HipHop2000 op verzoek verlengd: bepaal je 40 favo’s uit 50 jaar hiphop!

Al enkele jaren kan door liefhebbers gestemd worden voor de HipHop2000, de jaarlijkse lijst met de beste hiphop ooit. In wat een bijzonder jaar is voor het genre – in 2023 viert hiphop haar 50ste verjaardag – opende het team weer de stembussen. De eigenlijke deadline viel op Valentijsdag, maar veel fans kwamen er maar niet uit en claimden langer de tijd nodig te hebben. Er wordt aan die wens voldaan. De stembussen zijn twee weken langer open en sluiten nu – definitief! – op 28 februari 2023.

Afgelopen jaar leverde een recordaantal van 7000 nummers op die door stemmers als favoriet naar voren werden geschoven, met één grote winnaar. Wu-Tang Clan’s C.R.E.A.M. werd toen namelijk uitgeroepen tot ultieme hiphopklassieker. Ze traden daarmee in de voetsporen van eerdere winnende tracks als Shook Ones Pt. II en Still D.R.E.

Een eerdere Hiphop2000-lijst. Tekst gaat door onder de foto.

Kanye West had de meeste noteringen. Benieuwd hoe dat dit jaar zal zijn, na waarschijnlijk het meest bewogen Kanye-jaar tot op heden. Ook vaak genoteerd: Nas, Biggie, Opgezwolle, Jigy Djé, Winne en Fresku. Maar er was ook genoeg ruimte voor nieuwere tracks; van Baby Keem en Zwangere Guy bijvoorbeeld.

Het jubileumjaar zet het genre vaker in de spotlichten dan ooit en de organisatie wil dan ook jóuw favorieten meenemen in de telling. Of het nou oude classics, nieuwe bangers, Nederlandstalige toppers of obscure picks zijn; het maakt niet uit. Door het insturen van maimaal 40 favo’s in één Spotify-lijst via www.hiphop2000.com bepaal je mee. De onthulling vindt tradiegetrouw weer plaat in op het Instagram-kanaal van HipHop2000.

Wij hebben alvast weer een lekker lijstje aangeleverd, al zeggen we ’t zelf. Daarin hebben we geprobeerd wat van de obvious picks af te snoepen om ruimte te maken voor nieuw talent, b-kantjes, Europese hoogvliegers en supersterren van de laatste vijf jaar. Denk daarbij aan namen als Lil Uzi Vert, Stormzy, Saïan Supa Crew en Larry June. Ook recent openhartig werk van S10 en Little Simz verdient volgens ons een plekje in de lijst.

Check hieronder onze inzending van dit jaar:

Geplaatst door bowie op 15 februari 2023