Hoe is ut? met Zwart Licht

In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijd niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? In deze aflevering spreken we Zwart Licht.

ZwartLichtdoorJamieHoogland02
Foto door Jamie Hoogland

Ik hoorde over een kleine sabbatical?
Leeroy: “Ja dat klopt, en die was wel flex eigenlijk. Het grappige is dat we elkaar best wel vaak zien. Mensen denken altijd dat we uit elkaar gegaan zijn omdat we ruzie hadden, maar dat is totaal niet zo. We gaven elkaar gewoon de ruimte om ons ding te doen. Eigenlijk niet eens bewust. Na een tijdje begon die urge weer te komen en te kriebelen en om die reden gaan we er nu samen gewoon weer keihard tegenaan. Er liggen tientallen tracks klaar die alleen door de mixing heen moeten en dan naar buiten gebracht kunnen worden.

Individueel hebben jullie niet stilgezeten. Waar is iedereen mee bezig geweest?
Leeroy: “Mijn broeder Hayzee is bezig geweest met een album samen met Roscovitsch. Ze traden vorig jaar ook op in Tilburg bij Definitie van Hiphop en dat ging hard. Ik heb bijna alle tracks gehoord en wilde gewoon dat hij mij die beats had gegeven, om het even zo te zeggen. De beats zijn echt crazy en Roscovitsch komt echt als een killer. Heel dope, heel dope. Zelf ben ik echt gaan groeien en ben ik zelfstandige dingen gaan doen zoals het hosten van verschillende clubavonden. Daarnaast heb ik veel in de studio gezeten met Hayzee, Skinto, de jongens van Nebulon en Akwasi natuurlijk. Verder zijn we gewoon hard aan het werken en aan het genieten. Ik zit volop in de studio met verschillende vrienden van mij en ben nu echt op het punt dat ik iets wil uitbrengen. Mijn broeder Akwasi is bezig geweest met een meesterwerk. Een Picasso om het even mooi te zeggen. Daar Ergens is heel crazy en heel muzikaal. Zelf kende ik Bram Vermeulen niet, totdat Akwasi naar me kwam en zei dat ik het echt moest horen. En ik voel Bram Vermeulen, want hij heeft een bepaalde vibe op zijn tracks: lekker plat, lekker simpel, maar wel diepgaand. En ik zie wat Akwasi ermee heeft gedaan en dat versterkt hem ook in zijn muziek. Als Bram Vermeulen op dit moment nog zou leven, denk ik dat hij er erg trots op zou zijn. Dus het zijn alleen maar plusjes en binnenkort komen al die drie plusjes bij elkaar en hebben we meer dan een ruime voldoende. Een 10+!”
Akwasi: “Ik ben hartstikke blij want nu zijn mijn handen leeg en is er veel meer ruimte om nieuwe dingen te creëren vanuit Zwart Licht. Ik denk dat we de komende tijd in eerste instantie veel meer met elkaar moeten hangen en daarna gewoon weer zoveel mogelijk tracks moeten maken. En alles wat daarbij komt, is bijzaak.”

ZwartLichtdoorMurph01
Foto door Murph

Bliksemschicht 2?
Leeroy: “Met Bliksemschicht 2 gaan we back to basic. We gaan terug naar onze roots waarmee we op Bliksemschicht zijn begonnen; een mix tussen hiphop en grime, maar dan een geëvolueerde versie. In plaats van Pikachu zijn we nu Raichu.”

Op welke manier horen we die groei terug op het album?
Leeroy: “We zijn allemaal volwassener geworden. Onze kijk is niet per se veranderd, maar wel breder geworden. We zijn ouder geworden en hebben meer kennis opgedaan. Ik denk dat het een combinatie van alles wordt. Ik raad iedereen aan om gewoon te luisteren. Het live aspect is voor ons ook belangrijk. We zijn zo’n vier jaar verder en zijn live heel erg gegroeid. Hayzee is nu heel veel aan het draaien in clubs, Akwasi doet zijn Daar Ergens show die heel dik is, en ik ben ook hard bezig, heb verschillende clubavonden in Amsterdam. Dus we zijn helemaal gewend aan op het podium staan en zijn eigenlijk één geworden met het podium. Dat gaan jullie dus zeker terug horen en zien.”

Naast het maken van muziek, slaan jullie nu ook andere wegen in. Wat kunnen jullie daarover vertellen?
Akwasi: “In eerste instantie focussen we op muziek, maar op een gegeven moment moet je inderdaad niet gek opkijken wanneer de verschillende disciplines elkaar gaan raken. En dan heb ik het niet per se over theater maken, maar ook de ambitie van ons allemaal om zelf te spelen. Ik denk dat we dat ook echt kunnen en de tijd er rijp voor is. Maar we willen niet allerlei dingen tegelijk doen, dus we beginnen eerst met muziek. Alles wat daarna volgt, is bijzaak.”

ZwartLichtdoorBleek01
Foto door Vincent van der Does

Wat staat er verder op de planning voor de komende tijd?
Hayzee: “We willen het meeste uit onze muziek halen. Ook willen we verschillende nieuwe wegen inslaan zoals Akwasi al vertelde. Film, series … Ik kan verder eigenlijk alleen voor mezelf spreken als we het hebben over wat ik nog wil bereiken met Zwart Licht. Dat is een goed album uitbrengen en een goed tourseizoen.”
Leeroy: “Ik hoop dat Hayzee the hottest producer in the world wordt, en dat hij me mee gaat nemen als hij naar Amerika moet of me in een VIP sectie zet op Ibiza of weet ik veel wat. Alleen maar omdat Hayzee the hottest producer on earth zou zijn, want dat is hij.”
Akwasi: “Wat Leeroy zegt: Hayzee is gewoon een authentieke producer. Hij is heel erg breed in zijn kunnen en het onderste is op dit moment nog niet uit de kan gehaald. Dat gaan we de komende tijd doen. We zijn die drie-eenheid. Iedereen staat nu op zijn eigen benen en doet zijn eigen ding, maar we komen nu weer samen en dan worden we (Transformers geluid) Woltran.”

Zwart Licht is met de nieuwe track Tappen te horen op de #VANAFNU Soundtrack die aanstaande vrijdag verschijnt.

Geplaatst door bowie op 3 december 2014