I LOVE HIPHOP: alle elementen vertegenwoordigd

Het I LOVE HIPHOP terrein vorig jaar. Pic door Jamie Hoogland.

Rap, DJ-ing, graffiti en b-boying: al deze elementen zullen volgende week zaterdag live on the spot uitgevoerd worden op I LOVE HIPHOP (ILHH). Het festival heeft een uitgebreid programma met Saigon als headliner op rapgebied. Het is de enige show in Nederland van de Amerikaanse rapper die begin dit jaar zijn langverwachte album The Greatest Story Never Told uitbracht. Mista Sweet: “We zijn in februari op zoek gegaan naar een geschikte headliner en hadden de optie om onder meer Swollen Members en Devin the Dude te boeken. Swollen Members vonden we wel oké, maar niet interessant genoeg en Devin the Dude iets te mellow voor een headliner. Op een gegeven moment kregen we een mailtje van een boeker dat Saigon beschikbaar was op 2 juli. Hier zijn we meteen op ingegaan om niet veel later de deal te bevestigen.”

Rap is echter niet alles wat de klok slaat. ILHH onderscheidt zich volgens organisator Stichting AIGHT in haar veelzijdigheid en brede focus op alle hiphopelementen. Sweet: “We brengen de verschillende elementen op niveau bij elkaar op een dag. Er zijn wel festivals die net als wij meer dan rap programmeren, maar niet zo krachtig als wij. Bij ons wordt alles on the spot gecreëerd: gerespecteerde, internationale schrijvers gaan aan de slag met de graffitimuur, de finale van de internationale b-boy competitie Jammin On Beat vindt plaats tijdens ILHH, er draaien gerenommeerde DJ’s en er zijn rapoptredens en battles.”

Een belangrijk onderdeel van het festival is talentontwikkeling. Er is een speciaal jong talent podium om de nieuwe generatie een kans te geven. ILHH is wat dat betreft een doorvertaling van de visie en werkwijze van Stichting AIGHT. Bij alles wat we doen, betrekken we meerdere hiphopelementen. Je ziet inmiddels ook in Den Haag dat mensen die met verschillende elementen bezig zijn, elkaar leren kennen en dat breakers bijvoorbeeld ook gaan schrijven.”

Met nog ruim een week voorbereiding voor de boeg is de organisatie er zo goed als klaar voor. “Het festivalterrein wordt iets kleiner ingericht en wordt anders ingedeeld, maar in essentie blijft I LOVE HIPHOP hetzelfde als de vorige edities.”

Tickets kosten € 7,50 en zijn online en op diverse voorverkoopadressen te koop. Binnenkort geven we ook tickets weg, dus hou onze website, Twitter en/of Facebook in de gaten. Voor meer informatie over het festival klik je hier.