Ice de Waarheid – Momentopnames EP

“Sommige tracks zou ik weer precies zo maken als ik het over moest doen, en sommige tracks zou ik compleet anders doen als ik de kans had”, staat te lezen op de site van Ice de Waarheid. De eerlijkheid van de rapper is prijzenswaardig, maar deze uitspraak staat tevens symbool voor een tekort aan overtuiging in de raps van Ice. Een totaal gebrek aan autoriteit in z’n saaie stemgeluid maken dat de boodschappen niet blijven hangen. Hierdoor kan meer dan de helft van de nummers wel een opknapbeurt gebruiken. De openingstrack Ontwaak blijft namelijk ondanks de gierende gitaren een wat slappe oproep, het als feelgood-nummer bedoelde 1 bier en 1 cola komt niet over. Het refrein van laatstgenoemde track wekt zelfs ergernis op, wat ook geldt voor Gang van zaken. Ice sommeert degenen die niet willen los gaan op de gang te gaan staan. Misschien slaat dit tijdens shows wel aan, maar het geschreeuw over ‘gangmakers’ werkt hier averechts. Je gelooft de artiest gewoonweg niet.

Geheel in lijn met de uiteenlopende momenten in het leven van de rapper, variëren ook de producties. Van het clubby Nader verklaard tot de rustige pianotonen op Haven, van de jazzy saxofoon op 1 bier en 1 cola tot het agressieve Aggressiviteitsbom. De meeste beats, voor het grootste deel van de hand van Rick van der Linden, zijn niet slecht, maar slechts enkele malen steken ze boven de middelmaat uit. Dit is het geval op Paradox en Schoon schip. De boombap productie van Ray Tel van eerstgenoemde track vormt de basis voor Ice om zijn twijfels over de hedendaagse wereld goed doordacht te uiten. Schoon schip is de knaller van de cd. Over een soulvolle pompende beat van wederom Ray Tel richt de rapper zich tot zijn critici.

Bovenstaande geslaagde tracks redden de EP echter niet. Het idee van momentopnames is aardig bedacht, maar wordt door Ice de Waarheid zelf om zeep geholpen. Een weinig boeiende flow en het gebrek aan overtuiging in het algemeen maken dat de enkele goede lyrics niet beklijven. Hoewel het logisch is dat een artiest eens wil droppen, is het wellicht verstandig voor Ice de Waarheid om een eventueel album pas uit te brengen wanneer hij in ieder geval zelf echt tevreden is.

Tracklist:
01. Ontwaak
02. Paradox
03. Schoon Schip met Glenn
04. Hongerwinter met Neddy T. & Markoez
05. Nader Verklaard
06. Haven
07. Aggressiviteitsbom
08. Gang van Zaken met Glenn
09. Steen in de Muur
10. 1 Bier & 1 Cola met Oz & Trevurse
11. Laatste Ronde

Meer info

Geplaatst door bowie op 29 juli 2008