Hip Hop Forever III Compiled & Mixed By DJ Jazzy Jeff

Jazzy Jeff draait al jaren op hoog niveau mee in de hiphopwereld. Eerst als DJ van The Fresh Prince, en al weer heel wat jaartjes heeft hij zijn eigen label A Touch Of Jazz. Hiernaast draait de man nog steeds iedere week wel ergens, onlangs nog in ons land. Dat BBE de duizendpoot Jazzy Jeff heeft gekozen om het derde deel van Hip Hop Forever te compileren en mixen is dus geen vreemde keuze.

Het album begint lekker met de partytrack_ Tear Shit Up _van Biz Markie feat. Jazzy Jeff. Biz doet gewoon waar hij goed in is: onzin spitten over een ouderwetse beat. Biz is zo’n favoriet van vrijwel iedere hiphopfan dat hij dat jaar in jaar uit gewoon kan blijven maken zonder dat iemand erover klaagt. En terecht… Het contrast met het volgende nummer, het melancholische _Passing Me By _van The Pharcyde, is groot, maar werkt wonderwel. Deze afwisseling van sfeer brengt de DJ uit Philadelphia gedurende het hele album aan. Mobb Deep’s sombere _Quiet Storm wordt gevolgd door de uptempo partystarter Who Got The Props_ van Black Moon en het hype _Ebonics van Big L door het ingetogen Play Dis _van Saukrates.

Iets waar je van moet houden is het mixwerk. Jazzy Jeff is hier zeker bekwaam in, maar een veel voorkomende irritatie bij mixtape-luisteraars is dat er teveel wordt gedubbeld en gebackspind. Als een DJ dat doet tijdens een liveset is het cool, maar bij een opname is het toch wat lastiger, omdat je als luisteraar iedere keer weer dezelfde mixkunsten moet aanhoren terwijl je misschien veel liever gelijk het nummer wil horen. Persoonlijk vind ik dat Jeff het best wat minder had kunnen doen.

Los daarvan is Hip Hop Forever III een goede, weloverwogen compilatie die allesbehalve voorspelbaar is. Het siert Jazzy Jeff dat hij naast algemeen bekende classics als_ Award Tour_ van A Tribe Called Quest, _The Choice Is Yours van Black Sheep en Runnin’_ van The Pharcyde ook voor minder bekende briljantjes als Phat Kat’s Don’t Nobody Care About Us, Mister Complex’s Visualize en Little Brother’s _Speed _heeft gekozen. Hip Hop Forever III is een waardige opvolger van de eerste twee delen.

Tracklist:
01. Tear Shit Up – Biz Markie feat. Jazzy Jeff
02. Passing Me By – The Pharcyde
03. Whatever You Say – Little Brother
04. Ijustwannachill – The Large Professor
05.Top Ten List – Masta Ace Incorporated
06. Visualize – Mister Complex
07. Speed – Little Brother
08. Ebonics – Big L
09. Play Dis (Clean) – Saukrates
10. Players – Slum Village
11. Runnin’ – The Pharcyde
12. Fuck the Police – Jay Dee
13. Eric B. Is President – Eric B & Rakim
14. Droppin’ Science – Marley Marl
15. The ? Remainz – Gang Starr
16. Mass Appeal – Gang Starr
17. Full Clip – Gang Starr
18. Boom – Royce Da 5’9"
19. Award Tour – A Tribe Called Quest
20. Don’t Nobody Care About Us – Phat Kat
21. Quiet storm – Mobb Deep
22. Who Got The Props – Black Moon
23. Let’s Get Dirty (I Can’t Get In Da Club) – Redman feat. DJ Kool
24. The Choice Is Yours (Revisited) – Black Sheep
25. Looking At The Front Door – Main Source
26. Them That’s Not – J-Live

Meer info: http://www.bbemusic.com

Geplaatst door bowie op 28 december 2006