Hiphop In Je Smoel presenteert middag vol masterclasses voor kunstenaars!

Hiphop In Je Smoel zet zich onder de vlag van Rewriters010 al jaren in om het street art-podium voor kunstenaars in Rotterdam te vergroten. Deze winter waagt de organisatie zich aan een nieuw concept. Op zaterdag 10 december presenteren zij een mega-wintersessie, waarbij diverse specialisten langskomen om masterclasses te geven en deel te nemen aan paneldiscussies. Alle geïnteresseerden zijn welkom, maar er wordt gericht op kunstenaars die als doel hebben een slag te slaan qua professionaliteit. De entree is gratis, maar inschrijven is – vanwege de beperkte capaciteit – wel verplicht. Dat doe je onderaan dit artikel!

“Het idee is ontstaan vanuit onze kleine sessies, die ik organiseerde omdat diverse kunstenaars naar mij toekwamen met vragen. Veel kunstenaars willen professionaliseren, maar weten niet waar de winst te behalen valt. Tijdens de wintersessie komen drie thema’s aan bod waarbinnen ik veel terugkerende problemen zag bij kunstenaars”, vertelt Daniël Claessens. Hij is street art-curator bij Hiphop In Je Smoel / Rewriters010.

De thema’s ‘Professionaliseren’, ‘Ken je beeldrecht’ en ‘Management of niet?’ komen terug tijdens een uitgebreid programma, dat plaatsvindt aan de Korte Stadionweg 103B. Er is een lezing en een Q&A met kunstenaar, grafisch vormgever en cultureel ondernemer Mike Freeke, bekend van Colourcastle en Studio Nordsign.

Alles over beeldrecht

Daarnaast is Pictoright aanwezig. Dat is de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland: illustratoren, beeldend kunstenaars, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere beeldmakers (of hun erfgenamen). Deze beeldmakers kunnen zich kosteloos bij Pictoright aansluiten om aanspraak te maken op de collectieve vergoedingen waar zij recht op hebben. Daarnaast kunnen zij Pictoright opdracht geven om hun rechten te beschermen en vergoedingen te innen voor het gebruik van hun werk. Ze gaan je alles leren over beeldrecht.

Het laatste reguliere programma-onderdeel is een paneldiscussie waarin de voor- en nadelen van een management worden afgewogen. Is het voor jou als kunstenaar beter om een manager in de armen te nemen die je belangen behartigt? Of kun je naast het creatieve deel ook al je zaken zelf regelen? Marco Martens gaat het gesprek aan met Max Ohlenschlager, die met zijn bedrijf Street Heart management aanbiedt voor kunstenaars. Hij werkt met onder meer Nina Valkhoff en Bier En Brood. Ook zelfstandig kunstenaar Collin van der Sluijs, wiens kindertijd bepaald werd door grafische impulsen van de straat, sluit aan. Het laatste perspectief wordt geboden door Yvonne de Jong, galleryhouder van Root Gallery.

Uiteraard wordt de middag afgesloten met een moment waarop genetwerkt kan worden onder het genot van een drankje.

Tijdschema:

11:30: Inloop
12:00 – 13:30: Professionaliseren: lezing & Q&A met Mike Freeke
13:45 – 14:45: Ken Je Beeldrecht? met Pictoright
15:00 – 16:30: Management of niet? (met Marco Martens, Max Ohlenschlager, Collin van der Sluijs, Yvonne de Jong)
16:30 – 17:30: Netwerk-borrel

Inschrijven (verplicht!):

Geplaatst door bowie op 10 november 2022