HiphopFM: een zoektocht naar de definitie van radiovriendelijke hiphop

HiphopFM is een nieuwe podcast die Lisa Hoekstra maakte voor Hiphop In Je Smoel. In deze serie duikt ze in de wereld van Nederlandse hiphop, en gaat ze op zoek naar radioproof hiphop. “De grote mainstream radiostations draaien nauwelijks tot geen Nederlandse hiphopmuziek, terwijl het al jaren het populairste genre is. En wanneer het wél gedraaid wordt, zijn het vaak cross-over liedjes. Wat daarmee bedoeld wordt, is dat zo’n track niet echt hiphop is, maar ook niet echt pop of rock. Het hangt er dus een beetje tussenin. Ik ga op zoek naar wat dat geluid defineert.” Centrale vraag: Wanneer is hiphop wél aantrekkelijk genoeg om het grote publiek voor te schotelen?”

In De Schuur van Snelle en Ronnie Flex, de liedjes van nieuwe supersterren als Antoon en Flemming en ook de nummers van podiumbeesten als Froukje en S10; ze zijn er voor een breder publiek, maar kennen zeker ook hiphop-elementen. Maar artiesten als Hef, Lijpe en RBDjan dan? Is de straatrap die zij maken te grof voor de radio?

De gesprekken in de podcast waaieren uit naar doelgroepbepaling, waarom vocalisten in het Nederlands zijn gaan zingen de afgelopen jaren en waarom radiostations huiveren voor hiphop. Lisa Hoekstra gaat langs bij Rens Peters (boeker van Friendly Fire en onderdeel van Dreamteam, het label van Big2), radiomaker Obi Raaijmakers en Randall Spann, de music director van FunX. Parallel aan de interviews met hen zocht Hoekstra naar een opkomende artiest waarmee ze op zoek wilde gaan naar het radiovriendelijke hiphopgeluid. Die vond ze in Naga; een jonge, hongerige rapper uit Dordrecht die de publieksprijs wist te pakken in de Levels Music League. Hij timmert al wat jaren aan de weg, en bracht onder meer een album genaamd Rollercoaster uit.

Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit trap en harde hiphopbeats. Een geluid dat volgens de gesprekken met professionals uit het afstudeeronderzoek van Lisa “niet voor de mainstream radioluisteraars bestemd is.” Samen met producer Xamax ging de artiest de uitdaging aan; een track maken die de ingrediënten en de feel bevat van een cross-overtrack, die klaar is om airplay te pakken.

Aflevering 1 staat nu online. Daarin schetst de maakster het probleem waar veel rappers tegenaan lopen; de frustratie die de weigering van de radiostations om hiphop te draaien oplevert. Ze stuit op de term cross-over. Wat is dat precies en wat maakt nou een goede cross-over? De luisteraar maakt kennis met de gasten, maar Lisa gaat ook de straat op om te vragen naar de meningen over Nederlandse hiphop. Daarnaast hoor je fragmenten uit de studiosessie die Naga en Xamax hadden tijdens hun zoektocht naar het radioproof hiphopgeluid.

Geplaatst door bowie op 23 november 2022