In de podcast Kladmuur Hangout hoor je het Groninger graffitiverhaal!

De laatste jaren wordt er door verschillende liefhebbers, erfgoedprofessionals en insiders serieus research gedaan naar hoe en waarom de graffiticultuur voet zette op Nederlandse bodem. Veelal wordt dit gebaseerd op verhalen die in het verleden zijn opgetekend of gepubliceerd in kranten. Zo schrijft Ed Wingen in De Telegraaf van 10 maart 1983: New York komt steeds dichterbij. Nadat de American Graffiti Galerie verscheidene New Yorkse kunstenaars – van wie enkelen met graffiti naam hebben gemaakt – heeft geïntroduceerd, brengt Yaki Kornblit in zijn Amsterdamse galerie, die een tijdje gesloten is geweest, een reeks aandachttrekkende exposities van graffitikunst uit New York.

Kladmuur Hangout

Dat de aandacht in de landelijke media vroeger vaak uitging naar de hoofdstedelijke verhalen en anekdotes maakt dat er best een eenzijdig beeld is ontstaan over het landen en omarmen van de graffiticultuur op Nederlandse bodem. Hoe mooi is het dat we nu, zo’n veertig jaar later, letterlijk meer kunnen ‘luisteren’ over hoe het ging in andere steden. Met eigen anekdotes, helden, stijlen en ongeschreven regels. Kladmuur Hangout stond in mei 2021 met drie afleveringen al stil bij de geschiedenis van graffiti in Rotterdam. Vanaf 27 oktober kun je naar het Groninger verhaal luisteren. Seizoen 2 van Kladmuur Hangout dropt dan op de streamingdiensten.

De podcast gaat over de periode tussen 1977 en 1992, de pioniersjaren van graffiti in Groningen. In de eerste jaren vanaf 1977 verschijnen schrijfsels van punkers, en daarna ook van voetbalsupporters, op muren. De fanatiekste onder hen is Pinox’82, die rond 1982 opkwam. In 1984 begint het Groninger Museum aandacht aan graffiti als kunstuiting te besteden. Toenmalig directeur Frans Haks haalde werken van New Yorkse writers als Blade, Quik, Dondi, Zephyr en Futura 2000 naar Groningen.

Hierna begint een tweede periode die loopt tot ongeveer 1992. Lokale kids raken gehypnotiseerd door de New York wave en ‘hiphop graffiti’ wordt de meest populaire vorm. Vanuit een speelse ontdekkende beginfase wordt de Groninger graffiti naar het einde van de jaren tachtig toe steeds verder geperfectioneerd door schrijvers als Quask, Orea, Mickey, Reson en Amsl. In 1992 pakte het Groninger Museum nogmaals groots uit. Toen werden New Yorkse grootheden uitgenodigd voor de expositie Coming From the Subway.

CREDITS

Podcast Kladmuur Hangout Serie 2
27, 28, 29, 30 oktober 2022 (dagelijks een aflevering dus, in de tweede helft van deze week!)
Voice: Roelie Vuitton
Beats: Slimmah Sound
Productie: Ode podcast i.s.m Kladmuur
Distributie: Hiphop In Je Smoel

De podcast Kladmuur Hangout is vanaf 27 oktober te beluisteren op Spotify en andere streamingdiensten. Uiteraard kun je dan ook dagelijks een nieuwe episode terugvinden op onze website.

Geplaatst door bowie op 25 oktober 2022