Illicit

Illicit
Paradox MC, Michiel gitaar, Pieter keys, Freek basgitarist en Bram drums.

Wat betekent Illicit?
Paradox: Uit het woordenboek man… Het betekend ongeoorloofd, maar het is compleet uit de lucht geflikkerd.
Eigenlijk past het wel bij onze steelo. Want we mengen muziekstijlen op een manier waarop veel mensen schuin kijken, ze vinden ons te rauw of the soft, maar we komen hard. We hebben ´skit´.

Voor de mensen die jullie niet kennen, kan je wat meer over de band vertellen?
Michiel: Moeilijk man…
Waar je ons aan kan herkennen zijn toch de vijf verschillende individuele muziekstijlen. Het is zoiezo al live hiphop. Het zijn 5 muziek stijlen die wij allen afzonderlijk van elkaar brengen. Hiervan proberen we een mix van te maken.

Is het hiphop wat jullie maken?
Pieter: Hiphop is zeg maar het mandje waar alle appels in verzameld worden ofzo… Tot nu toe komen er appels bij, alleen de rotte appels worden verwijderd.

Appels en peren?
Hoe zit jullie kar, want alle wegen leiden toch tot Rome?
Pax: De kar is net vertrokken, maar het duurde lang voordat ie vertrok, omdat de wielen nog in aanbouw waren. De vruchten waren ´fine´, alleen die wielen wouden niet. Maar nu zijn we getekend en nu is de kar APK gekeurd.

Hoe zit het met de buitenlandse wegen?
Michiel: Zeker de buitenlandse wegen. Want we hebben ook met een Duits label getekend, maar dat is niet voor Jan lul. Nederland is leuk, maar is eigenlijk veel te klein voor Illicit. We zien een fokking grote markt in Duitsland, in de hele Benelux, in Engeland, het kan niet gek genoeg worden. Op dit moment wordt de plaat in de Benelux en in Duitsland uitgebracht. Als pappies verder weg staan te gillen om Illicit…dan beantwoorden wij dat graag.

Voor mijn gevoel zie ik jullie vaker optreden in het buitenland dan in Nederland, kan je wat meer hierover vertellen?
Freek: Dat is niet helemaal waar volgens mij…
Er is een moment gekomen waardoor we via C-mon&Kypski een gig in Duitsland konden doen in een club die ons erg goed trok en wij trokken de sfeer van Berlijn bijzonder goed.
Wij voelden gelijk dat wij op onze plek waren en vanuit daar hebben we meer gigs in Duitsland kunnen regelen, zodoende is het Berlijn verhaal gaan rollen. En daarna hebben we in Jena gespeeld in een soort grote club en die wou ons ook graag terug hebben. We hebben nu zoiets van…we gaan het verspreiden en met ons Duits label gaat het zoiezo gebeuren.

De titel van het album?
Pax: Op herozero.nl welbekend van Roel Determeier. Dat is zeg maar de website waar alle fotodocumentaires van de Utrechtse scène opstaan. Daar wordt ook wel eens wat gepost. Back in the day stond daar een post van Jouri toetsenist van C-mon&Kypski over Illicit…
Zo van ´Illicit making hiphop blablabla…spreading the Cheap Propaganda trough the country´. Daar verwees hij naar de zwart witte stickers van Illicit die door het hele land hangen. Hij refereerde aan die sticker als Cheap Propaganda. Die term is blijven hangen. Ik vond die titel wel phat om te gebruiken, maar het moet allemaal wel achteraf passen. Toen de plaat af was…ben ik inhoudelijk gaan luisteren waar de teksten over ging en zo het album. Cheap Propaganda is een beetje de tegenhanger van de expensive promotion. We hebben geen bling bling, geen dikke wagens. Er is ook geen geld voor (met een glimlach). Het is niet zo dat we hardcore communisten zijn, maar meer de gedachte erachter…als het gestript, als het kaal is…dan is het puur. Dus Cheap Propaganda is pure muziek.

Het heeft een tijdje geduurd voordat het album uitwas, hoe kan dat?
Michiel: Het album ligt al een dik jaar klaar.
Het komt door het zoeken van de juiste label. In Engeland zijn we vaker gedraaid door DJ´s, omdat ze daar ons wel dope vonden. We hebben ook geshopt bij verschillende labels, maar we konden er niet uitkomen. En nu pas hebben we een goed label gevonden en toen we ze eenmaal hadden gevonden is het ook als een gek gegaan.
We hebben 2 weken geleden het contract getekend en nu hebben we onze releaseparty.

Een Nederlandse band getekend in Duitsland, hoe kan dat?
Freek: Omdat we die gast Scott waren tegengekomen en die had connecties in Oberhausen. Hij heeft ons met die gasten in contact gebracht. Het is niet zo dat wij hardcore aan de slag zijn gegaan.
Michiel: Het is een Amerikaanse pappie die in Keulen woont die is blijven hangen bij een Duitse vrouw. Hij had ons ooit gezien en na een paar maanden had hij ons gemaild, hij is zelfs naar Utrecht gekomen om een uurtje met ons te lullen. Het heeft een jaar geduurd…En kijk wat voor ellende het heeft voorgebracht (met een glimlach).
Pax: En dan kom je bij de Duitsers terecht…
We vallen Duitsland binnen en nu is het over.

Wat is het verschil tussen het eerste album en dit album?
Freek: Gruwelijk… het verschil is dik te horen natuurlijk, de hele sound ook..
Pieter: Waar dat precies aan ligt, we zijn gewoon onwijs gegroeid als individuen en als band. Voor mij was het iets nieuws en voor Bram was dat ook zo om iets met hiphop te doen. Wat dat betreft zijn wij in de jaren gegroeid en hebben we daar meer ´feeling´ voor kregen.
Michiel: In het begin schreven ik en Pax alles en dat speelden we na. Dit is het eerste echte album dat ook compleet met z´n vijfen is gemaakt en dat hoor je ook terug: dat iedereen zijn eigen input heeft kunnen geven.
Pax: Weet je wat het verhaal is…
In het begin ben je erg aan het zoeken. In het begin probeer je een eigen te sound te maken. We zochten elkaar vanuit de verschillende stijlen in één hiphop gevoel en dat was nog wat onvolwassen. Bovendien heeft de producer van deze plaat een hardcore stempel op ons gedrukt. Zijn studio heeft een heel warm funk-gevoel en die warmte van zijn gevoel staat op onze plaat.

Hoe zijn de samenwerkingen tot stand gekomen?
Pax: Als je kijkt naar de meest opvallende beat, namelijk 16 Bars. Dat is het voortgekomen uit een spontaan idee. We zaten in de studio en daar kickte Bram een beat en die was zo dik waar je graag Roff op wilt komen weet je… “Fok: dit klinkt als een cipher” en ik ging bellen. Toen heb ik mijn man Attatic gebeld van: “Doe je mee?” Toen hoorde ik in mijn hoofd ook de stemmen van The Proov erop. Ik kende die gasten toen helemaal niet, ik keek wel mad tegen ze op omdat ze toch wel de oldskool originals zijn. Attatic kende ze wel en heeft contact met ze opgenomen. Toen zijn ze gekomen en klapten we met z´n allen op die track. En nu staat ie erop…
Niet te vergeten Sjam, die komt af van de vorige release die we hebben gedaan. Hij is gewoon incrowd. Hij komt gewoon altijd Roff met zijn cuts.

Hoe kan je jullie muziek omschrijven?
Pieter: Je kan heel makkelijk verschillende kanten op als je bij een track iets heel erg soulvols wilt, dan trek je dat laatje open.
Paradox: Het zijn gewoon de crates weet je…We werken als een DJ die diggt in the crates.
Zoals een DJ een sample zoekt, zoeken wij geluiden uit bepaalde sferen. Een DJ zet een plaat op, in plaats daarvan kickt Bram een keiharde beat en dan zoeken wij in onze mentale platenbakken naar wat erbij past. De bassist doet een dikke lijn vanuit zijn inspiratie en zo klappen we alle samples op elkaar tot het één dikke beat is. Wij werken ongeveer als een DJ.
‘Illicit is een DJ’

Geïnspireerd door?
Pax: Door allerlei shits. Met name door de Philadelphia scene, Common, Dilla beats.
En natuurlijk indirect door hele oude shit. Miles Davis, Oer rock, b-boy, Parlement Funkadelic, oldskool hiphop.
Er zijn verschillende gradaties van inspiraties, maar we zijn breed als een malle en dat hoor je terug.

Heeft het overlijden van Jay Dee nog iets met je gedaan?
Pax: Ik heb voor mezelf goed afscheid genomen. Ik kan alleen maar bedenken hoeveel hij had kunnen maken. En dan bedenken dat wij dat nu moeten doen. Onnavolgbare shit, een legende. ‘The biggest shame in history of hiphop deaths if you ask me’.

Is het voor Paradox niet te zwaar om de hele show te dragen? Misschien een back-up MC?
Michiel: Misschien wel…zelf voel ik wel voor een back-up MC, maar dan moet ie fokking goed zijn. Iemand die dat gat kan opvullen.
Pieter: Je merkt het af en toe bij coupletten. Hij heeft teveel in zijn hoofd om kwijt te kunnen met één mond. Hij zou eigenlijk een paar monden moeten hebben.

Utrecht, Boemklatsch, Cmon en Kypski…6 of your best friends
Hebben deze dingen iets met jullie gedaan?
Michiel: Ik ben met Roel D begonnen met ´6 of your best friends´ het is een beetje uit de hand gelopen grap geworden waar DJ Sjam bijkwam, toetsenisten en toen kwam Pax erbij, omdat ik hem toevallig op het station tegenkwam. Het is allemaal gewoon zo gekomen…

Wat vinden jullie van de jeugd van tegenwoordig?
Hiermee bedoel ik de kids
Pieter: Het is tegenwoordig iets te Amerikaans, allemaal bling bling en iedereen is er jong bij.
Het gaat niet om de art, maar meer om hoe het eruit ziet.
Pax: Ik denk dat de jeugd sneller gaat dan dat wij vroeger gingen. Ze moeten meer weten, ze moeten meer belangrijke keuzes nemen op jongere leeftijd. De wereld om hun heen weegt zwaarder, de problemen worden niet minder maar meer. Het zijn barre tijden waarin ze opgroeien. Ik heb wel respect voor veel kiddo’s op de manier waarop ze het oppakken.
Ik geef raples en vraag ze: “Ben je wel eens gepest?” En dan leer ik ze het woord emancipatie, omdat het een kernwoord voor mij is in hiphop. En dan merk ik wel dat een deel van de kinderen meegaat met het klassensysteem en een deel van de kinderen is een beetje opgesloten en klaar om de wereld te veranderen. En daar doe ik het voor.

Hiphop is
Peiter: Een nieuwe manier om mijn inspiraties uit te leven.
Michiel: Het is voor mij een alles omvattend Zen waarbinnen ik mij beweeg
Pax: Hiphop is mijn leven, mijn kunst en mijn werk

Hebben jullie de HIJS’ers wat te zeggen?
Hou het in de gaten, blijf online volg die shit en hou je ogen open. Denk over de volgende stap na!
Voor Utrecht specifiek, check herozero.nl, boemklatsch.nl en illicit.nl
Ga die plaat kopen!
´Utrecht is Roff´

Geplaatst door bowie op 31 mei 2006