Hoe is ut? met Duvel

De laatste tijd horen we weinig van meneer Donderpreek, die je beter kent als Duvel, terwijl hij vooruitstrevende muziek in de vorm van albums als Aap-O-Theek en Puur Kultuur heeft gemaakt en onderdeel uitmaakte van het legendarische Buiten Westen-collectief, dat rond 2005 de Nederlandse hiphopscene domineerde. Later brak hij met het label Top Notch, dat de eerder genoemde albums had uitgegeven, en richtte hij zijn eigen label op in samenwerking met sneakerzaakeigenaar Woei. Hij noemde het ROTTZ en op de eerste verzamelaar waren Rotterdamse acts als Midkade, Dosprod en Billy te horen naast Steen, Zo Moeilijk en Kempi. Nadat de tweede verzamelaar dropte, waren er grote plannen met het label; zo was er de intentie om een volledig Midkade album te releasen. Toch lijkt het niet helemaal uit de verf te zijn gekomen.
“Over ROTTZ wil ik alleen zeggen dat ik trots ben op MP dat hij het stokje heeft overgenomen en gruwelijke dingen blijft uitbrengen. Het beste dat ik aan ROTTZ heb overgehouden, is een goede band met MP, Presto en met Nikes, natuurlijk.”

 

Met laatstgenoemde dropte de Rotterdammer vorig jaar het album DNA, als het duo Duvel X Nikes, wel weer op Top Notch. Er werd door het duo in interviews gesproken over een tour met een liveband, jammer genoeg hebben de fans daar tevergeefs op moeten wachten.
“Ik zei tegen Nikes: ‘Stel die band samen en vertel mij maar wanneer ik moet komen repeteren’, maar ik wacht nog steeds op dat telefoontje uit Nijmegen. Ik spreek ’m elke week wel een paar keer, maar hij begint er nooit over, hahaha.”
Het album, dat werd uitgegeven in een speciale versie (een 1 kilo wegende stoeptegel), is een sterke plaat die weinig media-aandacht heeft gehad. Daar is Duvel kort over: “Story of my life.”

 

Op de eerste ROTTZ compilatie staat een track van Sticks en Duvel die, na een tijdje geen contact met elkaar te hebben gehad, toch weer tracks met elkaar aan het maken waren. Er werd in die tijd zelfs gesproken over een Stick-N-Duuv release die in 2011 moest verschijnen. Wat is de status daarvan?
“Non existent”, antwoordt Duvel. Als we doorvragen, vertelt hij verder: “Laat me gewoon dit zeggen, ik rol niet meer met Sticky. Heb een paar jaar geleden het contact met ‘m verbroken.”
Rondom Duvelduvel is het ook angstvallig stil. De groep bracht haar laatste album alweer zo’n zesenhalf jaar geleden uit. “Duvelduvel is dood, vandaar dat ‘t zo stil is. R.I.P. Ik had sowieso niet meer zo’n zin in Duvelduvel en toen ik in een interview las dat Supa er ook geen zin meer in had, dacht ik: mooi, einde verhaal dan.”

 

Zit er nog wel wat muzikaals in Duvels pijpleiding of hangt hij de microfoon aan de wilgen? “Ik heb in elk geval geen plannen. Ik ben nu vooral bezig met doen alsof ik een normale dude ben, zie wel of ik weer eens zin krijg om iets te doen.”

 

Meer wil Duvel over bovenstaande dingen niet kwijt. “Verder ga ik niet in op deze dingen, want ik moet wel wat stof overhouden voor mijn boek waar ik mee bezig ben.”

Geplaatst door bowie op 9 december 2013