Homegrown release party

De eerste releaseparty van de nieuwe Homegrown "dope dutch hiphop talent" cd werd afgevuurd in de Melkweg, zondag 12 mei. Terwijl de ajacieden op het Leidseplein hun overwinning vierden kozen wij voor een hiphopfeestje met de veelbelovende hiphoptalenten van Nederland.

Deze cd is een initiatief van het Nederlands Pop Instituut in samenwerking met TopNotch. De cd bestaat uit 21 nummers van rappers uit o.a. Rotterdam, Zwolle, Eindhoven etc..

De deuren gingen open tegen negen uur hoewel de belofte 20.00 was. De avond werd ingedraaid door DJ Edzon. Maar ik was niet echt gecharmeerd van zijn set, hij bleef plakken op commerciëlere hiphop en als er iets vanuit de underground werd gedraaid waren het wel de bekendere tot vervelends toe gedraaide platen.

De opkomst was niet echt denderend voor die dope line up, maar het was gezellig genoeg naar mijn mening. Murth was degene die de avond zou hosten en hij begon met de mededeling dat Raymzter er vanavond niet bij was.. Hoe kon t ook anders, het nummer van Raymzter op de Homegrown heet niet voor niets ALTIJD LAAT. Mc Murth kreeg zo nu en dan bijstand van Spacekees die zich in het publiek bevond en super enthousiast was hetgeen, dat erg vermakelijke dialogen tussen hem en Murth opleverde.

De eerste act die presence mocht geven was Far I (engelstalige mc uit Rotterdam) die samen met de mc’s Unorthodox en Civalised Savage de crew Brothers In Arms vormt. Deze mc’s stonden hem dan ook bij, hij voerde o.a. Rhyme To Die op en nog twee andere nummers die ik niet bij naam weet. Het geheel was wel aardig, maar wierp geen grote ogen.

Hierna volgden de Kemphanen, een Eindhoofse crew die Nederlandstalig rappen en ook al te horen waren op de StuurBoordBakBoord-release Meervoudig Onverzadigd Vet. Ze begonnen met het nummer Supersterren en kregen de zaal heel erg goed los. Hun enthousiasme wisten ze met hun rijms, beats en hun podium gedrag over te dragen aan t publiek. Met nog 2 nummers wisten ze de aandacht vast te houden van het publiek.

Na Rotterdam en Eindhoven was het tijd voor het oosten om hun slag te slaan en dit gebeurde in de vorm van Opgezwolle (nederlandstalig). Deze vrij nieuwe crew lieten een geheel nieuwe sound in de Nederlandse hiphop-scene met hun cd Spuugdingen op de Mic. De show was erg dope met de nummers Netwerk en Hersenspinsels.

Verder ben ik me van de volgorde van de acts onzeker maar ik zal ze gewoon onwillekeurig belichten.

Phete Philly (engelstalig) bracht met een female sidekick twee nummers ten gehore waaronder het nummer Ups& Downs. Dit nummer klinkt erg soulful en klonk live erg goed. Het ander nummer was wat minder soulful maar werd even sterk gebracht op relaxte beats die me deden denken aan Relax en Nicotine.

Sonny D (engelstalig) een van de oprichters van Committee Gunmen, de Rotterdamse formatie bestaande uit U-Niq, E-Life en Postmen. Hij bracht onder andere The Quest ten gehore en later Dingo Shit. Maar het geheel viel in ongeveer het zelfde straatje als Far I en dat is niet echt mijn straatje. De vonk sloeg dus bij mij niet over.

Spacekees & Terilekst brachten allebei een solo nummer waarin ze voor elkaar als backup mc fungeerde. Terilekst bracht het nummer dat op z’n site al te downen is (www.terilekst.nl) en het heet dan ook toepasselijk Die Al Gedownload. Het nummer heeft n vette beat dat me een beetje zo’n zomerse oldschool gevoel geeft en ik had het thuis al vaak gedraaid. Maar live on stage bracht Turrie het erg dope. Hierna volgde Spacekees met n feestnummer waarin hij een Meisje zocht, het refrein deed me aan carnaval denken maar in tegenstelling tot carnaval was het bijzonder dope en vermakelijk. Het mooie van SpaceKees was dat z’n nummer voor sommigen vast onhiphop leek en hij misschien voor hen ook onhiphop overkwam. Maar hij gaf weer eens effectief aan dat hiphop niet is hoe je je kleedt of op welke manier je praat maar wat je van binnen bent..

De Tuigcommissie (nederlandstallig) kon niet volledig aanwezig zijn en werd daarom opgevangen door het enige lid dat wel kon, Excellent. Hij introduceerde zich met een lekker flowende a capella rhyme alvorens hij aan het nummer E.X. begon. Bij dit nummer en de vervolgnummers kreeg hij ondersteuning van een rapper van Brothers In Arm. Excellent wist zich goed te redden zonder zijn crew en kreeg hier en daar het publiek mee.

D-Men, een Nederlandstalige formatie uit Diemen, sloot de releaseparty af. Hoewel ze wel aardig flowde on stage zouden ze vanavond niet de publieksprijs in de wacht gesleept hebben die ze vorig jaar tijdens de Grote Prijs Van Nederland. Af en toe werd wat Amsterdamse humor ingegooid in de trant van: ik ben een ajacied en kijk of er echt vlees in de kuip is.

Fixtures
Hoogtepunt: Opgezwolle en SpaceKees & Terilekst
Dieptepunt: afwezigheid van Raymzter
Damage: euro 8 + servicekosten
Garderobe: euro 0,90
Consumptie: euro 1,50
WC: gratis
Foto: ja
Filmen: ja

Geplaatst door bowie op 1 juli 2002