Hip Hop Collected: een reis door hiphophistorie via rood en wit vinyl

Music On Vinyl brengt als Nederlands platenlabel vinylpersingen uit van hoogwaardige kwaliteit. Titels die gelicenseerd zijn van een breed scala aan platenmaatschappijen en artiesten die hun eigen repertoire beheren. Met de serie ‘Collected’ duiken ze, in samenwerking met Universal Music, in de discografieën van James Brown, J.J. Cale, Marvin Gaye en Fats Domino. Hiphop is het eerste genre dat een eigen ‘Collected’-editie krijgt. We spreken Evert Sedoc en Sofie Pubben uit het ‘MOV-team’ over Hip Hop Collected.

Hip Hop Collected is volgens het team van Music On Vinyl méér dan simpelweg een compilatie-album. Evert Sedoc vertelt enthousiast: “Ik ben nu zesenhalf jaar aan boord, maar daarvóór was Music On Vinyl al bezig met de Collected-serie. Inmiddels heeft de serie heeft een upgrade gekregen. Zo heeft het een nieuwe uitstraling dankzij een stevigere en luxere hoes, een nieuw ontwerp en een speciale sticker. Vaak maken we van de eerste persing iets speciaals, dus ook nu. Het dubbelvinyl telt een rode en een witte plaat. De reden lijkt me duidelijk; we gaan helemaal terug naar de tijd van Run DMC en Grandmaster Flash.”

“Wat erop komt te staan ligt natuurlijk aan de licenties, maar we denken dat de tracklist een mooie dwarsdoorsnede is geworden van hoe hiphop is ontstaan; van de grondleggers tot wat nieuwere acts”, zegt Sedoc specifiek over deze release. Sofie Pubben, brand manager: “We werken hiervoor samen met Universal Music Nederland. Vorig jaar begonnen we met Motown Collected en Decades Collected; van de 60’s tot aan de 10’s. Dit is de eerste compilatie die draait om een genre. We overleggen dan met de distributeur over de oplage; ‘hoeveel exemplaren denken jullie dat we hiervan kunnen verkopen?’ Zo starten we een order op. Nu is die zo positief uitgevallen dat we er méér hebben kunnen laten persen dan aanvankelijk gedacht. De vraag hiernaar is groot.”

Een diepe duik in een niche

Vinyl is booming. Tien jaar geleden stond het medium wellicht nog ten dode opgeschreven, maar inmiddels zijn er weer heel veel verzamelaars te vinden. Wat maakt hiphop hét genre voor een eerste algehele compilatie? “Ik ben echt een old school hiphopfan”, vertelt Evert. “En een grote vinylverzamelaar. En Marco Witkamp, met wie we samenwerken bij Universal, deelt dat. Samen hebben we een liefde voor hiphop. We hebben eerder hiphopplaten uitgebracht, van onder meer KRS-One en Ice-T bijvoorbeeld, maar buiten zulke artist-releases dachten we met een compilatie een breder publiek aan te kunnen spreken.”

Bovendien zijn er natuurlijk mensen die niet per sé heel diep willen duiken in obscure hiphopplaten, stelt hij, “maar wel een goede dwarsdoorsnede van díe periode willen hebben. Het is ook uit liefhebberij; ik zit in de soul, disco en hiphop, weer iemand anders houdt van metal. Binnen ons team hebben we zo allemaal onze niche, en daar duiken we dan – soms ook te diep – in. Maar we zijn heel content met hoe het verlopen is.”

De rijke historie van het relatief jonge genre werpt zo zijn vruchten af. Ondertussen spat Evert’s muzikale passie van iedere lettergreep die hij uitspreekt. Zo mocht er gesleuteld worden aan de hoes en de liner notes. “Er zit een insert bij met foto’s, informatie over de tracks en het bijbehorende artwork van iedere track.” Hij leest snel door de tracklist. Breed uitgemeten en iconische hiphopgroepen als A Tribe Called Quest, Run DMC en Beastie Boys worden afgewisseld met Kid Frost en MC Lyte. “Ik denk dat er voor iedereen iets op te vinden valt”, is Evert van mening. “Het opent met Kurtis Blow, omdat The Breaks de eerste million dollar single was binnen hiphop, en hij is de eerste rapper ooit die tekende bij een major label. Hoe je het ook wendt of keert, dat is hiphophistorie.”

Een eerste ontmoeting of extra’s ontdekken

“We maken een selectie van wat er volgens ons op moet, en wat belangrijk is geweest voor het genre; Wu-Tang Clan, Nas, maar ook The Message van Grandmaster Flash & The Furious Five”, vertelt hij verder, alsof het haast no-brainers geweest moeten zijn. “Maar ik denk dat bijvoorbeeld Freaks Come Out At Night van Whodini een plaat is die niet meteen top of mind zit bij de gemiddelde hiphopliefhebber. We vonden dat die track erop moest; ze waren de eerste met deze nieuwe, iets commerciëlere sound en daar indruk mee maakten.”

Collega Sofie valt hem bij: “Het moet een combinatie zijn van luisteraars die je wilt aanspreken; mensen die kennis willen maken met een artiest én mensen die fan zijn van de artiest. Bij een genre-compilatie als dit gaan de samenstellers eigenlijk hetzelfde te werk; het kan een eerste ontmoeting zijn, maar ook dat je al jaren fan bent en wellicht wat extra’s wilt ontdekken.”

Hip Hop Collected is vanaf nu te koop. Bestel ‘m via een webshop of beter nog; bij je lokale platenboer. Mocht je portemonnee dat nu even niet toelaten, niet getreurd. Bij HIJS kun je een exemplaar winnen. Vertel ons in de comments onder onze social posts waarom jij deze compilatie moet krijgen; naar degene met het beste antwoord sturen we een exemplaar op!

Reageren op de Facebook-post doe je hier. Voor de Instagram-post check je deze link. De winnaar krijgt maandag 21 maart van ons bericht.

Geplaatst door bowie op 18 maart 2022