HipHop Sunday

Zondag is maar een saaie dag moet de organisatie van Hiphop Sunday gedacht hebben. Een complete zondag vol met hiphop in Doornroosje, Nijmegen.

Deze zondag zou Nijmegen representen met de elementen van hiphop. Allereerst graffiti, op de wall of fame bij roosje werden vette pieces neergezet en vooral de grote muur was prachtig om te zien. Graff is kunst werd duidelijk gemaakt. De True Stylers verzorgde veel van het werk op de muur. Tijdens het sproeien werd er door dj Nemon, dj Sloggs en dj Eka veel underground nummers gedraaid en dj Sloggs liet horen dat ie een warm hart toedraagt aan dope oldschool nummers. Ondertussen kon iedereen naar hartelust genieten van de barbecue die roosje verzorgd had voor de hongerige bezoekers. In de kleine zaal werden breakdance workshops verzorgd.
Om 16.00 begon dan de eerste ronden waarin zou bepaald worden wie naar de finale zou doorstromen. De 8 deelnemers waren DNS, Chief, Savage, Sniper, Serum, Milton, Machiel en Dutch Dennis, in deze volgorde deden ze ook hun set. Aan de hand van de sets werd bepaald welke 4 deelnemers het mochten opnemen in de finale tegen Rockid. Chief, Savage, Sniper en Serum waren degene die deze eerste ronde doorstonden. Savage liet goed van zich horen met een funky set met wat oldschool elementen en schakelde toen over na een duistere gedeelte in de tweede helft van zijn set. Het was dan ook niet onverwacht dat hij doorging evenals Chief die ook een meer duistere set afleverde zoals op turntabilized. Opvallend was wel dat DNS niet doorging naar de volgende ronde, misschien wad dit het gevolg van een kaal lijkende set met wat minder gevoel maar wel vol techniek. Dutch Dennis wiens set slecht verliep en aan het einde hoofdschuddend liet weten dat hij ontevreden was ging niet door. Tussendoor deden Lords Of Fitness nog een set, het was wel koel maar ik was niet echt super onder de indruk. De eerste ronde was teneinde en de finales zouden bepaald worden om 20.00.
Het geheel werd gehost door mc Trevi, een zeer irritante host die met n slaperige stem en totaal onenthousiast de helft van de tijd met zn rug naar het publiek stond. En menig mensen konden hem wel schieten want toen hij het in een totaal oncreatieve luie poging probeerde het publiek op te jutten werd zelfs door iemand geroepen: “Hou je bek!!” Dat zegt dus al genoeg over zijn kwaliteiten.

Tot die tijd bezigden Nemon, Eka en Sloggs de draaitafels en kon je buiten chillen of de break workshop of de graf gasten buiten checken die nog bezig waren.
Ik arriveerde bij de tweede ronde wat later door omstandigheden en miste de group sets van xfader prophets en sample movement op die van de SL Trooperz na want deze was als laatst. Ze draaide een relaxede set waarin ze ipv 4 met 3 man aan de wielen van staal zich begaven. Chief deed niet mee, waarom dit was weet ik niet. Ze deden een soort van stoelen dans waarin ze steeds van draaitafel wisselden. De uitslag van de teambatlle:
3. xfader prophets
2. sample movement
1. sl trooperz

Hierna volgden de solo sets. Serum mocht aftrappen en zijn set leek heel erg veel op die van de eerste ronde alleen iets uitgebreider. De set van Chief viel in vergelijking met zijn eerste set (van de eerste ronde) tegen, het was een stuk eentoniger. De set van dj Savage blonk echt uit, er ging niks mis en de set werd zo snel en volmaakt uitgevoerd dat er geen rust viel. Savage wist het hele publiek te boeien met zijn razendsnel vingerwerk en er werd ook gejuicht voor hem. De laatste set werd door Rockid gedaan, hij gebruikte veel r&b melodiën en ik vond het in vergelijking met zijn sets op Turntablized een stuk minder. Ik was dan eigenlijk al overtuigd dat Savage de nummer 1 zou gaan bezetten dit jaar. Voor de finale had ook Ambush zich bijgevoegd als tweede host naast mc Trevi. Hij bracht het wat beter maar hij praatte alleen engels, toch zou ik als ik hem voor de taal van het publiek hebben gekozen maar dat was dus niet aan mij. Toen kwamen dan de uitslagen:
5. Serum
4. Sniper
3. Chief
2. Savage
1. Rockid

Verbaasd en onder luid boe-geroep vanuit verschillende plekken in de zaal ontving Rockid zijn eerste plek. Ik was ook verbaasd want vandaag zou Savage gekroond moeten worden als koning want hij was ditmaal het slagvaardigste omgegaan met de krassende wapens. Helaas dacht een vage jury er anders over. Er werd zelfs in de zaal het woord “vriendjespolitiek” geroepen, een woord dat me is blijven hangen

Dj Nemon die ook tussen het opbouwen van de dj’s draaide maakte nu tot het opkomen van Cilvaringz de gehoorkanalen onveilig met dope nummers van onder andere Mr Lif, Swollen Members etc. Uiteindelijk kwam dan Cilvaringz op, natuurlijk zonder de Wu Tang Killabeez die hadden afgezegd. Met vrijwel geen accent flowde hij strak maar de inhoud was erg oninteressant, het leek allemaal een imitatie van alle Wu Tang elementen die de Clan in al die jaren had opgebouwd maar dan slechter. Zijn woorden deden me niets en ik bleef even rustig kijken als de rest van het publiek, slechts de beats konden mijn interesse wekken.

Hierna volgde U.N.I.Q. een van de leden van de Committee Gunmen. Hij bracht wat meer thugachtige raps, niet echt mijn smaak maar hij bracht het wel met overtuiging. En gaf te kennen dat hij honderd procent achter hiphop stond. Hij diste ook nog Brainpower in een a capella waarin hij onder andere aangaf “U wanna take it back to the streets, well U.N.I.Q. is back in the streets”. Hij vertelde ook dat hij geen danspasjes deed en rondsprong op het podium, hij bracht alleen zn rhymes en gaf aan dat Brainpower een belediging voor hiphop is. De avond werd uitgedraaid door Nemon gevolgd door de Waxflowers. Het was een hele chille dag en zeker weer voor herhaling vatbaar, alleen objectievere jury graag en een ander avondprogramma.

Opmerkelijk die dag was nog dat iemand zijn tag op het toilet had gezet met zijn eigen poep, damn wat gaan jullie gasten ver!!! Het was geloof ik de tag NBO of BNO dat weet ik niet meer.. maarrespect voor de extremen, haha!!

Hoogtepunt: Graf, dj’s: Nemon, Sloggs en Eka, Waxflowers en barbecue voor de vleeseters
Dieptepunt: Savage had 1e plaats moeten zijn, Cilvaringz, host Trevi
Bier: 1.25 euro
Wc: gratis
Garderobe: niet gebruikt
Fotograferen: jah
Geluid: goed
Bezoekers: bijna vol
Damage: vanaf 20.00 8.50 euro
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 9 juli 2002