Hoe kun je als artiest succesvol toetreden tot de hiphopindustrie?

Thomas ten Bruggecate en Ilya Guzman besloten om hun profielwerkstuk te schrijven over hiphop. En dan niet zomaar een profiel over het genre, maar met onderzoek naar de vraag hoe een artiest succesvol kan toetreden tot de industrie. Zeker voor jonge en nieuwe makers levert dat onderzoek interessante inzichten op.

Tot hoever de herinnering van de onderzoekers reikt, is hiphopmuziek relevant geweest in Nederland. Hiphop werd de laatste jaren steeds toegankelijker, maar het is lang niet altijd even groot en sociaal geaccepteerd geweest. De algemene blik van de maatschappij op hiphop heeft de afgelopen jaren een enorme transitie doorgemaakt.

Die gegroeide markt zorgt voor een gigantisch aanbod van artiesten. Is daar eigenlijk nog wel tussen te komen als artiest? Het frisse aan het onderzoek van deze twee studenten, is dat er wordt ingezoomd op termen die de laatste jaren belangrijk lijken te zijn; clout en viraliteit. Er wordt onderzocht hoe de muziekindustrie door de jaren heen is getransformeerd tot wat het nu is, en wat dat betekent voor (nieuwe) toetreders van de industrie.

Op die manier wordt de werkwijze van de hiphopindustrie anno 2021 uiteengezet. Om dat kracht bij te zetten, heeft een van de studenten ook een nummer gemaakt en uitgebracht, met alle moderne technieken zoals Spotify en haar mediators die daar tegenwoordig bij komen kijken. Is een groot bereik nodig? Hoe moeilijk is het om je bereik uit te breiden? Hoe pak je veel streams? En is de term ‘succes’ te definiëren? Je komt erachter in dit onderzoek.

De track is met een bijbehorend promotieplan gelanceerd en kan uiteraard niet ontbreken in deze post. Luisteren dus. Thanks voor jullie gedegen onderzoek en goede vragen in het interview.

Download PDF: PWS Thomas Ilya – Hoe kun je als artiest succesvol toetreden tot hiphopindustrie

Check het bijbehorende nummer op Spotify:

Geplaatst door bowie op 4 maart 2021