Illicit – Epiphany

Illicit uit Utrecht is een live hiphop/soul band met een aardige formatie van acht man die bestaat uit: ParAdoX die de raps en vocals op zich neemt, Principle voor de gitaar, Pieter de Graaf als toetsenist en vocals, Freek Cerutti voor de bas, Bram Hakkens die de drums voor zijn rekening neemt, Roel Calister doet de percussie, Guy Clairbois bespeelt de trompet en Freek Halsema de trombone. Samen vormen zij deze funky hiphop band die veel neigt naar soul, funk en jazz. Na eerder een demo gereleast te hebben, was het tijd voor een tweede demo. Epiphany dus. Ook hoopt de groep in 2004 hun volledige album te presenteren.

Hiphop bangers en hardcore raps zijn dus niet te verwachten van Illicit. Met invloeden als The Roots en Common, maar ook D’angelo. De MC ParAdoX zorgt voor lyrische openhartigheid en spit met veel emotie in zijn stem. De band is perfect afgestemd op ParAdoX en op muzikaal vlak zeer interessant, doordat je geen standaard snares hoort, maar de afwisseling van de instrumenten die op orginele wijze wordt toegepast. Dit houd de variatie in het album, hoewel het toch allemaal rustige tracks zijn.

Epiphany begint rustig met Com’in waar ParAdoX met een standaard rijmschema Illicit introduceert. De laid-back vibe is meteen gezet en gaat voort met You Ain’t Alone waar de band bijgestaan wordt door Miss Goody 2shoes die ParAdoX aanvult met haar zuivere vocals. Met half zang half rap dropt ParAdoX zijn zinnen met een soms ietwat poëtische inhoud. // Elevate instead of lebatate and learn yourself a better fate , than what your heading right now / Belief! I can’t relate / Let me get a little ritual going with ya soul and let you know you more then an individual // Dit is enkel een voorbeeld van de positief inhoudelijke teksten die Illicit brengt. Hold Your Peace is een nummer wat nog een tikkeltje rustiger is. Deze track zou perfect als instrumental kunnen dienen, omdat de beat zeer rustgevend en compact is. ParAdoX dropt hier wijselijk zijn tekst overheen waar een goede boodschap in verpakt zit. Een up-tempo beat is te horen bij Revolutions waar ook aanzienlijk sneller gespit wordt. Een easy-going track wat lekker wegluistert. Meer hiphop aspecten zijn te horen in Revolt pt. 2 waar DJ Sjam wat scratch werk verricht. Verder is er in dit nummer een spontane verandering van de beat en worden er rock elementen in toegevoegd a la Common’s Electric Circus. Een tikkeltje aggresief wordt hierover heen gerapt, maar dit had wel met wat meer agressie gemogen.Na een kleine stilte volgt er nog een bonus track met Atactic waarin zowel ParAdoX met Atactic op soul volle wijze hun visies spitten.

Deze demo bewijst dat het muzikaal talent in hoge mate aanwezig is en dat het aankomende album naar mijn idee goed ontvangen zal worden. Nog niet het kaliber van Common, Pete Rock, Jaydee, Erykah Badu en dergelijke, maar heeft wel bewezen in dit rijtje thuis te horen. De band treed ook vaak op en ikzelf kan beamen dat het de moeite waard is om een show bij te wonen, want deze hebben elk weer een eigen tintje waardoor het zich onderscheidt van de rest. Deze ‘verschijning’ van Illicit laat je verlangen naar meer van deze soul volle, jazzy positieve hiphop!

Tracklist:
01. Com’in
02. You Ain’t Alone
03. Hold Your Peace
04. Revolutions
05. Revolt pt. 2 ft. DJ Sjam

Meer Info: http://www.illicit.nl

Geplaatst door bowie op 10 januari 2004