In hoge rotatie: Abel, Conway, Hef X Adje X Crooks én veel meer

Ook deze regenachtige week blessen we je oren weer met een fijne selectie aan nieuwe tunes. Veel spul van eigen bodem dit keer, maar ook het Verenigd Koninkrijk is present met Bugzy Malone en Tion Wayne. Verder hoor je luisterbare tranen van Q’n, Kid de Blits in remix-modus en een nieuwe Steen! We lichten drie nummers uit, de rest moet je toch echt zelf gaan checken via de playlist onderaan dit artikel. Cheers!

Abel – SYMFONIE NO. 9

Abel van Gijlswijk is mede-oprichter van het label Burning Fik, waarop hij het talent van Gotu Jim, Baby Boys, Kleine Crack en Faberyayo etaleert. De afgelopen maanden groeide hij echter met de band HANG YOUTH zelf ook uit tot een enorme spreekbuis voor alles en iedereen dat tegen het systeem schopt. Burning Fik is een podium voor muzikanten die ‘anders’ zijn, stelde hij vorig jaar in een interview met Het Parool. “Hun muziek moet wringen. Ze klinken toegankelijk tot je goed gaat luisteren en ontdekt dat de nummers conceptueel te avontuurlijk zijn om op de radio te worden gedraaid. De uitdaging is dat die radio-dj’s uiteindelijk toch de raarheid omarmen.”

Of dat gaat lukken met de reality check die het nieuwste wapenfeit van ‘de rapchamp’ is, is nog maar de vraag. Abel blaast jonko onderweg van een chillsessie in Foortje, maar tegelijkertijd draait zijn hoofd overuren. Hij moet zijn belastingopgave invullen, maar er zijn veel belangrijkere dingen dan dat; hoe gaat hij om met het feit dat zijn label enkel witte kids in een zwarte cultuur betreft en denkt hij wel genoeg aan zijn moeder die zojuist kanker heeft overwonnen? SYMFONIE NO. 9 is een ode aan zijn gemeleerde vriendengroep. De een daarin hecht waarde aan het geloof, de ander aan een neppe Rolex. Hij vindt daar allemaal weinig van, want: uiteindelijk is vriendschap de beste medicatie. Denk er een 9th Wonder-achtige beat onder en je zit de komende 93 seconden gebakken.

Conway The Machine – Piano Love

Conway laat weer eens zien waarom de rest van zijn artiestennaam ‘The Machine’ betreft. De Griselda-mc heeft dit jaar al twee projecten gedropt in La Maquina en de Big Ghost LTD-collabo If It Bleeds It Can Be Killed. De volgende is zijn Shady Records-debuutalbum en heet God Don’t Make Mistakes. De lead single is Piano Love, een samenwerking met The Alchemist. Die zorgt voor de griezelige pianoloop. “Hiermee geef ik de fans iets magisch dat de toon zet voor de rest van God Don’t Make Mistakes. Grimmige raps op een waanzinnige beat van The Alchemist”, laat Conway weten. Hij onderstreept zijn zelfverzekerdheid met wat lines: “Griselda keeps winnin’, you don’t know how to stop it, do you?” Ehmm, you damn right, Conway.

Hef, Adje & Crooks – Niet Doen Alsof

Altijd als broers Hef, Adje en Crooks samen achter de microfoon stappen om een track af te leveren, lijken ze de betreffende studio met de grond gelijk te willen maken. De track is er ter ondersteuning van de Netflix-film Forever Rich, waarin een rapper een nacht lang wordt gevolgd terwijl hij steeds verder afglijdt van wat hij eigenlijk moet doen; zich voorbereiden op een show in de Ziggo Dome. In plaats daarvan worstelt hij met alles en iedereen om zich heen.

Hef komt door met een paar tips voor hen die als de hoofdpersoon in de film willen zijn: “Je moet nooit vertellen hoeveel geld je hebt / want zulke boys worden gedropt daar op dezelfde plek.” Terwijl de meningen over de film duidelijk verdeeld zijn, komen de BOYZ IN DE HOOD-mc’s met een shitload aan street knowledge: “Niet teveel showen, mannen gaan je flat legen!”, sluit Adje zijn couplet af, om vervolgens Crooks het af te laten maken. “Als je met vuur speelt, komt er een keer dat je gewond raakt!” Kortom; speel niet de stuntman als je later als figurant kunt worden exposed. Een banger, die hopelijk het voorproefje is van méér…

Stream de hele selectie van deze week hieronder en kom volgende week terug voor de 20 beste joints van dát moment. Love.

Geplaatst door bowie op 12 oktober 2021