Een voormalige school middenin de Tarwewijk van Rotterdam-Zuid is omgetoverd tot een cultureel centrum genaamd het Urban Arts Centre. House of Urban Arts is hierin gevestigd. Men kan er terecht voor lessen in onder meer rap, dans en zang. Ook dient het gebouw als een soort hotspot waar buurtbewoners samen kunnen komen. Indirah Tauwnaar zette met trots House of Urban Arts op en deelt met ons haar motivatie, inspiratie en toekomstplannen.
Indirah Tauwnaar heeft veel ervaring in de culturele sector. House of Urban Arts is namelijk niet het eerste bedrijf dat ze opzet. Ze is de oprichter van Future in Dance, werkt als kwartiermaker voor SKAR en helpt verschillende bedrijven en instellingen met hun inclusiebeleid. Ondanks die drukke agenda, droomde ze al twaalf jaar lang van haar eigen urban arts school in Charlois. Een wijk waar volgens haar té weinig te doen is op het gebied van deze kunststroming. De droom is inmiddels werkelijkheid en de ambities blijken groot.
House of Urban Arts focust zich op de leeftijdsgroep tussen de twee en vijfendertig jaar. Indirah Tauwnaar vertelt dat er vier talentontwikkelingsprogramma’s zijn. “De eerste is de school of urban arts, dit is het beste te omschrijven als een soort proeverij voor jonge mensen. Wij zorgen ervoor dat zij in aanraking komen met allerlei verschillende urban arts-disciplines. Ook bieden wij de House of Urban Creators aan, een plek waar makers zich kunnen door ontwikkelen en les krijgen van professionals. Future in Dance bestaat nog steeds en is dan ook het derde talentontwikkelingsprogramma. Dat programma focust zich voornamelijk op dans. Hier zijn kinderen vanaf zes jaar welkom en leren zij dans- en podium skills. Als laatste organiseren wij evenementen en doen wij programmering voor derden.”
Betaalbaarheid is een must, vindt de organisatie van House of Urban Arts. “We maken rond de 20.000 vrijwilligersuren per jaar en bieden lessen aan voor een lagere prijs. Daarnaast hebben wij een traject bedacht genaamd ‘Red Een Talent’. Hiermee dagen wij mensen die meer geld te besteden hebben uit om de contributie voor een talent boven de achttien jaar te betalen. Als het voor talenten onder de achttien onbetaalbaar is, staat het jeugdcultuurfonds uiteraard voor hen klaar.”
“Ik vind het belangrijk om niet alleen maar op jongeren te focussen. Zelfs op leeftijden in de dertig kunnen mensen onzeker zijn over hun toekomst.”
Indirah Tauwnaar is multidisciplinair, dit houdt in dat zij zich nooit op één manier wilde ontwikkelen. “Ik heb een musical-vooropleiding gedaan, ik heb sport aerobics gedaan en ik heb meegedaan aan hiphopwedstrijden op wereldniveau. Ik ben zelfs meerdere keren wereldkampioen geweest”, vertelt ze trots. “Op een bepaald moment was ik bezig met een multidisciplinaire voorstelling. Op dat moment viel het me op hoeveel animo er eigenlijk was voor het combineren van verschillende kunstvormen. Dat is ook wat House of Urban Arts onderscheidt van andere organisaties. We combineren meerdere disciplines, werkend naar een eindproduct. Voor ons is het belangrijk dat we jongeren uitdagen op allerlei verschillende vlakken. Daardoor kunnen ze een betere toekomstroute voor zichzelf uitstippelen en op het rechte pad blijven.”
“Wij richten ons op de leeftijden van twee tot en met vijfendertig jaar, een vrij brede doelgroep dus. Ik vind het belangrijk om niet alleen maar op jongeren te focussen. Zelfs op leeftijden in de dertig kunnen mensen onzeker zijn over hun toekomst. Je ziet vaak dat juist deze mensen zich bijvoorbeeld laten omscholen. Vaak hebben de mensen die wij ontmoeten niet alle mogelijkheden op een rijtje, dit wordt ook niet altijd gestimuleerd in de opvoeding. Daarom willen we bijdragen aan de profilering van urban arts. Een hoger podium bieden, zodat mensen zien dat je er gewoon je werk van kunt maken. Ik hoop dat ik ouders aan het denken kan zetten, waardoor zij zich realiseren dat je niet altijd hoeft te studeren en van 9 tot 5 hoeft te werken. Sommige mensen worden daar doodongelukkig van. Ook met je passie kun je je geld verdienen als je de juiste begeleiding krijgt.”
In deze reportage van OPEN Rotterdam krijg je een beeld van de workshops. Tekst gaat door onder de video.
Indirah Tauwnaars doel gaat verder dan het uitdagen van talent. Het samenbrengen van buurtbewoners is voor haar net zo belangrijk. Het liefst doet ze dit doormiddel van samen eten in de gymzaal van het voormalige schoolpand. “We willen dat mensen uit de wijk kennis met ons maken. In de meeste niet-westerse culturen brengt eten elkaar samen. Door samen te eten schep je een band en leer je elkaar echt kennen. We organiseren dit echt voor de buurtbewoners, maar iedereen is welkom.” Tauwnaar gaat werken met koks van verschillende nationaliteiten zodat culturen samenmengen.
House of Urban Arts komt voort uit de persoonlijke ervaringen van Indirah, een thuis speciaal voor mensen die ‘multi talented’ zijn en zich multidisciplinair willen ontwikkelen. Mensen die zich net zoals haar op meer dan één manier willen uitdrukken en creatief, talentvol en gemotiveerd zijn. House of Urban Arts is een onderneming die in deze hoedanigheid nog niet erg lang bestaat. Toch is Indirah zelfverzekerd en heeft ze een rooskleurig beeld van de toekomst. “Ik zie voor me dat er over vijf jaar heel veel jongeren, uit deze wijk maar ook uit de rest van Nederland, hier een thuis kunnen vinden. Hopelijk kunnen ze zich hier op verschillende manieren ontwikkelen. Ik zie House of Urban Arts als een plek waar de wijk straatkunst ontmoet, óók voor de mensen die er weinig ervaring mee hebben.”