Zie wat er gebeurt er als je een schildering van Banksy uit Palestina haalt

Donderdagavond zin in een goede docu én een aansluitend speciaal programma verzorgd door Rewriters? Laat Netflix dan een avond voor wat het is, en kom hangen in LantarenVenster voor The Man Who Stole Banksy.

Op donderdag 2 mei om 19:00 zal onze eigen Jaap van der Doelen na de film in gesprek gaan met de mysterieuze Satoshi Nakamoto. Deze Rotterdamse street artist staat bekend om zijn ‘urban ministeck’ portretten, die hij op diverse plekken in zijn stad achterlaat. Ook zijn werk wordt vaak gestolen, zoals met zijn eerbetoon aan Feis meermaals gebeurde.

Samen gaan zij in gesprek over de thema’s van de film, en Satoshi’s eigen ervaringen ermee. Wie kan het eigendom van street art claimen? En wat betekent het voor een werk, als het uit de context verwijderd wordt? Dit, en meer, komt aan bod, in wat een mooie avond voor elke liefhebber van moderne (straat)cultuur belooft te worden.

In 2007 schildert Banksy in Bethlehem een soldaat die de papieren van een ezel controleert. Bedoeld als uiting van verwondering, maar door Palestijnen met grote ergernis bekeken. Een taxichauffeur besluit de muurschildering uit te zagen en op eBay aan te bieden. Wat volgt is een fascinerende tocht naar gerenommeerde musea, kunstverzamelaars over de hele wereld en uiteindelijk een verkoop op een kunstveiling.

Filmmaker Proserpio interviewt bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren en stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?

Wat is de waarde van street art en waar ligt het eigendomsrecht? Een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm. Kaarten voor deze bijzondere filmavond zijn nu te koop bij LantarenVenster.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 30 april 2019