Hoe het mysterie rondom Pete Philly & Perquisite zich jaren later opnieuw herhaalt

Na vijftien jaar stilte rondom Pete Philly & Perquisite kwam het Nederlandse duo vorig jaar in de AFAS Live samen voor een reünieconcert. Dat concert was de motivatie voor nieuwe muziek en viel zo in de smaak dat de mannen naast een nieuwe tour nu ook een nieuw album uitbrengen. Hoe verhoudt Eon zich ten opzichte van de gewaardeerde albums mind.state en Mystery Repeats?

Pete Philly start op openingstrack Enter binnen de eerste vijf seconden al direct een strak rijmschema. Hij neemt in een minuut tijd even ruimte om zijn kaarten op tafel te leggen. Met zinnen als “Unshackled from my mental prison / I have never felt more free” en “Dividence from idioms / filled with similes and synonyms” voel je dat dit een vernieuwde versie van Pete is. De warme synth-based beat met boom-bap drums is net lang genoeg om indruk te maken voordat koperblazers Hot Sauce, de lead-single van het album, inluiden.

Eon voelt niet als een traditioneel hiphopalbum. Waar Mystery Repeats ruimte maakte voor instrumentale verkenning is dit album gericht op drumbeats samenvoegen met instrumentale geluiden die je weinig in hiphop hoort. Daarmee doet Perquisite precies waar hij om geroemd wordt – een levende wereld bieden waarin Pete Philly’s teksten kunnen bloeien. Het is de zichtbare groei van twee artiesten die afzonderlijk verder moesten en op het juiste moment weer bij elkaar komen.

Nieuwe energie

In tegenstelling tot eerdere albums is Eon echter veel meer een positieve state of mind. Het melancholische Mayhem met zangeres Naaz is een uitschieter en reflecteert de chaos die tegenwoordig in de wereld heerst. Wie word je op de dag dat je verliest waar je van houdt? De urgentie van die boodschap voel je terug in de muzikale productie. Tel daar de zwaarmoedige zanglijnen van Naaz bij op en je hebt een theaterstuk aan geluid in vier minuten. Een zeer welkome toevoeging die met een beetje fantasie als nieuw stukje Mystery Repeats aan kan voelen.

Tracks als Hot Sauce zullen kenners van het duo direct herkennen – een positieve Pete Philly – gemotiveerd en motiverend – op een track vol muzikale accenten is dé succesformule waarmee ze live jarenlang veel landen plat speelden. Logisch dat die track samen met My Stereo als singles zijn gekozen. Het is aanstekelijk, groovy en bewijs dat Pete zowel als rapper en als zanger prima tot zijn recht komt. Dat laatste wordt vooral duidelijk op Eon en Raindrop, waar rap wordt geparkeerd en op de laatste Pete zelfs stemvervorming gebruikt. Het voelt speelser, luchtiger en misschien is dat wat de groep nodig had om weer tot nieuwe energie te komen.

Van vader tot vader

Natuurlijk biedt de plaat ook voldoende inhoud en emotie. Op Display refereert Pete Philly onder andere indirect naar zijn worsteling met de ziekte van Lyme, waardoor de groep in 2009 stopte. Dat het duo nu weer op de planken staat is een zegen, want lange tijd leek het onmogelijk. Toch zijn de mooiste emotionele momenten Carry You – een nummer over de band tussen Pete en zijn vader – en titelnummer Eon, waar Pete zijn grenzeloze vaderliefde voor zijn dochter aan de wereld blootgeeft terwijl je een baby op de achtergrond hoort. Het zijn die veelvuldige accenten die Perquisite een opvallende muzikant maken.

Is Eon dan het perfecte derde Pete Philly & Perquisite-album? De meningen zullen uiteenlopen. Persoonlijk had ik graag meer ruimte voor Perquisite’s muzikaliteit gezien – als unieke producer in Nederland verdienen zijn composities meer aandacht. Daarnaast mis ik een snoeiharde raptrack zoals Womb to Tomb of Paranoid, waar Pete Philly zijn tekstuele vaardigheden optimaal inzet. Bovenal is Eon een fijne toevoeging aan hun gezamenlijke catalogus – alleen al om het feit dat Pete & Perq weer samen kunnen genieten. Hun reünieconcert bewees dat ze qua live optredens nog steeds aan de top van het land staan. Eon bezegelt de definitieve terugkomst van één van Nederland’s meest veelzijdige en unieke hiphopduo’s. En dat is fijn, in een tijd waar muziek maar al te vaak als gimmick wordt gebruikt. Welcome back!

Omroep ZWART heeft een exclusieve aflevering van Podium ZWART uitgezonden waar Pete Philly & Perquisite te gast waren. Check voor de interviews NPO Start en voor de optredens de video in bovenstaand artikel. Het nieuwe album is hieronder te beluisteren.

Geplaatst door bowie op 7 mei 2024