Ice Cube brengt zijn pyroclastic flow op 3 december naar de Ziggo Dome

Een muzikale loopbaan die teruggaat tot de jaren tachtig, een bijna net zo lange staat van dienst als acteur en filmmaker en een belangrijk onderdeel van een groep die is opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Het is op hiphopgebied maar weinig artiesten gegeven om 35 jaar diep in de professionele carrière nog een arena-tour op poten te zetten. Ice Cube flikt het, en staat op 3 december in de Ziggo Dome, geflankeerd door The Game, Boyz In De Hood en D12. Een vooruitblik op een hele sicke hiphoptour genaamd High Rollers.

Het is zijn grootste show op Nederlandse bodem tot nu toe. Ice Cube trad niet bijster veel op in Nederland gedurende zijn carrière. Toen hij in 2006 in Paradiso stond, vertelde hij op het podium voor het laatst in Amsterdam te hebben gestaan in 1992. Hij gaf daar een klassieke rapshow zonder opsmuk. Er stond een draaitafel met daarachter DJ Crazy Toones (R.I.P.), en ervoor een tagteam; naast Cube ook mede-Westkustveteraan WC; met wie hij toen onder meer al samen in de groep Westside Connection had gezeten.

Woorden en catalogus

De effectiviteit van een Ice Cube-show ligt dus in de simpelheid. De woorden en de catalogus wegen bij Ice Cube nog altijd het zwaarst. Collega en vriend van Cube, Snoop Dogg, liet eerder dit jaar al zien dat in een grote zaal als Ziggo Dome geen grootste productie nodig is om uit te blinken. Bewegende podiumonderdelen, vliegende crewleden of andere zaken die afleiden van een eventueel gebrek aan pure rapvaardigheid; niets van dat bij doorgewinterde ‘Natural Born Killaz’ als dit.

Want dat is precies wat Cube naar de tafel brengt. Hij komt uit een era waarin de live performance nog een middel was om op te vallen. Alles draait bij hem om de pyroclastic flow. Een pure vorm van spitten, het formuleren en afleveren van rhymes met de woestheid en kracht van een vulkaanuitbarsting. Tel daarbij op zijn energie, ietwat militante stemgeluid en de magnitude van de show – dit is geen Melkweg-, Paradiso- of 013-formaat (zalen waar we ‘m eerder zagen in Nederland). Dit is de Ziggo Dome, waar zijn naam waarschijnlijk straks door duizenden gescandeerd wordt.

Hattrick

Ice Cube heeft met tien soloalbums, en werk met groepen als Westside Connection, N.W.A. en recentelijk nog Mount Westmore, een groots oeuvre om uit te putten. De hiphoppuristen kennen hem van de hattrick aan klassiekers die hij in de jaren negentig dropte: AmeriKKKas Most Wanted, Death Certificate en The Predator – laatstgenoemde landde als eerste plaat ooit bovenaan in zowel de poplijst als de hiphop/r&b-hitlijst.

Ondertussen heeft hij ook de kloof tussen hiphop en Hollywood verkleind. 90’s baby’s kennen hem dan weer van zijn rollen in bijvoorbeeld Friday of zijn deelname aan de legendarische Up In Smoke Tour, waarbij long time hypeman W.C. die iconische C-walk maakt over de hele breedte van het podium. Of je kent hem als Doughboy in Boyz N The Hood, de cultklassieker van John Singleton.

Zijn reputatie als een van de belangrijkste artiesten en architecten van de gangsterrap staat buiten kijf. De mc staat bekend om zijn prikkelende en politiek geladen teksten, en speelde een belangrijke rol in het verstevigen van rapmuziek als middel voor cultureel en poltiek commentaar. Dat hij komt om een greatest hits-set te filteren uit zijn gigantische catalogus lijkt een onvermijdelijk feit. Dit is de man who started this gangster shit, die je nu eigenhandig zijn bloemen daarvoor kunt komen geven.

Support

Ice Cube wordt bijgestaan door het Nederlandse Boyz In De Hood-collectief, waarvoor Hef ooit op het artwork in de huid van Ice Cube kroop. Niet alleen om de naam waaronder de Nederlandse rapfamilie, naast Hef ook Adje en Crooks – optreedt, maar ook vanwege het feit dat Adje zijn beweging ooit zijn label Streetknowledge noemde, de naam waaronder Ice Cube’s Lench Mob Records ooit startte. The Game, die amper slechte shows heeft gegeven op Nederlandse bodem, en D12 maken het affiche van de High Rollers Tour vol. 1 compleet. Check voor kaarten deze website.

Give-away: via ons Instagram-account geven we, dankzij organisator Friendly Fire, twee tickets weg! Slinger jezelf de comment-sectie in en wie weet ben je gratis en voor niets bij de High Rollers Tour!

Geplaatst door bowie op 7 november 2023