#IKDOENIETMEERMEE: Laat deze malloten niet je moeder het ziekenhuis in influencen

Een sloot BN’ers (waaronder een aantal rappers en beatmakers) roept hun honderdduizenden volgers op de gezondheidsvoorschriften niet meer op te volgen. We zitten nog altijd middenin een pandemie waarin het aantal besmettingen elke dag weer stijgt, dus om te voorkomen dat deze malloten je moeder het ziekenhuis in influencen, zetten wij de antwoorden op de vragen achter #IKDOENIETMEERMEE maar op een rij.

friedepiepol
‘Friedepiepol’

Nederland is opgeschrikt door een pandemie. Een groeiende groep van slecht geïnformeerde instagrammers onder aanvoering van beroepsmalloot Willem Engel (je weet wel, de oprichter van de slecht genaamde actiegroep ‘Viruswaarheid’) steekt elkaar aan met een gevaarlijke cocktail van paranoia en narcisme. Massaal verspreiden ze het gezondheidsrisico dat ze vormen door een lijst van vragen te delen waarop het antwoord al lang gegeven is. Omdat wij de beroerdste niet zijn, beantwoorden wij hun vragen aan de hand van de originele tekst uit het gammele manifest dat ze deelden onder de hashtag #IKDOENIETMEERMEE.

Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid, maar de maatregelen rammelen aan alle kanten. Onze ouderen worden vergeten, onze economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen?

De opmerking dat onze ouderen vergeten worden is een erg vreemde. Juist door op te roepen niet meer aan de richtlijnen mee te doen, komen ouderen, de kwetsbaarste groep in deze pandemie, direct in gevaar. Als iemand dus de ouderen ‘vergeet’, is het deze lijst van protesteerders wel.

Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.

Dat er weinig eenduidigheid in het beleid is, daar zal vrijwel iedereen het over eens zijn. De ene sector wordt direct met miljarden geholpen (*kuch* KLM *kuch kuch*), terwijl de ander maar gewoon ‘creatief’ moet zijn. Frustratie is er alom over de door de overheid al improviserend samengestelde aanpak van de pandemie.

Dat is op zich niet vreemd; covid-19 is een nieuwe ziekte, en de situatie eromheen is door niemand volledig te voorspellen. In het omgaan daarmee worden onvermijdelijk fouten gemaakt, door elke regering. Ook wanneer zij de beste bedoelingen hebben. Kritisch het beleid volgen is dus een gezonde impuls. Maatregelen die op de op dat moment beschikbare kennis gebaseerd zijn volledig naast je neerleggen, is dat echter niet. De motivatie voor elke genomen maatregel is bovendien vanaf het begin van de pandemie al te lezen op de website van het RIVM. Je kan het met die motivaties oneens zijn, maar transparant in de communicatie zijn ze wel degelijk.

Wat is het nut van niet-medische mondkapjes en de 1,5 meter?

‘Houd je hand voor je mond als je moet hoesten/niezen’ leren kinderen van jongs af aan al. De ouders van deze BN’ers zijn die wijsheid blijkbaar vergeten, want die zien geen kwaad in het ongeremd rondsproeien van snot en strotslijm. Waarom anders afvragen wat het nut is van niet-medische mondkapjes?

Ja, een niet-medisch kapje houdt niet alles tegen, zoals een medisch kapje (bijna) wel doet. Maar dat wil niet zeggen dat het niets tegen houdt. De beschikbare medische kapjes zijn momenteel hoognodig voor de medische staf overal. De rest van Nederland kan in de tussentijd, zeker wanneer ze in afgesloten ruimtes als bus of trein zitten, niet-medische kapjes dragen om elkaar minder snel te besmetten, mochten ze het virus dragen. Dit plaatje legt het handig uit:

Wat het nut van de anderhalve meter is? Iemand die bij je op schoot zit, steek je sneller aan met een virus dan iemand die op anderhalve meter van je (of nog verder) vandaan staat. Dat lijkt misschien heel logisch, maar is het blijkbaar niet als je een aandachtsgeile BN’er met het intellectueel vermogen van een natte tosti bent.

Hoe betrouwbaar is de PCR test en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, een techniek die gebruikt wordt een kleine DNA sample snel te kunnen kopiëren zodat deze in een lab onderzocht kan worden. De techniek bestaat al sinds 1983, en wordt sindsdien breed toegepast op allerlei gebieden, van forensisch tot medisch onderzoek. De techniek kan ook toegepast worden om genetisch materiaal van een virus op te sporen, zoals al jaren gebeurt met ziektes als HIV, hepatitis en ebola. PCR-tests zijn dus helemaal geen nieuwe techniek, alleen de specifieke sample van het virus (SARS-CoV-2) waarnaar deze tests zoeken is nieuw.

Aangezien deze manier van testen dus al tientallen jaren gebruikt wordt, lijkt het onderzoeken van de betrouwbaarheid ervan, zonder duidelijke aanleiding daar überhaupt aan te moeten twijfelen, weggegooid geld. Volkomen logisch dat dat in een kwakkelende economie dan ook niet gedaan wordt.

Overigens is de PCR-test, zoals elke vorm van testen, niet 100% sluitend. De foutmarge is echter ook al lang bekend, en die is kleiner dan 0,2%.

Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd?

Welke Nederlandse artsen zijn precies in de gevangenis terecht gekomen, hebben een spreekverbod gekregen, of zijn uit hun functie ontheven? Oh ja, precies nul. Stemmingmakerij dus.

Dat niet elke willekeurige wappie die iets roepen wil even serieus genomen wordt als wetenschappers die hier dag in dag uit mee bezig zijn, betekent niet dat de vrijheid van meningsuiting niet meer bestaat.

Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt?

Angst kan leiden tot stress, en dat kan leiden tot gezondheidsklachten en zelfs hartproblemen. Maar de claim dat angst ‘de grootste onderdrukker van het immuunsysteem’ is, is je reinste flauwekul. Beleid baseren op het tegengaan van een zich wereldwijd rap verspreidend virus heeft niet als doel om mensen bang te maken, maar om te voorkomen dat zij massaal dat virus oplopen, de maatregelen serieus nemen en voorzichtig blijven. Zodat hun immuunsysteem niet door, noem eens wat, een virus onder druk komt te staan.

Waar is de griep gebleven?

Die gaat ook gewoon rond, net als elk jaar. Je punt is?

Hoe dodelijk is dit virus?

Exacte sterftepercentages zijn nog niet helemaal duidelijk, het is een nieuw virus. Veel is er nog onbekend over, en er wordt continu onderzoek naar gedaan. Wat we wel al weten is dat het sowieso voor ouderen (laten we ze vooral niet vergeten!) en mensen met verzwakte luchtwegen van alle leeftijden dodelijk kan kan zijn. Elk slachtoffer dat voorkomen kan worden is de moeite waard, toch? Of hangt er een prijskaartje aan je oma en opa?

Dit is slechts een fractie van onze vragen.

Ik heb nog geen relevante gehoord, dus laat de rest ook maar zitten.

De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer.

Jullie bedoelen de brandbrief van psychiater Esther van Fenema en voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl? Waar Zembla een uitzending aan besteedde? Prima dat die ‘al in de Tweede Kamer’ ligt. Dan kan die daar dus behandeld worden.

Of bedoelen jullie de brandbrief van vakbond voor zorgpersoneel FBZ, die gaat over onder meer over de naleving van de CAO voor zorgpersoneel onder de grote druk van de pandemie? Diezelfde druk neemt namelijk alleen maar verder toe (en is momenteel ook weer aan het stijgen) met elke persoon die besluit jullie te volgen in het ‘niet meer meedoen’. Misschien moeten jullie die brief ook eens lezen.

De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend.

En de tekst van die wet is ook al een aantal keren aangepast naar aanleiding van bestaande zorgen en terechte kritiek. Rechtsgeleerden hebben er verschillende aanmerkingen bij gemaakt en diverse partijen van links tot rechts zijn het niet eens met de huidige formulering van deze wet, die dus nog volop ter discussie staat. Democratie in actie, noem je dat.

Wij zeggen symbolisch “NEE” tegen alle maatregelen totdat de overheid het beleid controleerbaar kan rechtvaardigen.

Die verdediging vindt plaats tijdens talloze persconferenties en alle maatregelen worden beargumenteerd op de website van het RIVM. Vragen stellen is prima en gefundeerde kritiek ook, maar het enige waar in dit geval geen controle op lijkt te zijn, is het buitenproportionele ego van een stel slecht geïnformeerde instagrammers met veel te veel volgers.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 22 september 2020