Hilltop Hoods: hoe drie vrienden eigenhandig Australische hiphop in de lift kregen

Ruim een kwart eeuw nadat ze aan de wieg stonden van een opwindende, lokale hiphopscene in Adelaide, is het trio Suffa, Pressure en DJ Debris uitgegroeid tot de meest invloedrijke Australische rapgroep. Aanstaande vrijdag, 23 juni, staan ze in Amsterdam voor een show in de Melkweg. Een mooie week om stil te staan bij het twintigjarig jubileum van hun doorbraakplaat The Calling, de hit die ervan afkomstig is én de mix waar ze Australische een gigantische slag lieten maken.

Inmiddels is Hilltop Hoods onder meer negen ARIA Awards, vele multi-platina albums, ontelbare tours en gigantische festivalshows over de hele wereld verder. De teller staat op een half miljard streams, en diverse songs raakten verstrengeld met het muzikale dna van the land down under.

En dat had behoorlijk wat voeten in de aarde. Te lang klonk Australische hiphop ronduit ongemakkelijk, vonden Australiërs. Vooral omdat artiesten die er vandaan kwamen te veel tijd besteedden aan het het proberen te klinken als hun Noord-Amerikaanse tegenhangers. De vele sterk aangezette accenten die het land telt verraadden hen uiteraard. Maar in de jaren nul van dit milennium had de wereld het voorrecht getuige te kunnen zijn van de geboorte van Australische hiphop-authenticiteit.

Uitgebalanceerde mix

Aussie lingo, nationale kwesties die besproken werden en onmiskenbaar door jazz beïnvloede grooves. Elegant, vlot, eigen en met samples die van alle kanten leken aan te komen waaien. Van Dudley Moore en Melanie Safka tot fluitsolo’s waar St. Germain jaloers op zou zijn – met daarboven tot nadenken stemmende teksten. Daarmee verzandden ze niet in het soort marktgedreven pretentieusheid die, ten tijde van de release, in Amerika zorgde voor een explosie van plastic pop-rap.

Deze jongens wisten klaarblijkelijk waar Australië op zat te wachten. Een uitgebalanceerde mix van feestelijke drunken funk (Nosebleed Section, Dumb Enough), easy going raps (Tomorrow Will Do, Laying Blame) en deuntjes die de geest openen (Illusionary Lines, Walk On) zorgde ervoor dat diverse hiphop-smaakpapillen geprikkeld werden. De groep kreeg er een flinke boost mee in de Australische muziekscene. The Calling was het eerste Australische hiphopalbum dat zowel de gouden als platina status bereikte.

Feest

Wij zagen Hilltop Hoods in zowel 2012 als 2017 op het Zwitserse festival Openair Frauenfeld. De eerste keer naast onder meer grootheden als Drake, 50 Cent en J. Cole. De tweede keer in een line-up met onder meer wereldsterren als The Weeknd, Travis Scott, Nas en Machine Gun Kelly. Beide optredens van de groep hadden echter een ding gemeen; de wervelende energie die vanaf het podium werd uitgestort. Een track als The Nosebleed Section werd op het zonovergoten veld onthaald als de klassieker die het is, inclusief een stof doen opwaaiende mosh. De groep dwong het af. Niet door het te vragen, maar simpelweg omdat ze weten hoe ze een straffe live-show in elkaar moeten zetten.

Hun set lijkt een spelletje. In al hun live-performances is het alsof elk nummer dat ze spelen weer groter is dan het vorige. Het deed mij, in de bloedverziekend hete zon, in elk geval beseffen hoeveel materiaal ik van hen kende. Energie, ademhalingscontrole, crowd-participatie, een sublieme wisselwerking; alle facetten die een performer zou moeten hebben werden moeiteloos afgevinkt op het rapport. Bij Hilltop Hoods krijg je waar ze in Australië voor naar een arena reizen: feest!

Badkamer-akoestiek

Uiteindelijk zijn het gewoon schoolvrienden, die met behulp van de computer van de moeder van MC Suffa hun plaat produceerden. Ze blikten terug bij Blank Street Press. “Daar zijn de beats gemaakt, de zang hebben we opgenomen in de badkamer van Debris’ moeder. We stelden daar een microfoon op en de tegels gaven het een mooie, natuurlijke galm. Nu we professionele muzikanten zijn, zouden we er niet van dromen om op te nemen elders dan in een geluidsdichte studioruimte. Het is zo grappig om te bedenken dat we erin geslaagd zijn om te maken wat we toen maakten. Met minimale middelen en zonder budget.”

The Nosebleed Section, hilarisch getiteld wanneer je beseft dat de beat gestoeld op een sample van The People In The Front Row – toch een heel ander deel van het publiek – zou niet eens op de plaat staan als het aan Suffa lag. Het koste heel wat overtuigingskracht om hem ervan bewust te maken dat het simpelweg de track zou worden die het vandaag de dag is. Op het laatste moment werd het toch toegevoegd aan de tracklist.

Kleine setting

Het tekent een periode in het leven van MC Suffa: “In twintig jaar tijd ben ik als persoon zoveel veranderd dat de muziek organisch met me mee verandert. Ik wil niet dezelfde muziek maken als twintig jaar geleden. (…) We maakten toen boze en grimmige muziek, en dat is niet meer wie ik ben. Ik ben twintig jaar ouder en vader. Als een man hetzelfde is op zijn twintigste als op zijn vijftigste, dan heeft hij dertig jaar van zijn leven verspild.”

Nog altijd brengt de groep muziek uit en kunnen ze moeiteloos de gevoelens oproepen die ze hebben ervaren in hun jongere jaren. Afgelopen vrijdag verscheen de single Laced Up. Suffa: “Het idee komt van een diner dat ik had met mijn vrouw, toen ik jong en blut was. We waren in een leuk restaurant voor Valentijsdag en ik zat de hele tijd te zweten of ik de rekening wel zou kunnen betalen. Ik werkte toen in een fabriek en had moeite om rond te komen. Het grappige is dat is crispy, frisse schoenen aan had en dat ik zelfverzekerd genoeg speelde dat ik genoeg geld had voor drankjes. Het is maar nét hoe je prioriteiten liggen als je zo oud bent.”

Wat je kunt verwachten van de show van aanstaande vrijdag? Een doorgewinterde hiphopgroep die je, in tegenstelling tot de fans op hun thuiscontinent, in een kleine setting kunt zien. Maar dat ze in Amsterdam niet voor een 15.000-koppig publiek staan in een uitverkocht stadion, wil niet zeggen dat ze niet dezelfde tomeloze energie gaan kanaliseren. Energie die gebouwd is op bijna 35 jaar vriendschap. Een energie die de hoofden van rockfans, dance en iedereen ertussen liet omdraaien. Energie die de Australische hiphopscene voorgoed veranderde.

Tickets zijn te koop via de website van de Melkweg. Ook kun je 2 tickets winnen via ons Instagram-account!

Geplaatst door bowie op 19 juni 2023