Hoe is ut? met Skiggy Rapz

In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdje niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? Deze episode een gesprek met Skiggy Rapz. Met Diggy Dex, DJ DNS en Maximus Prime vormde hij de groep Superjam, in combinatie met Master Surreal stond hij bekend als de Keynote Speakerz en stond daarmee onder andere in het voorprogramma van Kanye West en Nas. Na zijn laatste soloalbum in 2013 werd het voor het grote publiek stil rondom de rapper. HIJS sprak met hem af en stelde hem de vraag wat hem tegenwoordig zoal bezighoudt.

CHCP_SKIGGYRAPZ_02
Waar ben je allemaal mee bezig geweest sinds je albumrelease van Satellites in 2013?
“Wat ik eigenlijk sinds die tijd heel veel heb gedaan, is produceren en mixen voor anderen. Ik ben constant in de studio geweest met andere artiesten. Met Diggy Dex doe ik heel veel, en ik heb gewerkt met artiesten als Eefje de Visser, Phos en Krystl. Vorige week heb ik nog een liedje gemixt van Celine Cairo. En bijvoorbeeld het album van The Cool Quest heb ik helemaal gedaan.”

“Ik doe niets anders dan muziek, al jaren niet. Dat red ik niet met alleen hiphop.”

Er zitten een hoop artiesten tussen die zich buiten de hiphop bevinden..
“De meeste zijn geen hiphopartiesten zelfs! Ik zit vooral in de indie pop-hoek, dat vind ik wel tof. Ik vind beats voor andere produceren of andere hiphopplaten mixen niet zo uitdagend. Die hiphopdingen, naast wat ik bijvoorbeeld voor Diggy Dex doe, bewaar ik liever voor mezelf. Mijn albums maak ik helemaal zelf. Ik schrijf alles zelf, maak alle beats zelf, mix alles zelf. Alleen de mastering niet. Dus ik zie dat meer een beetje als mijn eigen ding. Wat ik voor anderen doe is heel verschillend. Soms komt iemand aan met bijna al een heel arrangement en productie, en hoef ik alleen de final touch-ups te doen. Maar het kan ook zijn dat iemand aan komt met een gitaarliedje waar ik het arrangement bij moet maken. Ik vind dat soort dingen muzikaal uitdagender.”

CHCP_SKIGGYRAPZ_03

Zou je niet weer meer muziek voor jezelf willen maken?
“Ik vind de combinatie wel leuk. Ik heb laatst bijvoorbeeld weer een paar tracks voor mezelf gemaakt. Alleen ik zou wel iets meer tijd willen hebben voor mijn eigen muziek. Ik heb het best druk in de studio voor anderen. Gelukkig, want daardoor kan ik er ook van leven. Ik doe niets anders dan muziek, al jaren niet. Dat red ik niet met alleen hiphop. Ik moet voor mezelf echt inplannen: deze week ga ik voor mezelf schrijven. En dan kan ik natuurlijk wel meer tijd inplannen, maar ik betaal mezelf niet uit snap je. Als je alleen van de muziek leeft, is dat heel fijn want je hebt een heel vrij leven. Maar je bent wel afhankelijk van wat er op je pad komt. Het mooiste zou zijn als ik voor allebei evenveel tijd zou hebben.”

“Master Surreal en ik werken weer samen aan een EP. Ik hoop dat ie over een paar maanden af is.”

Ben je wel bezig met een nieuw album?
“Ik sprak laatst weer met Daniël, a.k.a. Master Surreal, met hem heb ik in 2007 een album gemaakt. Ik zag hem laatst en toen dachten we: Hé, we kunnen wel een EP’tje doen. Dat vind ik tof aan deze tijd, dat je ook EP’s uit kunt brengen, dat is best wel een ding. Dat vind ik wel chill want dan hoef ik maar vijf tracks te hebben in plaats van twaalf. Dus daar zijn we nu mee bezig. Ik hoop dat ie over een paar maanden af is.”

Je hebt laatst je debuutalbum Boat Drinks op Spotify gezet, waarom?
“Omdat er zoveel mensen aan het zeuren waren. Dus toen dacht ik: ja, het zou nog steeds wel tof zijn als mensen die zouden kunnen checken toch.”

CHCP_SKIGGYRAPZ_01

“Ik maakte toen veel dingen met een knipoog, dat zou ik nu gewoon niet meer doen.”

Hoe kijk je nu zelf tegen dat album aan dat je twaalf jaar geleden maakte?
“Ik vind het nog steeds tof. Al zijn er wel heel veel dingen waarvan ik denk dat ik dat nu anders zou doen. Of dat ik bepaalde lyrics niet meer zo zou schrijven. De track Kinda Man van dat album is heel smooth, bijna R&B. Dat zou ik nu niet meer doen. Ik maakte toen veel dingen met een knipoog, dat zou ik nu gewoon niet meer doen. Maar dat is logisch, ik ben ook een heel ander persoon nu.”

CHCP_SKIGGYRAPZ_06

De tracks die je nu voor jezelf aan het maken bent, wat kunnen we daar dan in terughoren?
“Wat ik nu aan het doen ben, is meer een rauw ding, meer boombap. Ook omdat ik het gevoel heb dat je dat weer meer ziet. Kijk naar Action Bronson en Joey Bada$$. Daar is weer ruimte voor en dat is ook een beetje waar ik vandaan kom. Ik vind het heel verfrissend om weer terug te grijpen naar iets van lang geleden. Maar hoe tof ik die hele boombap ook vind, ik vind het ook tof dat er tegenwoordig nieuwe dingen geprobeerd worden. Ik kom uit een tijd dat hiphop best wel gekaderd was. Als Mobb Deep een soort zang-refrein had, dan waren ze al commercieel. Nu zijn er helemaal geen regels meer. Sommige mensen zeggen dat hiphop juist heel onvolwassen is geworden, maar ik vind het juist meer volwassen geworden. Er mag veel meer, en waarom niet?”

Geplaatst door bowie op 9 december 2015