#HIJSBEATS2: Tantu Beats ging van deelnemer via winnaar naar jurylid

We stellen graag het tweede online jurylid van #HIJSBEATS2 aan je voor: Teun de Kruif a.k.a. Tantu Beats, die vorig seizoen nog als een van de winnaars uit de bus rolde. Met twee beats op het eerste #HIJSBEATS-album, een videoshoot en het draaien tijdens de releaseparty mag hij gerust een deskundige genoemd worden, dus we vroegen ’m om de inzendingen van februari te beoordelen.

TantuHeadsupPersfoto

Bij de vorige editie was je een van de winnaars. Je mocht beats leveren op het album, een clip schieten en draaien tijdens de release. Hoe heb je dit allemaal ervaren?
”Het was heel tof. Ik vind het sowieso leuk als m’n muziek me op plekken of in situaties brengt waar ik anders niet terecht was gekomen. De dag waarop we het album maakten in Den Haag was supergezellig. Ook was het interessant om te zien hoe iedereen het aanpakte om zoveel mogelijk werk voor elkaar te krijgen in één dag. Ik heb die dag twee tracks gemaakt, één met Profix en één met Mongoose en Brandwerk. Dit waren precies de acts waar ik graag wat mee wilde doen die dag. De clipshoot was ook aan en zeker een succes. Tot slot hadden we de releaseparty tijdens Definitie van Hiphop in 013, Tilburg. Ook deze show was master man! Achteraf heb ik nog een paar plaatjes gedraaid en verder backstage gechilled. Al met al kan ik zeggen dat #HIJSBEATS een positieve, gezellige ervaring was!”

Wat vind je überhaupt van het idee van een online beatbattle?
”Ik vind elke vorm van beatbattles dope, online en offline. Ik weet nog dat er in 2009, toen ik pas net met muziek bezig was, een guy was die ‘Youtube Beatbattles’ organiseerde. Hierbij kon je beats inzenden en dan zette hij twee beats achter elkaar in een filmpje waarna je kon commenten over wie er wat jou betreft had gewonnen. Dit pushte mij destijds om beter dan m’n tegenstanders te worden. Het hele principe van beatbattles is sowieso master. Het brengt de beatcommunity samen en houdt je scherp als beatmaker. Ik heb sinds 2010 aan best veel beatbattles meegedaan, waarvan veel ook live. Nooit heb ik er één helemaal gewonnen, maar ik heb er zo ontzettend veel van geleerd. Ik zal nooit vergeten hoe ik bij m’n eerste beatbattle in Dordrecht m’n beats voor het eerst op een groot geluidssysteem hoorde. Het viel me toen op dat m’n drums niet goed doorkwamen waardoor de beats niet aankwamen bij het publiek. Vervolgens gaf Vlugge Jaapie (City Lights) uit Amersfoort me een tip over het EQ’en van m’n snares. Vanaf die dag ben ik elke dag keihard gaan werken om m’n drums zo vol mogelijk te krijgen. Twee jaar later kreeg ik bij beatbattles complimenten over m’n drums en wilden mensen weten hoe ik ze zo kreeg.”

DVH14_BLEEK (04)

“Beatbattles kunnen erg belangrijk zijn voor je muzikale ontwikkeling. Daarom is het dope dat HIJS zich als een van de weinige organisaties in Nederland ook bezighoudt met beatbattles (tevens ook shoutouts naar Beat ‘M Up!). Het is een kans voor producers om zichzelf te meten met anderen, en belangrijker nog, nieuwe ideeën op te doen. Of dit online of offline is, maakt niet uit. Het mooie aan online is dat letterlijk iedereen mee kan doen. Je hoeft niet stad en land af te reizen om vervolgens na één ronde weer naar huis te moeten. Dit maakt het toegankelijker voor veel mensen.”

Waar ga je op letten bij de inzendingen die we je toe gaan sturen?
“Kwaliteit en originaliteit. Iedereen kan tegenwoordig wel een beetje beats maken, maar wat ik vaak mis is de overtuiging in de producties. Dit kan in de mix liggen maar ook in juist gekozen samples of instrumentatie. Ik hoef niet de cleanste mix ooit te horen, maar ik weet dat de mix bijdraagt aan een overtuigend product. Soms is een vieze rauwe productie beter dan een perfecte cleane instrumental. Het gaat om de nuance. Ook originaliteit vind ik belangrijk. Ik hou er van als ik een beat hoor en meteen hoor dat het door diegene is gemaakt. Het is jammer als je een beat hoort en denkt: ‘deze kan ik precíes namaken’. Laat dus vooral je fantasie de vrije loop gaan. Je bent een uniek mens en je kunt dus ook unieke keuzes in je muziek maken. Succes!”

Je beat laten beoordelen door Tantu Beats? Check deze link!
Liever meedoen met de instore workshop met Y’skid in Eindhoven? Got you! Klik hier.  Alle info over #HIJSBEATS2 lees je op deze page.

Geplaatst door bowie op 11 februari 2016