Icewater – Polluted Water

Naar aanleiding van de hoes verwacht je een Raekwon album met featurings van zijn protégés. Ondanks dat Rae driekwart van de hoes in beslag neemt is hij echter nog niet op de helft van de tracks te horen. En dat is jammer, want de mannen van Icewater klinken aardig, maar verbleken al snel bij The Chef zelf. Zo wisselen Polite, Stomach, Paulie Caskets en Donnie Cash gezellig gedachten met elkaar uit over de good old days van hiphop in Hip Hop Tribute, maar is het Rae zelf die je meteen pakt met zijn heerlijk monotone flow. Deze track is tevens één van de weinige lichtpuntjes van het album, naast Do It Big met Busta en Mercy Me met de zoetgevooisde zangeres Flo.

Polluted Water mist noodzaak en een rode draad. Raekwon heeft zijn jongens zijn succesformule meegegeven (sex, guns ‘n drugs), maar ze weten er niet mee te overtuigen zoals de Chef zelf wel kan. Daarnaast had de mentor het project wat beter mogen begeleiden, want het album schommelt aan alle kanten. De beats gaan van hot naar her, de mix is slecht en lyrisch zakken zijn puppillen regelmatig door het ijs. Het ene moment brabbelen de mannen over semi-hippe jiggy beats (_Actin’ Fly_, Tell Me How You Like It_) en het volgende moment sputteren ze over magere southside beats (_Click Click, Gangsta). Waar gastzangeres Flo op Mercy Me nog een redelijk soulvol geheel neer weet te zetten, klinkt ze dan op Gangsta als een afgevallen kandidaat van Diddy’s Making The Band. Daarnaast klinken de verdere featurings op het album (Method Man, Three 6 Mafia, Rick Ross) alsof ze ter plekke de restjes uit hun tekstboek in hebben staan spitten.

Het is te hopen dat Raekwon zijn gemiste aandacht op zijn eigen Only Built 4 Cuban Linx pt 2 heeft gericht, want terwijl Rae’s oude sidekick Ghostface zich sinds zijn eerste track door is blijven ontwikkelen, heeft Raekwon sinds zijn debuutalbum zo goed als niks waardevols toegevoegd aan zijn C.V. Geduldig wachten wij op deel 2…

Tracklist:
01. Animal
02. Do It Big
03. Actin’ Fly
04. Icewater (We Still Runnin’)
05. Hip Hop Tribute
06. Love Don’t Cost (A Thing)
07. Let’s Get It
08. Click Click
09. Mercy Me
10. Gangsta
11. I’m A Boss
12. Knuckle Up
13. Murda
14. All Night
15. Move
16. Tell Me How You Like It
17. Baby Love Me

Meer info: Icewater

Geplaatst door bowie op 20 november 2007