Ill Productions – Lifelong Unconditional Love 12″

Als eerste valt natuurlijk de hoes op. Een dope design van long time homie Silas van het Zeeuwse duo. Zeeuwse duo? Ja, Ill Productions bestaat slechts uit 2 mensen: Ill Pro, de MC en DJ Optimus.
De schijf valt niet alleen op door zijn hoes, maar ook de inhoud mag er wezen. Voor een 12" ruim bedeeld met 3 tracks en de bijbehorende instrumentals op de B kant. Als ik de tekst op de achterkant doorspeur kom ik verschillende namen tegen zoals DJ Grazzhoppa uit België, DJ Vindictiv en Iron. Die laatste is mij niet bekend, maar na het beluisteren van deze plaat, zal dat veranderen.

Laat ik de tracks een voor een proberen te beschrijven.
1. Scavengers: de beat wordt verzorgd door Grazzhoppa en knalt behoorlijk door de speakers. Gebaseerd op een viooltje, een repeterend pianootje en een rauwe drumtrack, kan het ook bijna niet misgaan. Ill Pro bragt en boast er op los alsof zijn leven ervan afhangt. Strakke rhymes, dikke beat en niet te vergeten komt Optimus de boel afmaken met zijn superstrakke cuts met onder andere een sample van Lord Finesse “Cause I make you bob your head unitl ya muthafucking neck hurts.” Dat is ook zeer van toepassing op deze track. Een prima headnodder!

2. Lifelong Unconditional Love: dit is de titeltrack van de 12" zullen we maar zeggen. Een compleet andere vibe als track 1, maar ook heel erg lekker. Jazzy trompetjes en bas vloeien de hele track door over de relaxte drumtrack. Ill Pro gaat weer helemaal los op deze, door Optimus zelf aangeleverde, beat. Een dope break waarin de tekst en beat op elkaar aansluiten komt een aantal keren voorbij en ook de cuts mogen er niet aan ontbreken. Wederom Optimus die deze op een strakke wijze verzorgt, niks mis mee dus! Deze track is wel vrij lang, wat het misschien een beetje saai maakt, aangezien het de hele tijd hetzelfde deuntje is. Desalniettemin ook een dope track van Zeeuwse bodem.

3. Torture: ik noemde al eerder Iron in dit verhaal. Deze man verzorgt de beat (en ook wat cuts) op de laatste track van deze 12" en geloof me: die is Dik! Ja, je leest het goed, dik met een hoofdletter. Wat kan ik nog meer zeggen over deze track? De beat zet een grimey sfeer neer en Ill Pro vult deze precies goed aan met zijn rhymes. Een trio aan DJ’s maakt aan het einde de track af. Optimus en Vindictiv (Gruesome Twosome) en Iron vullen de instrumentale track perfect aan met harde en strakke cuts. Wederom een lekkere knaller.

Een verbazend dope release en het laat me enigzins achter met een gevoel dat ik wel meer van deze Zeeuwse crew wil horen. De inhoud van de teksten had wel wat dieper gemogen, maar wie weet wordt dat voor het album bewaard. Heel erg dope vind ik ook dat er volop cuts op staan, en niet van die opvul scratches, maar gewoon dikke cuts die de echt een aanvulling voor de track zijn.
Deze Ill Productions 12" is een prima product om in mijn platentas te verdwijnen voor parties!

Tracklist:
01. Scavengers
02. Lifelong Unconditional Love
03. Torture

Meer info: Ill Prodcutionz

Geplaatst door bowie op 16 september 2007