Illogic – Write to death II: The Missing Pieces

De eerste albums van de uit Ohio afkomstige underground MC Illogic werden goed ontvangen door vele hiphopfans. In de jaren dat underground hiphop in opkomst was bracht hij in 1999 ‘Unforseen Shadows’ uit, geproduceerd door vaste producer Blueprint. Zes jaar en vier albums (waaronder een compilatie) later is het tijd voor ‘Write to death II: The missing pieces’. Een album met onuitgebrachte tracks van Illogic door de jaren heen.

Het grote probleem met dit soort releases is dat meestal enige samenhang tussen de tracks ontbreekt. Dit probleem wordt natuurlijk minder onoverkomelijk als elke track gewoon geniaal is. Dit is op deze schijf helaas niet het geval. De lyrics van Illogic zitten op vrijwel elk nummer goed in elkaar, maar zijn stem en flow gaan op den duur wel vervelen. De productie, dit keer niet door Blueprint, maar door onder andere Eyamme, Earmint, Knowledge, Blockhead, Ill Poetic en Overflow, is degelijk, maar niet meer dan dat.
Een uitschieter naar boven is de openingstrack ‘They wonder why I’m insane’. Op een drukke, meeslepende productie van Eyamme laat Illogic zijn visie op de huidige maatschappij zien. Met messcherpe lyrics en het nodige cynisme is dit een heerlijk begin van de cd. Een ander hoogtepunt is de meer toegankelijke boombaptrack ‘Time is coming’. Als je het irritante refreintje wegdenkt, is deze brag-track een welkome afwisseling tussen meestal wat zwaardere songs. Eén van die zwaardere tracks is ‘An ocean’. Op een prachtige productie van Blockhead, met een dramatische, depressief makende viool, sleept Illogic je mee in een niet al te vrolijke gemoedstoestand. Heel mooie track, al moet je er wel voor in de stemming zijn.
Helaas halen een aantal tracks het niveau flink naar beneden. ‘Stay sleep’ heeft de juiste titel meegekregen, want is een dodelijk saai nummer. ‘I can only give you love’ is geen slecht nummer, maar de productie is net even te druk met de Afrikaanse drums en het plotseling opduikende trompetgeschal. Bij ‘Get up (remix)’ is de productie ronduit vervelend, met een iets te duidelijk aanwezige elektrobassline. En hoewel ’I’ve been here’ nog wel aardig door de speakers klapt, ontstijgt ‘Write to death II’ verder nog nauwelijks de middelmaat.

Uiteindelijk is deze soort van compilatie van Illogics werk geen onaardige plaat. Helaas is het ook niet veel meer dan dat. Te weinig nummers geven je echt het gevoel dat je naar een topcd zit te luisteren. Voor de echte fans van deze MC, of van wat abstractere hiphop in het algemeen, is ‘Write to death II’ waarschijnlijk een welkome aanvulling op de collectie. Voor hiphoppers die voor de eerste keer iets van de beste man willen horen, zijn eerdere albums aan te raden.

Meer info: http://www.doveink.com

Tracklist:
01. They wonder why I’m insane
02. Stay sleep
03. Time is coming
04. An ocean
05. I can only give you love
06. Yellow ft. Ill Poetic & Homeskillit
07. Get up (remix)
08. Capsized
09. Liquid meets land ft. Andrew Bagadounts
10. I’ve been here
11. Quit ft. Fess & Bru Lei
12. The missing pieces

Geplaatst door bowie op 12 maart 2006