Wandelen door de virtuele HIJSkamer: Hiphop In Je Smoel in de metaverse!

Een nieuw tijdperk is aangebroken en de grenzen tussen de realiteit en de virtuele wereld vervagen. De zogenoemde metaverse is een wereld in aanbouw. Hiphop In Je Smoel heeft in elk geval al een eigen ruimte geclaimd: in een 3D-vormgegeven variant van de HIJSkamer, de gallery van Stichting Hiphop In Je Smoel, kunnen bezoekers rondwandelen en elkaar ontmoeten. In de ruimte kun je nu al een paar exclusieve featurings vinden. Zo wordt de aftermovie die Cuzzo Films van Art Court schoot er geprimeurd en kun je de expositie ‘BOUNCE PASS’ van XEME en JAMS, die in het echte leven slechts één dag te bezoeken was, nog zien!

Met ‘de metaverse’ wordt doorgaans een virtuele wereld bedoeld waarin mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Het is een netwerk van virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers allerhande activiteiten kunnen uitvoeren via een avatar – een digitale dubbelganger. Uiteraard kan dat ook in de digitale variant van de HIJSkamer. Je kunt je personage naar wens aanpassen en rondlopen door de vier verschillende vertrekken, waarin historie en toekomst elkaar ontmoeten.

Zoals genoemd is er een vertrek die puur inzoomt op de totstandkoming van Art Court, het duurzame basketbalpark met vier officiële 3×3 courts dat onlangs werd geopend in het Rotterdamse Roel Langerakpark. Je ziet exclusieve making of-beelden en korte interviews met de initiatiefnemers en de kunstenaar, maar ook foto’s van de opening. En er is een kamer waarin het begin van een heuse ‘Wall Of Fame’ te vinden is; een terugblik op diverse murals die Rewriters010 het afgelopen decennium in Rotterdam heeft verzorgd.

De Hiphop In Je Smoel-metaverse is gebouwd door zero 0 null: “Ik ben geen graffiti-schrijver, maar een graffiti-lezer. Op deze manier kan ik toch muren ontwerpen hoe ik ze graag zie. Het is wellicht nog een tikkeltje vroeg, maar HIJS speelt op allerlei vlakken al een kartrekkende rol, dus waarom niet óók in de metaverse? Ik zie voor me dat HIJS deze plek kan gebruiken om exclusieve content te laten zien, wellicht merchandise aan te bieden of bijvoorbeeld dj-sets te hosten die je alleen hier kunt horen. Zie je het al voor je, allemaal dansende avatars voor een virtuele stage?”

“De mogelijkheden zijn eindeloos”, beaamt ook Dave Vanderheijden, directeur en oprichter van Hiphop In Je Smoel. “We houden ervan om nieuw terrein te verkennen en dit is zo’n kans. Ik geloof dat een deel van de toekomst in de metaverse ligt. We kunnen er mooie dingen laten zien en het interactieve element eraan voegt echt iets toe. Je kunt bijvoorbeeld in het vertrek rondom BOUNCE PASS nog steeds de werken zien én kopen, rechtstreeks bij kunstenaars XEME en JAMS. Er liggen nog zoveel kansen. De komende tijd gaan we kijken welke daarvan passen bij ons als merk.”

De HIJS-metaverse is te bezoeken via deze link.

Geplaatst door bowie op 16 mei 2023