#HIJSBEATS2: een Q&A met jurylid Inf

Inf jureerde tijdens de vorige editie van #HIJSBEATS en daar waren we uitermate tevreden over. Dus hebben we de producer, die sinds die editie ook alweer twee albums en een EP verder is, opnieuw gevraagd zich te buigen over de inzendingen van deze maand. Mocht je dus willen dat Inf je beat checkt kun je je hier aanmelden voor de online beatbattle van april. Tijd om hem wat vragen te stellen.

InfHIJSBEATS2juryfoto

Je hebt al eens eerder de #HIJSBEATS beatbattle gejureerd. Geldt ‘geen samples die we al decennia kennen’ en ‘geen dertien-in-een-dozijn-klinkende beats’ nog steeds als hoofdmoot of ga je ook op andere dingen letten?
“Jups, ain’t a damn thing changed! En ik voeg standaard 808-drumbreakjes, luie Dilla-timing, pretentieuze arty-farty minimalistische teringherrie graag toe aan dit lijstje. Ik wil iets tofs horen, waarvan ik denk: ‘Fuck, waarom heb ik deze beat niet gemaakt?!’”

Wat vind je van het idee van een online beatbattle?
“Slimme zet! Dat internet gaat ooit heel groot worden. Mark my words!”

“Als jij de moeite niet neemt om de instrumental te uploaden, dan neem ik de moeite niet om naar de beat achter de rapper te luisteren.”

Wat wil je de deelnemers van deze maand meegeven en wat hoop je te horen tussen de inzendingen?
“Geef een eigen draai aan (bestaande) dingen. Maak de muziek die jij in je hoofd hebt en kleur buiten de lijntjes. Verder hoop ik vooral muzikale tracks te horen. Het zijn instrumentals, dus deel de beat niet standaard in zodat het alleen interessant is om te luisteren als er een rapper overheen spit. Inzendingen waar (al) een rapper op de track zit skip ik meteen. Het is een beatbattle. Als jij de moeite niet neemt om de instrumental te uploaden, dan neem ik de moeite niet om naar de beat achter de rapper te luisteren.”

De laatste keer dat we je spraken was je nog bezig met Music For Crime Scenes en Insectenleven. Inmiddels zijn die platen allebei gereleased. Op welk album van je ben je het meest trots en waarom?
“Ha, wat een klotevraag. Ik ben trots op al mijn kinderen. Ieder album of project zie ik als een manier om mijzelf verder te ontwikkelen. Music For Crime Scenes is in die zin speciaal voor mij omdat dit het eerste album was waarop ik, afgezien van drums, geen gebruik heb gemaakt van samples. Het proces was bijzonder leerzaam en vormde ook een opstapje voor de dingen die ik nu maak.
Insectenleven met Royal with Cheese is speciaal omdat er een bepaalde chemie is. Cheese vloog als een malle door alle beats heen die ik hem stuurde. Ik denk dat alles in drie maanden is geschreven en opgenomen. Daarbij is de onvoorspelbaarheid van Cheese meesterlijk. Er zijn maar weinig rappers, sowieso in Nederland, die mij op die manier kunnen kriebelen.”

Waar ben je op dit moment zelf mee bezig?
“Veel. Ik heb net een album genaamd Fall from Grace afgerond met een Engelse country-/folkzanger van The Fifty Dollar Band. Deze komt eind mei, begin juni uit. Dit project was zo tof, dat we nu meteen bezig zijn met nieuwe tracks. Veder staat Infstrumentals 3 nog op de planning en werk ik rustig aan drie andere projecten.”

Alle INFormatie (pun intended) over #HIJSBEATS2 is te lezen op deze pagina.

Geplaatst door bowie op 28 april 2016