Hiphop In Je Smoel werkt mee aan eendaagse culturele overname van De Meerpaal

WIRED Rotterdam neemt vandaag, 1 april, voor één dag de lokalen van De Meerpaal over om er samen me leerlingen, verschillende kunstenaars, artiesten en docenten een onvergetelijke dag van te maken. Hiphop In Je Smoel is een van de partners en verzorgt vandaag verschillende workshops ter plekke.

De Meerpaal is een VMBO met leerwegondersteuning. De klassen zijn klein met 17 leerlingen en er wordt veel individuele onderseuning geboden. Dit jaar startte de schoool met het Rotterdams Cultuurtraject en het heeft méér ambities om het cultuuronderwijs een stevigere plek te geven. Tevens bestaat De Meerpaal in april veertig jaar; een mooier moment voor een bruisende editie van WIRED bestaat haast niet.

Ongeveer 520 leerlingen en 40 docenten gaan met elkaar en kunstenaars in verschillende ateliers aan de slag om iets te maken. Aan het eind van de dag worden de resultaten uitgewisseld. Het hoofdthema van de dag is “Dit ben ik óók!” Van street art tot spoken word en van beat creating tot fotografie; op diverse locaties kunnen leeringen terecht om hun creativiteit te laten stromen. Hiphop In Je Smoel heeft vier docenten ter plekke, die met vier verschillende workshops de ateliers vullen:

Music In Me, door Sappho

Wat is jouw favoriete muzieknummer, en wat zegt dat liedje of het genre over jou? Ga op zoek naar elementen in he nummer. Als Jay-Z bijvoorbeeld zegt: “We’re supposed to augh ’til our hearts stop”, kun je een grote, lachende mond knutselen. Combineer toffe elementen tot een eigen logo en maak het af met een te gekke achtergrond.

Portretteer jezelf, met Emma

Samen met een illustrator maak jij een zelfportret op de ramen van het gebouw. De invulling van het zelfportret is helemaal vrij. Je gaat onderzoeken wie je nog meer bent, buiten je eigen gezicht om. Denk hierbij aan zelfportretten van Dali, Tracey Emin en Kehinde Wiley.

Paste-up, met Martje

Wie kent de wereldberoemde kunstenaar Banksy niet? Street art verrast je, en maakt doodgewone plekken bijzonder. Maak je eigen street art met stencils en sjablonen en pimp de school ermee!

Paint Like Basquiat, met Harm

Maak deze dag kennis met de wereldberoemde kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn unieke werkwijze. Hij startte als graffiti-kunstenaar, werkte veel samen met Andy Warhol en zijn expressieve doeken zijn te zien in grote musea. Zijn werk bevat veel elementen die een relatie hebben tot racisme en zijn ervaringen hiermee. Doe je oude kleren aan en bereid je voor op een actieve en unieke schilderervaring!

Buitenom ons eigen programma kunnen de leerlingen zich ook onder laten dompelen in de wereld van vloggen, fashion, muziek, dans en hiphop orchestra.

Over WIRED
WIRED is een aanjager, inspirator en energieke promotor van kunst en cultuur op Rotterdamse scholen in het voortgezet onderwijs. Dat doen we door een bruisend WIRED-evenement te organiseren, waarbij de school transformeert tot werkplaats en podium, waar leerlingen ontdekken wat ze leuk vinden en laten zien wat ze kunnen.

Kunstenaars en makers delen hun kennis en ervaring. Zo kunnen de leerlingen onder professionele begeleiding hun creatieve dromen tot uiting laten komen. Het doel is om de jongeren en het schoolteam te activeren, te enthousiasmeren en vervolgens het juiste gereedschap in handen te geven om kunst en cultuur (ook na WIRED) een vaste plek te geven op school en in de vrije tijd.

Geplaatst door bowie op 1 april 2022