IdleMinds Records – Presents Suitable Stereo Mixtape

IdleMinds Records is een redelijk nieuw label, voor de mensen die nog nooit van dit label hebben gehoord, het label brengt voornamelijk hiphop, maar is ook bezig in het genre house. Deze mixtape is echter gewoon een verzameling van pure hiphop. De producers ME 3 en Idle vertegenwoordigen dit label, verder zijn de MC’s uit dit kamp: Ill 1, Ape-X, Tony Black en C-Monts. Op deze eerste mixtape laten ze zich dan ook meer dan eens horen.

Het wordt al snel duidelijk dat we hier niet te maken hebben met 13 in een dozijn rappers en producers. Als de eerste track, Fingergroove voorbij komt, wordt al snel de toon gezet door ME 3 en Idle. Donkere bassen en de vele scratches zijn als een rode draad door dit cd’tje. Ook de verschillende MC’s hebben wel een hoop te vertellen, verwacht hier echter geen baanbrekende onderwerpen die behandeld worden. Bijvoorbeeld is de liefde voor hiphop door ongeveer elke rapper wel een keer besproken maar Terra probeert op de track Match Made In Heaven dit onderwerp nieuw te laten klinken, wat niet echt lukt, want het onderwerp blijft een cliché.

Een gevaar van een mixtape met veel verschillende artiesten kan het verschil in kwaliteit van de MC’s zijn, hier is dat echter nauwelijks merkbaar. De afwisseling van deze artiesten klinkt juist beter en het geheel gaat hierdoor ook minder vervelen.
Wat hier wel weer een nadeel is, is dat de verzameling eigenlijk meer lijkt op een bij elkaar geraapt ‘zooitje’. Veel tracks sluiten slecht op elkaar aan, voornamelijk omdat de (veelal goede) producties erg verschillen, op deze manier gaat het gevoel van een geheel verloren.

Op Suitable Stereo wordt er ook gerapt, al dan niet freestylend, over een aantal bestaande instrumentals. De freestyles (over onder andere Mos Def’s Miss Fat Booty) doen het geheel weinig goed. Tekstueel komt het hier aan op braggen en boasten terwijl dat over het algemeen toch redelijk werd vermeden door de MC’s. De tracks die zijn geschreven over de bestaande instrumentals (bv. Mobb Deep’s Hell On Earth en Blackstar’s Respiration) zijn tekstueel kwalitatief wel een stuk beter dan de freestyles, alleen doet het de originaliteit van de track ansich totaal niet ten goede. Over het algemeen wordt het geheel verzorgd door lekkere originele beats, dan is het erg jammer wanneer er onoriginele instrumentals worden gebruikt om over te rappen. Op Respiration is het zelfs zo dat bijna het gehele refrein wordt nagerapt. Dit lijkt mijns inziens toch op weinig originaliteit.

Al met al is het een aardige mixtape met over het algemeen goede beats en goed gevarieerde rappers die allemaal wat te zeggen hebben. Echter mist het aan originaliteit en kwaliteit door tekstueel zwakke freestyles over bestaande instrumentals. Toch wordt Londen op een redelijk goede manier gepresenteerd door de heren van IdleMinds Records en is Suitable Stereo toch wel de moeite waard om te checken.

Meer info: http://www.idlemindsrecords.com

Tracklist:
01. Fingergroove
02. Premier
03. Chez Le Mac
04. Rumble Young Man Rumble
05. I’m Coming
06. Back Then
07. Match Made In Heaven
08. Dum Dum Freestyle
09. Fat Booty Freestyle
10. HiTek
11. Hell On Earth
12. Respiration
13. Wordly Knowledge
14. Walk Away
15. Lean Back
16. Unknown
17. Untamed

Geplaatst door bowie op 11 november 2006