Homegrown on tour in 013

We kennen het in de States, grote tournees door het hele land met een keur aan hiphop artiesten. Zulke tours komen helaas niet overwaaien in Nederland. Dan moeten we het maar doen met eigen talent. Hoezo? Nee toch, er is zeker wel wat dopes te vinden. Dat bewezen een aantal acts op de cd Homegrown – Dope Dutch Hiphop Talent waarbij het NPI (Nationaal Pop Instituut) ook een gelijknamige tour aan gebonden had. Maar liefst 9 locaties door het hele land deden ze aan, van Groningen tot aan Tilburg. De tour begon met de cd-presentatie in Amsterdam, Melkweg. De volgende talenten doen hun ding op deze cd: Raymzter, Sonny D, D-Men, Kemphanen, Opgezwolle, Tuig Commissie, Space Kees & Terilekst, Pete Philly en Far I. Afwisselende formaties van telkens 5 acts stonden op de diverse podia. Zo ook in 013, Tilburg.

Zaterdag 6 juli, Kemphanen, Pete Philly, Raymzter, Sonny D, Spacekees & Terilekst stonden op de aankondiging. Dit was de laatste uit de reeks van 9. De gebruikte referentie is het cd-tje waarop deze gasten ieder 2 tracks plaatsen om te laten horen wat ze in hun mars hebben. Er bestaat nogal eens een verschil tussen het studiowerk en het live brengen van je talentz. Benieuwd naar dit aspect, en met redelijk wat verwachtingen waren Space Kees & Terilekst de eersten in het niet zo drukke en sfeervolle 013. De gekheid van Kees en de serieuze ish van Turrie geven een originele combinatie. Een goed voorbeeld daarvan is de joint “Ik wil een meisje”. Met een catchy hoek moeten ze deze zeker ook op single uitbrengen! Maar ook solo brachten ze tracks. “Die al gedownload?” van Terilekst geeft een perfecte weerspiegeling van hoe peeps tegenwoordig nieuwe dingen ontdekken. Live werd deze, waarschijnlijk al veel gedownloade track, het beste ontvangen. Met “Rap Recent” lieten ze horen dat ze meer in hun mars hebben dan de 2 nummers op het Homegrown album. Waarschijnlijk was dit ook het doel van hun optreden want verrassend genoeg deden ze geen tracks van deze promotie-cd.
Na wat plaatjes gedraaid door Crimecutz :-(, was het tijd voor Sonny D. Sonny D die eigenlijk niet in het rijtje thuis hoort. Waarom? Omdat hij toch al wat bekendheid heeft opgebouwd door als lid v.d. Committee Gunmen gastoptredens deed op albums van Postmen en E-Life. Dan verwacht je niet dat hij zo’n project nodig heeft met zulke goede connecties. Maar het maakt niet uit, want van zijn ervaring kunnen anderen alleen maar leren. Ook komt hij met dope producties. Het optreden in 013 was niet bijzonder. Alhoewel hij geen hulp nodig had van Ganza, was zijn stage performance bijna saai te noemen. Geen enkele interactie met het publiek. Als dit er wel was geweest en in combinatie met die dope beats, was het misschien iets indrukwekkender geweest. Wel propz aan hoe moeiteloos hij z’n lyrics spitte!

Kemphanen, een thuiswedstrijd… dichtbij Eindhoven. Dat was te merken want zij hadden de meeste fans meegenomen (als ik ‘t goed had gezien). Helaas draaide de show uit op een fiasco. En dat door maar 1 ding: een gare cd/md met daarop hun instrumentals. Gelukkig hadden ze, als enige trouwens, een eigen DJ mee (Deadly). Deze kon er nog voor zorgen dat Reker en RIAGG (met z’n mooie buik) over andere beats konden spugen. Misschien wel de minste deze avond, probeerden ze er nog wel alles uit te halen wat erin zat. Dit seizoen zullen ze moeten degraderen uit de eredivisie om volgend seizoen sterker terug te komen.

Raymzter, ruim op tijd. Hij, en ook Pete Philly supporte zelfs hun collega MC’s vanuit de zaal. Die gast heeft terecht de Grote Prijs gewonnen in 2000. Zijn lyrics werden keihard gedropt, lyrics met (maatschappelijke) inhoud. Toen er uit het publiek werd geroepen om een freestyle, wees hij dat af. Logisch, waarom doen wat een ander zegt… hij deed gewoon waar hij zin in had en niet anders. Sterke persoonlijkheid noemt men dat. Misschien niet zo professioneel om erop in te gaan maar goed. Wèl zo professioneel was zijn optreden. Het publiek voelde die ish. Naast de al zo sterke tracks van het album, bracht hij ook net zo sterke andere tracks. Dope!

Last but not least: Pete Philly. De man met de meeste hitpotentie. Met zijn Nelly -achtige hooks maakt hij er pakkende tracks. Je merkte daarom ook dat het goed werd gewaardeerd door een breder publiek. Met als backup MC Senna stond hij geen moment stil. Aanwezigheid op het podium, zeker een sterk punt met z’n eigen dansbewegingen en een stukje theater tijdens en ter introductie van z’n songs. Het minpunt was dat de rhymes moesten worden aangevuld door die mooie dame, toch wel een zwakte als je je rhymes niet non-stop kunt spitten. Daarentegen kwamen de refreintjes wel beter uit de hoek met die dubbele stemmen.

Achteraf gezien voldeed het geheel toch niet aan de verwachtingen. Ondanks hoogstandjes van Raymzter, Turrie & Kees en Pete werd het geheel overschaduwd door een wat rommelige indruk, door een DJ die tussendoor geen sfeer wist te brengen en door een grotendeels onenthousiast publiek. Misschien kwam dit doordat niet iedereen meer op scherp stond omdat dit het laatste concert was van de tour of was het een weerspiegeling waar de Nederlandse hiphop op dit moment is. Goede MCs & producties, weinig (financiële) steun in de rug en te weinig kansen om podiumervaring op te doen? Een initiatief is in ieder geval geboren, eenheid is er ook eindelijk in de scene en nu maar hopen dat deze talenten uitgroeien tot gerespecteerde MC’s en niet door alleen een handjevol vrienden.

Fixtures:
Dieptepunt: chaotische organisatie
Hoogtepunt: Raymzter
Bier: 1,50
WC: 0
Garderobe: ja, 0,50
Fotograferen: ja
Geluid: redelijk tot goed
Bezoekers: +/- 75
Cijfer: 6,8
Damage +/- 10 euro

Geplaatst door bowie op 26 augustus 2002