Illogic – Celestial Clockwork

Illogic’s eerste album “Unforseen Shadows” dateert alweer uit 1999. Het was de perfecte timing voor Illogic en vaste producer Blueprint om een album uit te brengen, want dat was net in de tijd dat underground hiphop in de groei kwam. Het album was ook nog eens erg aangenaam waardoor er veel lovende kritieken kwamen en Illogic meteen een vaste schare fans kreeg. Ook de opvolger van “Unforseen Shadows” “Got Lyrics?” deed het wederom erg goed.

Hoe zit het nou met “Celestial Clockwork”? Nou, eigenlijk precies hetzelfde, Illogic doet wat hij op de vorige albums ook al deed: Hele diepe, bijna poëtische, mooi geformuleerde teksten spitten over de beats van Blueprint. De beats van Blueprint (bekend als MC/Producer van Greenhouse Effect en MC van Soul Position) zijn ook niet mis, slimme dialogen uit films, obscure samples en lome drums zorgen voor een goede ondersteuning voor Illogic.

Is dit dus een van de beste albums die dit jaar uit gaat komen? Nee, hoe goed de MC en de producer ook bij elkaar passen, toch klopt er iets niet. Illogic’s stem en delivery zijn gewoon niet pakkend genoeg om de luisteraar lang geboeid te houden. Blueprints beats, hoe goed deze ook klinken, helpen niet om het geheel opwindender te maken. Op een of andere manier zorgen deze er juist precies voor precies hetzelfde effect als Illogic’s stem. Een ander probleem is dat er de afgelopen jaren een gigantische groei is geweest in de underground scene, toen Illogic 5 jaar geleden zijn eerste album uitbracht was het allemaal nog vrij nieuw, maar tegenwoordig is er veel meer concurrentie.

Is het dus een slecht album? Nee, verre van dat, het is gewoon een vreemde eend in de bijt. Aan de ene kant voel je bewondering voor de mooie teksten en de goede productie, waardoor je zeker de eerste luisterbeurten compleet verslaafd raakt. Aan de andere kant zet je het album niet snel opnieuw op als je alles al een paar keer voorbij hebt horen komen. Vergelijk het met een boek, hoe mooi het ook is, als je het uit hebt ga je het niet meteen opnieuw lezen. Het verschil met een boek is dan weer, dat als je een Illogic album dan later weer opzet je meestal zoiets hebt van: “Waarom luister ik dit niet veel meer?” Vooral nummers als “Sand” met Atmosphere’s Slug, “Lesson in love” en “I wish he would make me” zijn echt prachtige nummers.

Het is dus ook moeilijk om een duidelijk oordeel te geven aan dit album. Maar als je kon genieten van Illogic’s vorige albums, dan zal je ook deze zeker weten te waarderen. En ook ik waardeer het album wel, net als zijn vorige. Want als ik terugdenk aan die albums dan denk ik ook: “Dat zijn echt hele goede platen” terwijl zij in principe aan dezelfde mankementen lijden als “Celestial Clockwork”. Daarom schenk ik het album toch 3,5 shurikens, omdat ik het mezelf anders over een jaar nooit meer zou vergeven als ik dit album met minder zou belonen.

Tracklist:
01. Intro
02. The Only Constant feat. Blueprint
03. Birthright
04. 1000 Whispers
05. Time Capsule feat. Aesop Rock and Vast Aire
06. Celestial Clockwork
07. Hollow Shell (Clash Clutch)
08. Lesson In Love
09. First Trimester
10. Live To Die
11. Sand feat. Slug
12. My World
13. I Wish He Would Make Me

Meer info: http://www.weightless.net

Geplaatst door bowie op 19 juni 2004