Hoe is ut? met Avi

In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdlang niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? Deze episode een gesprek met Avi. De rapper uit Utrecht ken je wellicht van zijn EP Enter (2008) en album Odium (2010). Daarna verdween hij vrij geruisloos uit de scene om onlangs terug te keren met nieuw materiaal.

Avi (by Dennis Evers)

Je hebt ons gemaild dat je graag een interview wou doen voor Hoe is ut?
“Yep, dat klopt. Ik heb in 2013 en 2014 geprobeerd om te stoppen met muziek. Ik zag het even niet meer zitten. Eind 2014 kwam ik erachter dat het makkelijker was gezegd dan gedaan. Muziek is een onderdeel van me en ik betrapte mezelf erop dat ik steeds vaker toch nog een beat ging maken of een tekst ging schrijven. In mijn hoofd had ik al afscheid genomen van muziek, maar de praktijk leerde dat de muziek mij niet had verlaten. Het nieuws is dus dat ik weer terug ben van weggeweest. Mijn mindstate ten aanzien van muziek is echter wel erg veranderd.”

Waarom wilde je stoppen met muziek?
“Ik ben begonnen met muziek uit liefde voor muziek. Mijn streven was om van mijn hobby mijn werk te maken. Ik gaf mezelf voor 100% aan de muziek. Maar toen het uiteindelijk werk werd, merkte ik dat ik mijn passie begon te verliezen. Muziek werd een verplichting en een last. Dat was nooit mijn bedoeling geweest. Omdat ik dus zoveel liefde heb voor muziek, besloot ik om het los te laten.”

Wat was je mindstate toen en wat is die nu?
“Mijn mindstate toen was dat ik er alles aan zou doen om succesvol te zijn in de muziekbranche. Mijn leven stond haast alleen in teken van muziek. Mijn mindstate nu is dat ik muziek maak zonder verplichtingen van buitenaf. Als ik zin heb om muziek te maken, doe ik dat omdat ik het wil en niet omdat dat van een artiest wordt verwacht. Ik zie mezelf tegenwoordig ook meer als kunstenaar in plaats van als artiest. Want een succesvolle artiest is tegenwoordig een combinatie van artiest en zakenman. Die combo bevalt me niet omdat dat niet goed kan zijn voor de kwaliteit en oprechtheid van de muziek. Ik noem mijn mindstate van nu de Grey Area mindstate. Het verschil tussen artiest en kunstenaar is dat een artiest wel verplicht is zijn/haar financiën te koppelen aan het kunstwerk. Een kunstenaar maakt slechts kunst omdat hij/zij dat niet laten kan. Als daar geld mee wordt verdiend, prima. Maar dat is niet de hoofdzaak. Dat doel heb ik losgelaten. Je zou dus kunnen zeggen dat ik blessed ben met de positie waarin ik nu zit. Ik kan muziek maken zonder dat er druk op zit om er geld mee te verdienen. Iemand die zich kunstenaar noemt, maar als doel heeft om rond te komen van de kunst is in mijn ogen een artiest. En dus een kruising tussen artiest en zakenman/zakenvrouw. Die voelen de druk om geld te verdienen met de kunst, de stakkers. En zo’n stakker was ik ook. Dat was ook de reden dat ik wilde stoppen met muziek.”

SONY DSC

Even terug naar het verleden. Met wat voor gevoel kijk je terug op de tijd bij Hof van Jaeden?
“De samenwerking met het Hof was een heel leerzame. Ik heb in samenwerking met Keynote Speakerz en Hof van Jaeden mijn debuutalbum Enter gereleased. Natuurlijk ben ik daar erg trots op. In 2010 zette het Hof een project op genaamd Overdosis. Naast een aantal andere artiesten zou ook ik nog een album releasen op het label. Gaandeweg merkte ik dat ik het simpelweg niet goed kon vinden met de manier waarop sommige dingen werden geregeld. Ik had het gevoel weer hetzelfde trucje te gaan doen met het album dat daarop zou volgen als ik de samenwerking zou doorzetten. Gelukkig zijn alle betrokkenen bij Hof van Jaeden goede vrienden en collega-mc’s en voelen we ons vrij om eerlijk tegen elkaar te zijn zonder hard feelings. Ik heb toen aangegeven uit het project te stappen. Al met al was het voor mij persoonlijk een emotionele, maar leerzame periode.”

Je mindstate is veranderd. Gaan we dat terughoren in je muziek en zo ja op welke manier?
“Dat mijn mindstate is veranderd, zal ongetwijfeld terug te horen zijn in mijn muziek. Nadat ik erachter was gekomen dat ik helemaal niet kan stoppen met de muziek, maakte ik een comeback track. Hierop is mijn tegenwoordige mindstate goed terug te horen.”

Is de inhoud erg veranderd? Durf je nu nog meer te experimenteren?
“Ik probeer muziek meer te benaderen als muziek en niet alleen per definitie als hiphop. Er is zoveel mooie muziek. Ik experimenteer nu veel met de sound. Ik ben altijd van mening geweest dat hiphop een negatief beeld heeft van zichzelf. Als de inhoud van mijn tracks is veranderd, zit ‘m dat in het feit dat ik me niet meer kan vinden in de popie-jopie mentaliteit binnen de scene. Ik zoek het meer bij mezelf en mijn oprechte gevoelens en meningen en denk nu drie keer langer na over een regel in mijn tekst. Wat het overigens ook wel lastiger maakt om 100% tevreden te zijn met m’n lyrics.”

Je oude materiaal was in het Engels, Nederlands of had een Raggamuffin’ tintje. Welke kant gaat je nieuwe materiaal op?
“Eigenlijk heb ik nooit echt nagedacht over welk ‘tintje’ ik mijn tracks zou geven. Ook niet bij mijn oude tracks. Het komt eruit zoals het eruit komt. Tijdens het schrijven hoor ik in mijn hoofd een bepaalde klank, en tijdens het tapen laat ik gewoon mijn longen en mond het werk doen. Ik gebruik mijn stem op verschillende manieren. De ene keer wat nasaler en de andere keer wat roffer. Soms ben ik aan het zingen en soms praat ik op de beat. Ik kan me voorstellen dat het luisterend oor zal denken dat er verschillende mc’s staan te spitten. But that’s just me.”

Welke kant gaat het op denk je?
“Die raggamuffin’ flow zit in me gebakken. Dus die zal er altijd zijn. Ik blijf ook zowel in het Nederlands als in het Engels spitten. Ik denk dat vooral de inhoud en de benadering van mijn teksten veranderd is. Als je me vraagt welke kant het opgaat, is het antwoord: de goede.”

Je durft niks los te laten over wat er als eerste aan gaat komen?
“Waarschijnlijk zal dat het album zijn dat ik nog heb liggen. Met een aanvulling van nieuwe tracks zodat de verandering van mijn mindstate voelbaar is op het album. Een titel is er nog niet, maar dat is logisch hè als er geen druk op zit, haha.”

Voor Avi’s muziek en meer info kijk je op zijn website.

Geplaatst door bowie op 9 februari 2015