Hoe is ut? met Tastic

Tastic. Daar hebben we al een tijdje niks van vernomen. Na zijn twee EP’s Gaatiedatzegge en Steeb, Donnie & de dark Charizard, die respectievelijk in 2010 en 2011 verschenen, is er geen volledig project meer van hem verschenen. Toch is hij nog altijd bezig met muziek. Op de vraag: “Hoe is ut?”, antwoordt hij dan ook: “Cool, ontspannen en positief als altijd. Jullie hebben zo lang niks gehoord omdat ik me niet meer wil profileren als een huis-tuin-en-keuken-MC die losse flodders maakt en direct op internet gooit. Ik neem momenteel mijn tijd en denk na over alles wat ik maak. Ik ben nog niet eens echt bezig met hoe ik het aan jullie ga presenteren.”

Hij zag zichzelf dus als huis-tuin-en-keuken-MC? “Ja, letterlijk. Ik schreef lyrics in de tuin, schonk een glaasje water in de keuken en nam de verses in m’n eigen huisje op. Nu ga ik professioneler te werk. Niet in één studio, maar in meerdere. Gouwesluis Music en Realistiq Music uit Alphen aan den Rijn helpen me een handje. Ik ben bezig met toffe featurings die overal vandaan komen. En de tracks die ik thuis heb opgenomen, wil ik uiteindelijk ook professioneel opnemen.”

 

Vorig jaar was er na een relatief lange radiostilte ineens een periode dat er veel dingen uitkwamen van Tastic. Zo waren er de tracks PuniRanger met Dubbel N, Harry Beun met Don Qui, een 101Barz-sessie en de video voor de track SkateboardSteeb. “Ik wilde eigenlijk vorig jaar een EP uitbrengen, maar daarmee zou ik een hoop goede tracks verspillen omdat het me niet lukte om een buzz te creëren. Misschien ligt dat aan mij en de kwaliteit die ik toen bracht”, stelt hij nuchter. “De volgende keer moet ik gewoon knallen.”
Wanneer zou dat dan moeten zijn? “Ik hoop dat mijn album uiterlijk rond januari uitkomt, zodat 2014 een leuk jaar wordt. Ik studeer die zomer ook af dus dat wordt fissa. Maar ik ga echt niks droppen als het wack of maar voor de helft dope is.”

 

Tastic kwam de Nederlandse scene binnen via de Grote Prijs van Nederland, waar hij in 2009 aan deelnam. De volgens velen ‘grote onbekende’ schopte het tot de finale in Paradiso, waarin verder ook Dope D.O.D., Kraantje Pappie, Fotosynthese, Dret & Krulle en Unknown Eye stonden. Naar eigen zeggen was het pas zijn vierde optreden. “Het was fucking dope! Ik was echt een young boy, 1000 man voor m’n neus en mijn eigen tracks door de speakers. Ik dacht dat ik rijk zou worden.”

Hij kwam bedrogen uit. “Maar voor elke cent die ik maak terwijl ik met mijn passie bezig ben, voel ik me een koning. En koningen zijn rijk, toch?”
Bij de finale in Amsterdam leerde hij Spliff-A-Tack, producer van Samen Sterk Records, kennen. Ik begon toen te rollen met de SamenSterk-boys. Die tijd was master. We hadden shows, Spliff regelde clips, die dudes waren echt cool as fuck. De Grote Prijs heeft me zeker verder geholpen, en nog steeds. Het is ook iets wat niet-hiphopliefhebbers kennen, weet je.”

 

 

Twee jaar later stond Tastic wederom in de Amsterdamse poptempel. Dit keer mocht hij openen tijdens de afsluiting van Het Grote Tourtje, de tour die hij samen met Jiggy Djé en Kraantje Pappie door heel Nederland deed. “Het Grote Tourtje was echt tof, ik ben er Jiggy, Kraantje en Missin’ Link eeuwig dankbaar voor. De hele tijd rockten we shows. Uit school ging ik direct door naar plekken als Leeuwarden enzo. Maar de afsluiter was echt booming. Paradiso vol, alleen maar fans die er zin in hadden en mijn show was een stuk meer gestructureerd als bij de Grote Prijs-finale. Paradiso is echt een goede spot om te evalueren”, lacht hij.

Tastic had ten tijde van Het Grote Tourtje ook net de single Ai Ai uit, waarin hij in het refrein de woorden we zijn gesigned op de Ark zong, waardoor het leek alsof hij had getekend bij Noah’s Ark, het label van Jiggy Djé. Hij is echter nooit officieel toegevoegd aan het roster van het label. “Laten we het houden op een persoonlijke planningsfout vanuit mijn kant. Ik hou me vanaf nu niet meer bezig met wel of geen Ark. Mijn product wordt hard, keihard zelfs. Het platform dat het uit gaat brengen, is voor mij momenteel even irrelevant.”

 

Dat er nog altijd geen album is verschenen, ligt volgens Tastic helemaal aan hemzelf. “Ik heb sinds Gaatiedatzegge elke winter het gevoel dat ik de zomer erop moet droppen, ik weet niet waarom. Op een gegeven moment ga ik stressen vanwege een datum die in mijn hoofd zit, waardoor ik het zo graag af wil hebben dat ik niet meer op de kwaliteit focus. Dit keer heb ik schijt aan de tijd. Ik ga ontspannen door met toffe shit maken.”
Die toffe shit maken deed hij voorheen met een vaste groep; producer Lie Manatik en Don Qui (ook wel Donneth) verschenen zowel on stage als in videoclips, video-interviews en studiosessies. “Don ken ik echt al m’n hele leven. En Lee ken ik sinds de skateparktijden, sinds ik 15 of 16 was. Die boys zijn m’n homies for sure. Dat zal ook zo blijven. Ik hou ze in het team, ook al roken ze teveel skunk. Trouwens, Lie Manatik komt met een beattape en Donneth met een solo EP.
Zelf produceer ik ook nog steeds beats, ik word steeds beter. Ik ga ook zeer zeker op m’n album verschijnen als producer. Andere producties komen van onder meer Lie Manatik, Losco Beats, Statik Music en Bass ‘n Shaw. Over de featurings houd ik me nog even stil, maar het wordt tof, geloof me.”
Het is wellicht wat speculeren, maar Ares zou op de aanstaande plaat kunnen staan. De jonge MC uit Oosterhout tweet regelmatig met Donneth en Tastic over en weer over tracks. “Die guy is een bizar harde MC. Don had hem gecheckt ofzo, waarna ze gingen hangen. Uiteindelijk kwam Ares bij mij over de vloer. Je geeft hem een beat, hij pakt z’n telefoontje erbij en heeft binnen twintig minuten een keiharde verse klaar. Keer op keer, vrij bizar.”

 

 

Tastic stelt dat je als artiest een financieel hoogtepunt hebt en een persoonlijk hoogtepunt in je carrière. “Persoonlijk hoogtepunt voor mij is nog steeds de Grote Prijs. Elke keer horen dat ik door was, weet je hoe blij ik toen was, damn. Het financiële hoogtepunt was toen ik tracks produceerde voor het 75-jarig jubileum van Polaroid en voor Berg Toys skelters. Dat soort dingen zijn minder leuk, maar leveren wel wat duiten op. Ik blaas ze wel met een noodvaart de lucht weer in. Je moet er van genieten.”
Naast het produceren van muziek en het rappen was hij ook in veel filmpjes en videoclips skateboardend te zien. Is hij daar nog veel mee bezig? “Skateboarden is voor mij nooit een prioriteit geweest, maar ik houd gewoon van die shit. Soms skate ik een maand niet, daarna ineens weer vijf keer per week. Ik zal nooit goed worden of een deal eruit slaan. Maar ik rock de gear, check de video’s en represent de scene. Verder ben ik voornamelijk bezig met school. Ik start in juni met een meeloop- en afstudeerstage bij het bekendste biermerk van Nederland, daar ga ik natuurlijk keihard op grinden. In mijn vakgebied, chemie, is dat denk ik wel de meest sexy stageplaats out there.”
Op de vraag of we muzikaal gezien nog wat kunnen verwachten op korte termijn antwoordt Tastic bevestigend: “Ik heb meegewerkt aan een aantal compilatieprojecten. Ik weet niet wat ik daarover kwijt kan, maar een video en enkele tracks zullen binnenkort in ieder geval verschijnen.”

Geplaatst door bowie op 7 juni 2013