Hiphop In Je Smoel belicht twintigjarige geschiedenis van rapbattles in Nederland met podcast ‘Kop Of Munt’

Hiphopplatform Hiphop In Je Smoel, kortweg HIJS, presenteert Kop Of Munt, een nieuwe podcastserie waarin wekelijk met een gast teruggeblikt wordt op de geschiedenis van rapbattles en de bijbehorende events in Nederland. Van Geen Daden Maar Woorden van het begin van de jaren ’00 tot aan de huidige league van Punchoutbattles. De podcast wordt gepresenteerd door Marco Martens, die in zijn beginjaren als muzikant zelf ook wel eens deelnam aan een mc-battle. Vanaf donderdag 16 februari verschijnt wekelijks een aflevering op de streaming- en podcast-apps.

De naam van de podcast leent zich van de zogenaamde ‘coin toss’, het moment waarop na soms maandenlange voorbereiding een battle officieel begint. Maar die voorbereiding, het compleet uitpluizen van het leven van de tegenstander, was lang niet altijd nodig. De eerste battles op Nederlandse bodem vonden namelijk plaats met freestyle rhymes – raps die ter plekke, ín het moment werden verzonnen.

In die periode vond jaarlijks het battle-toernooi Geen Daden Maar Woorden (GDMW) plaats in Rotterdam. De beste battle-rappers van Nederland konden zich in verschillende steden kwalificeren voor de grote finale in Rotterdam. Het leverde klassieke battles op, zoals een legendarische finale tussen Klopdoker en Raymzter. Naarmate de jaren vorderden lieten zulke gevestigde namen het afweten. Na een toernooi waarvan het niveau niet te vergelijken viel met de voorgaande edities, besloot de organisatie te stoppen met rapbattles en zich te focussen op andere vormen van het gesproken en geschreven woord.

Springplank

Ook in Amsterdam werd, zeker toen de film ‘8 Mile’ een kaskraker bleek, stevig ingezet: de SPITT mc-battles vonden plaats in een uitverkochte paradiso en kende een deelnemersveld waarin onder meer Jiggy Djé, Lange Frans, Baas B, Tim Beumers en Excellent te vinden waren. Maar; zo snel als de hype kwam, ging ‘ie ook weer liggen.

Het gevolg; een lange periode zonder Nederlandse rapbattles. Pas in 2010 besloot laatstgenoemde, Rotterdammer Excellent, op de leegte in te springen door Punchoutbattles op te richten. POB zette in op vooraf geschreven teksten. Het niveau steeg gigantisch, zowel op tekstueel vlak als qua rapvaardigheid. POB groeide uit tot een begrip, een springplank die de carrières van onder meer Lijpe, Qucee, Rafello en Nesim El Ahmadi lanceerde.

Naast Punchoutbattles ontsproot er nog een andere battle-league in Rotterdam; Hard Battles. In het begin beschouwden de twee organisaties er vooral als concurrenten, nu wordt er door de mensen erachter vooral samengewerkt. In Kop Of Munt wordt door de sleutelspelers ingegaan op zowel persoonlijke groei als ontwikkelingen in de battle-scene. Waar staan ze nu, hoe zien zij de transitie van freestyle naar geschreven raps, welke onderwerpen zijn te heftig voor in een battle, hoe bereidden zij zich voor op het grote moment in de ring en vooral; welke herinneringen koesteren ze en hoe zien ze de toekomst van deze tak van sport?

De eerste aflevering, waarin Tim Beumers te gast is bij Marco Martens, verschijnt op donderdag 16 februari op alle streaming- en podcast-apps. Daarna verschijnt iedere donderdag een nieuwe aflevering. Verwacht mc’s, juryleden en organisatoren aan het woord.

Geplaatst door bowie op 14 februari 2023