Illicit – Cheap propaganda

Cheap Propaganda is een erg afwisselend album, veel swingende, funky, soulachtige nummers met teksten die vooral tegen het hedendaagse materialisme ingaan, maar ook wat langzame nummers over onder andere de hoop op een betere wereld. DJ Sjam (Nobody Beats The Drum), The Proov en Atactic (Boemklatsch host) zijn de genodigden om het album nog wat meer pit te geven, wat erg goed uitpakt.

Het eerste nummer ‘Front page’ komt er een beetje lauwtjes in, de stem van ParAdoX is wat eentonig. Het refrein blijft daardoor wel goed hangen en het wordt meteen duidelijk wat Illicits bedoeling is. Het daaropvolgende ‘Phase 3’ (met DJ Sjam) is van een heel ander kaliber, het nummer bestaat uit een snelle beat met vrolijke loopjes, wat voor een echt zomergevoel zorgt.

De uiteenlopende smaken van de Illicit-leden zijn erg goed terug te vinden in de nummers. In ‘To be free’ zit bijvoorbeeld veel meer gitaarwerk en harde drums (de rock invloed van drummer Bram?) dan in het hoopvolle, rustige nummer ‘Better day’. De samenwerking met DJ Sjam doet ‘Go buy my record’ ook erg goed, het is bijna jammer dat Sjam op maar twee nummers mee doet. Alhoewel de heren van Illicit het zonder hem ook goed doen.

Het nummer ‘Natotela’ springt er door de taal erg uit en heeft veel weg van wereldmuziek in plaats van hiphop. Dit energieke, korte nummer staat erg in contrast met het daaropvolgende rustige, diepgaande nummer ‘Wonder’, wat maar liefst bijna 7 minuten duurt. Niet alleen de beats, loopjes en teksten verschillen iedere keer gigantisch, maar ook de duur van de nummers. Zo wordt ‘Wonder’ weer afgewisseld door het 1.32 minuut durende nummer ‘Stay put’. Dit is best jammer, want deze pompende track had van mij wel wat langer mogen duren.

Het een na laatste nummer, ‘Nighttime’, is weer wat aan de lange kant (5.27 minuten). Toch blijft het hele nummer vrij swingend, al snap ik de fade out en daar op volgende fade in aan het einde niet, het voegt niets speciaals toe en had zodoende net zo goed achterwege gelaten kunnen worden. Waarom ‘Relate’ als laatste nummer is gekozen, snap ik ook niet. Op zich is het best een goed nummer, maar hij is te rustig. Wanneer deze track en daarmee Cheap Propaganda, is afgelopen, krijg je een beetje een ingezakt gevoel en niet het ‘wow wat was dit een dope album’ gevoel. ‘Go buy my record’ had veel passender geweest als laatste nummer.

De funk, soul, jazz en rock invloeden zorgen voor een erg zomerse plaat. De nummers verschillen onderling op alle vlakken. Dit is op zich niet negatief, maar je moet er wel voor in de stemming zijn. Anders zal je aandacht halverwege verzwakken en de zin om het album nog eens te draaien afnemen. Al met al is ‘Cheap Propaganda’ een waardig debuutalbum!

Tracklist
01. Front Page
02. Phase 3 (with DJ Sjam)
03. To Be Free
04. 16 Bars (with Atactic & The Proov)
05. Better Day
06. Step Aside
07. Be A Man
08. Go Buy My Record (with DJ Sjam)
09. Natotela
10. Wonder
11. Stay Put
12. Nighttime
13. Relate

Meer info: http://www.illicit.nl

Geplaatst door bowie op 23 mei 2006