprites and blue jets op dat vlak wat meer ‘rechttoe rechtaan’, zoals N(obody) het zelf omschrijft. Het refrein van Stay with me (waar ook een clip van te zien is op onderstaande website) is pakkend, The Escape Artists droppen hun flows strak op de beats en de meeste tracks zijn na een paar keer luisteren volledig te bevatten.

Het album is een intellectueel product geworden dat naadloos aansluit bij het vorige officiële werk van InDepth, The expansion pack. Af en toe lijkt de plaat een auditieve speelfilm of computergame te zijn. De sfeer wisselt van seconde tot seconde en de spanningsopbouw blijft vanaf het eerste tot het laatste moment gewaarborgd. Daarnaast is de sound duister, industrieel en nieuwerwets. Zou iedereen een dergelijk vooruitstrevende insteek hebben gekoesterd, dan was dit mogelijk het gangbare geluid van moderne hiphop geweest (maar dan zou het ook saai worden – gelukkig niet, dus!).

Voor de liefhebber van vaderlandse, progressieve hiphop die zich in vrijwel niets laat vergelijken met andere muziek, is Red sprites and blue jets wederom een album om tot op de bodem uit te pluizen. Aangezien N(obody) mij tevens wist te vertellen met zijn hoofd alweer twee albums verder te zitten, luidt het devies niet te blijven slapen maar alert te wezen en deze ondergrondse wrijvingen ook boven de aardkorst gewaar te worden.

Tracklist:
A-side:
01. InDepth – Stay with me
02. The Escape Artists – Fall on ourselves
03. The Escape Artists – Fool’s gold feat. InDepth and L’roneous
04. The Escape Artists – Electrolytes
B-side:
05. InDepth – VOC mentality feat. DJ Beedie
06. The Escape Artists – Headstrong feat. Ellay Khule, Awol One, Gel Roc, The All Deadly Jizzm & 2mex
07. InDepth – Flirt

Meer info: Ourplace

Geplaatst door bowie op 8 augustus 2007