Hoe is ut? met Klopdokter

Van underground cat met een paar tracks, werd hij een battle MC en vervolgens was hij vrij plotseling back-up MC van Extince. Alle ‘overgangen’ kwamen volgens ons onverwacht. Hoe kijkt hij daar zelf tegenaan? “Voor bijna alles in mijn leven geldt, ook buiten muziek, dat ik graag nieuwe paden insla en snel in het diepe spring. Toch is de overgang van een freestyle MC naar een battle MC niet een onlogische. Dat ik de back-ups voor Extince mocht doen, had er vooral mee te maken dat ik Code Red kende, die destijds de manager van Ex was. Dat was wel een flinke overstap, omdat we toen twee jaar lang gemiddeld twee à drie optredens per week deden, ook vaak voor een heel groot publiek. Ik kreeg in de show altijd de ruimte om een freestyle te droppen, dus ik kon ook nog steeds m’n eigen ding op een groot podium doen. Het scheelde bovendien een hoop stress om back-ups te doen in plaats van zelf de hele show moeten trekken.”

Extince vroeg hem eerder al voor de possecut Zure Overval, die in 2004 op het album 2e Jeugd verscheen. Naast Klopdokter doen onder anderen Sticks, Rico en Duvel mee op de track. “Ik luisterde als kind al veel naar rap, maar Nederlandstalige rap werd voor mij pas interessant toen ik Binnenlandse Funk van Extince ging luisteren. Voor mij was Ex een beetje de Michael Jackson van de Nederlandstalige rap. Ik kan dus wel zeggen dat een collabo met Extince een jongensdroom van me was."

 

In een eerder interview met HIJS zei Klopdokter al dat muziek voor de lol moet zijn en dat ook moet blijven. Hij heeft nooit de ambitie gehad om er echt geld mee te gaan verdienen. “Natuurlijk is het leuk als je er geld voor krijgt, maar je bouwt geen pensioen of iets dergelijks op. Wil je echt rondkomen van muziek, dan moet je meer doen dan rappen alleen, zeker anno nu. Dan is het simpelweg zoveel mogelijk schnabbelen tot het moment komt dat je niet meer ‘in’ bent. Dat lijkt me een verschrikkelijk stressvolle werksituatie. Dat ik gewoon ben gaan studeren en een ‘normale’ baan heb, vind ik nog steeds een van de beste beslissingen in mijn leven.”

 

 

Tegenwoordig jureert hij battles bij PunchOut, het succesvolle en terugkerende evenement dat Aiky en Excellent hebben opgezet. “Aanvankelijk had ik daar absoluut geen zin in. De jury is altijd de Sjaak en kan het eigenlijk nooit goed doen, wist ik uit mijn eigen battle-verleden. Maar toen ik zag dat er een goede vibe om het event hing en het niveau soms echt heel hoog was, begon het toch wat te kriebelen. Bovendien is Punchout het kindje van Aiky en Excellent, die ik allebei nog van vroeger ken. Dat maakte de stap ook wat makkelijker, ik voel me toch een beetje onderdeel van die familie."
In één van de battles is te zien hoe Klopdokter tussen twee MC’s moet komen omdat de spanning te hoog oploopt. Gebeurt dat vaker? "Over het algemeen is de sfeer heel goed tijdens de events. Er zijn tot nu toe twee incidenten met halve vechtpartijen geweest, maar dat mag allemaal geen naam hebben. Soms lopen de emoties tijdens een battle hoog op en moet je er even tussen springen, maar dan is het ook meteen klaar. Daarnaast zijn er redelijk wat bedreigingen op Twitter geuit maar tijdens het event is iedereen lief en geeft iedereen netjes een handje. Dat maakt sommige mensen verschrikkelijk nep. Maar liever dat dan een massale vechtpartij wat mij betreft. In de tijd dat ik battles deed, heb ik in ieder geval veel meer en veel zwaardere vechtpartijen meegemaakt.”

 

Het battle-platform heeft er sinds kort een concurrent bij. Bij Hard Battles doen MC’s mee die bij Punchout bekend zijn geworden bij het grote publiek, onder anderen EZG, Professor Ghost en Kaascouse battlen nu in twee leagues. “Ik kan het alleen maar toejuichen. Het dwingt de concurrent, in dit geval Punchout, om beter naar zichzelf te kijken en waar nodig aan te passen. Daarnaast denk ik dat Punchout het ook een beetje over zichzelf heeft afgeroepen door MC’s niet financieel te compenseren. Daar ontstaat automatisch onvrede over, zeker als je veel battles moet voorbereiden. Steeds weer die ring in moeten stappen en daar weinig anders voor terugkrijgen dan fame. Wellicht is het een goed idee om in plaats van één hoofdprijs te kiezen voor een compensatie naar aanleiding van prestatie en ranking. Maar goed, daar ga ik niet over.”
Als we hem vragen naar het grootste talent betreffende battles noemt Klopdokter de winnaar van het eerste seizoen van Punchout, Mennis uit ’s Hertogenbosch. “Ten eerste omdat hij gehakt heeft gemaakt van bijna iedereen die tegenover hem stond. Daarnaast gebruikt hij ongelooflijk veel angles, is hij divers in zijn humor en weet hij tegenstanders te raken op hun zwakke plek. Hij heeft een bepaalde creativiteit en performance waardoor je steeds weer benieuwd bent naar zijn volgende ronde. Dat is een belangrijke maatstaf voor een goede battle MC in mijn ogen.”

 

 

Zelf deed Klopdokter ongeveer vijf jaar aan battles. Hij deed toen mee aan bijna alle events die er waren. “Behalve een van mijn eerste battles tegen Excellent die ik verloor, ben ik al die jaren ongeslagen gebleven. Daarmee bouw je een naam op, maar het heeft ook als gevolg dat je overal at random wordt gebattled. En dat gaat soms zo plat dat wanneer je ergens een biertje zit te drinken iemand je spontaan uitscheldt onder het mom van ‘een battle beginnen’. Ik was het op den duur gewoon zat om alleen bekend te staan als ‘die ene battlerapper’. Daarnaast merkte ik ook dat mijn inspiratie op begon te raken en daarmee werd het dus meer een verplichting dan een hobby. Dat is voor mij altijd de grens geweest en daarom ben ik ermee gestopt.”

 

Later bracht hij met de Eredivisie Tour de freestyles naar het podium. Met Excellent, Tim en Jiggy Djé trok hij naar eigen zeggen als vriendengroep door het land. “Eredivisie is de leukste tour die ik ooit gedaan heb. We hadden zelf ook geen idee hoe de avond er precies uit zou zien. Daarnaast was het overgrote deel freestyle, dus kon er gewoon bier worden gedronken en werd er meegefeest met de bezoekers. Dat kan simpelweg niet bij een strak format van een lange show. In die laagdrempeligheid voelde ik me enorm thuis. Het voelde steeds als een grote, gezellige huiskamer met leuke mensen, dat is onbetaalbaar.”

 

 

De battle-scene is aardig veranderd. In de tijd waarin Klopdokter en zijn kompanen van de Eredivisie Tour nog actief waren als battle MC’s draaide het om freestylen. In de nieuwere, eerder genoemde battle-formats Punchout en Hard Battles krijgen MC’s weken de tijd om thuis wat op papier te kunnen zetten en te repeteren. “Hoewel je tegenwoordig maanden de tijd hebt om je voor te bereiden, zijn er wonderbaarlijk genoeg toch nog hordes MC’s die alsnog een slechte prestatie neerzetten. Ik zie regelmatig battles waarvan ik zeker weet dat bijvoorbeeld Tim en ik die freestylend beter zouden doen, en dat zegt heel wat. Tegelijkertijd kun je je dan ook voorstellen hoe verschrikkelijk slecht de meeste MC’s waren toen alles nog freestyle was. Soms stond je echt minutenlang naar totaal onzinnig gelul te luisteren. Ik denk dat er in mijn tijd hooguit tien MC’s waren die echt een beetje leuk konden freestylen in een battle, de rest kwam vooral met prewritten shit of fillers. Wat dat betreft zijn de battles van nu naar mijn mening veel leuker om naar te kijken. Er is meer diepgang, betere wordplay, betere rijmschema’s et cetera. Een nadeel van nu is dat als mensen choken ze dan echt de weg kwijt zijn, waar een freestyler dat gewoon kan opvangen.”

 

 

Ten tijde van het vorige interview met HIJS was er nog sprake van de release van zijn album De Praktijk. Jammer genoeg is die plaat nooit verschenen. “Het album was helemaal klaar, maar er was een duidelijke afspraak met de producer dat hij na mijn album ook het album van El Stylo, toen mijn back-up, zou opnemen. Daar kwam de producer op terug, waarna mijn vertrouwen in hem was verdwenen. Bovendien heeft El Stylo heel veel voor mij betekend, zowel als goede vriend als back-up, dus ik kon alleen maar zijn kant kiezen. Het was de enige optie. Ook was er onenigheid op muzikaal gebied en voelde ik me niet prettig bij de cd die er lag. Dat alles bij elkaar was voor mij reden genoeg om de stekker er uit te trekken.”

 

Tegenwoordig is Klopdokter met heel andere dingen bezig. Zo deed hij vorig jaar een poëzieoptreden op Paginagroots, het Rotterdamse evenement waar taaltalent een kans krijgt. Van voordrachten tot zang en van rap tot spoken word, je kunt het er allemaal zien en horen. “Ik had destijds puur voor de grap vier korte gedichten op Twitter geschreven. Toen vroeg ik Derek Otte, die Paginagroots organiseert, bij wijze van grap waarom ik nog nooit geboekt was. Hij counterde vervolgens heel sterk door me ook daadwerkelijk te boeken, wat nooit mijn intentie was. Maar goed, een man een man, een woord een woord, dus heb ik daar een optreden gedaan. Het was heel leuk om te doen en mijn optreden viel ook nog eens goed bij het publiek, maar ik heb er verder geen ambities in. Het was feitelijk hetzelfde als een hiphopshow doen; je staat voor een publiek, je doet je ding, goochelt wat met woorden en stapt weer het podium af. Het publiek dat naar een poëzieavond komt, luistert overigens veel en veel beter naar je teksten. Dat was wel een welkome afwisseling na jaren van stoned en dronken hiphopmannetjes. Wellicht doe ik het nog een keer in de toekomst, ik sluit het niet uit.”

 

Het hoogtepunt van zijn carrière is volgens hemzelf de eerste keer dat hij Geen Daden Maar Woorden won. “Ik stond toen tegenover de crème de la crème van battlend Nederland en had zelf slechts een paar lokale dingetjes gewonnen. Ik ging er dan ook vanuit dat ik er de eerste of tweede ronde uit zou vliegen. Als je met die verwachting vervolgens het hele toernooi wint, geeft dat een enorme kick, zeker omdat ik erg onzeker over mijn eigen kunnen was. Bijkomend voordeel was dat 8 Mile, de film waarin Eminem als battlerapper te zien is, niet veel later uitkwam, waardoor battlen opeens erg hot was. Dat opende toen een heleboel deuren voor me.”

 

 

 

Hoe kijkt Klopdokter aan tegen de hiphopscene anno 2013? “Het is misschien lullig om te zeggen, maar ik volg het helemaal niet meer. Ik support de video’s van mijn vrienden, maar zelf luister ik vooral naar metal. Dat deed ik trouwens ook al voor en tijdens mijn carrière als rapper. Als ik al hiphop luister, zijn het vooral de wat oudere tracks van eind jaren 90. Maar dat is denk ik meer uit nostalgie.”
Toch besloot hij om mee te werken aan de track
IJskoud, de possecut waarvan een video verscheen. Onder anderen Kleine Jay en Hairo zijn op de track te horen. “IJskoud is ontstaan uit een probeerseltje toen ik bij El Stylo in de studio was. Ik had nooit de intentie om er een nummer van te maken. Enkele weken later belde Stylo me op met de mededeling dat er nog een aantal gasten op die beat hadden gerapt en dat er een clip van zou komen. Dat is dus een beetje zonder mijn medeweten ontstaan. Wat ik overigens prima vond hoor.”
Ook op
Straight Leads, eveneens een possecut, die vorig jaar op de tape van Kwis uit Breda verscheen. “Kwis vroeg me of ik mee wilde doen en ik vind hem een sympathieke kerel, dus waarom niet?”
Naast onder meer Altijd Chill, Huussuh (die net als Kwis in Punchout te zien waren) en Timmietex dropt Klop een couplet op de beat van 50 Cent’s
Heat, waarin hij rapt dat hij een leukere baan heeft dan zijn eerdere baan in de telemarketing. Wat doet hij dan tegenwoordig? “Ik ben vooral heel druk met mijn werk als bestuursvoorlichter bij de gemeente Rotterdam. Dat ligt vreemd genoeg nog best dicht bij mijn oude vak, je bent vooral bezig met het formuleren van teksten en denkt na over de communicatiestrategie achter het beleid. In dat opzicht doe ik gevoelsmatig niet heel veel anders dan vroeger. Verder probeer ik iedere dag minstens een uurtje te sporten waarbij ik krachttraining, hardlopen en vechtsport afwissel. Ook speel ik veel gitaar, chill ik met vrienden, m’n vriendin en m’n kat, en probeer ik bovenal gewoon leuke dingen te doen en te genieten van het leven, want daar draait het uiteindelijk toch om.”

Geplaatst door bowie op 21 mei 2013