‘Immigrant’ Belly is hard op weg om een hele grote te worden

Toen we een tijdje terug de veelbelovende Belly ontdekten, wisten we dat hij wat kon, maar hadden we niet voor ogen welke stormachtige taferelen zijn carrière binnen no time aan konden nemen. Mumble Rap eindigde hoog in onze jaarlijst van vorig jaar en met zijn nieuwe album Immigrant doet de artiest, die bij zowel XO van The Weeknd als JAY-Z’s Roc Nation getekend staat, er een schepje bovenop. “Met alles wat er zich nu afspeelt in de wereld, kan ik niet achterover leunen en mijn mond houden.”

En dus ligt er nu politiek beladen album, getiteld Immigrant. “Het is meer een dagboek van mijn leven. Zo eerbiedwaardig ben ik nog nooit geweest in mijn muziek. Het betekent meer dan elk ander project dat ik ooit heb uitgebracht”, vertelde hij onlangs al aan RESPECT Magazine. “Ik heb er zelfs hits afgeknipt. Ook al zei iedereen tegen me dat het een hit was en voelde ik het zelf ook, het boeide me niet. Als het niet werkt in het immigranten-thema, dan komt het er niet op.”

De titeltrack is misschien nog wel het meest treffend daarin. Op de track adresseert de Canadees-Palestijnse artiest rassenhaat, immigratieproblemen en andere sociaal-politieke zaken die het zero tolerance-beleid van president Trump met zich mee hebben gebracht. “Yes Lord, we need a breakthrough / Build a fuckin’ wall, I guarantee the people break through”, rapt hij in het tweede couplet dat hij voor zijn rekening neemt, terwijl Meek Mill ook dwars tegen het systeem in wil en bewondering heeft voor iedereen die daarin met hem is: “Call from the White House, they said meet with Trump / I’m only comin’ if they pardon and put Meech in front / Politic with Robert Kraft while we’re eatin’ lunch / tellin’ him ‘bout how Kaepernick tryna free us up.” Ook MIA levert een subtiele maar zeer nodige bijdrage aan het nummer.

En ook al is het aan de andere kant van de grote plas één grote chaos, is niet alles zware kost. Met NAV schept Belly op over zijn zware pols -lees: dure horloges- en welk gevoel hij heeft als hij de club inkomt, en de samenwerking met French Montana is gewoon rap mayhem. Dust is de meest explosieve productie van de plaat en heeft by far het beste refrein, en de clevere bars en wordplay over geld en auto’s maken van deze track echt een jam.

Hoewel Belly zich dus niet altijd even strak aan het thema heeft gehouden, is Immigrant wel een album dat een logische en fijne sequencing heeft en je daardoor van begin tot eind kunt pompen,. Hij neemt je mee door de koude wereld waarin een Canadees-Palestijnse jongeman opgroeit, leert omgaan met positieve maar vooral met negatieve ontwikkelingen en als Moslim een come-up wil maken in de muziekindustrie. Zijn veelzijdigheid zorgt ervoor dat er weinig stijlen zijn die hij niet kan tacklen: hij heeft killer flows, vlijmscherpe punches, intrigrerende onderwerpen en heeft zowel vibey r&b als een rauw raprandje. Belly heeft het complete pakket in huis om een hele grote te worden en zet met Immigrant weer een flinke stap in zijn weg daarnaartoe.

Geplaatst door bowie op 16 oktober 2018